fbpx Sårbehandling med VAC Hopp til hovedinnhold
Verkstedet

Sårbehandling med VAC

Utviklingen av VAC (Vacuum assisted closure) har bidratt til å forbedre behandlingen av sår som har vanskelig for å gro. Dette er nå blitt en avansert og fleksibel behandling som kan brukes både i sykehus, sykehjem og i hjemmet.

Ved sykehuset Asker og Bærum hvor jeg jobber har jeg sett at VAC blir brukt mer og mer i løpet av de siste 4-5år til forskjellige typer sår.

Raskere med VAC
Kliniske studier og erfaring viser at sårtilhelingen går mye raskere ved bruk av VAC der dette er indisert. VAC-enheten er stillegående og forstyrrer ikke pasientene i særlig grad. Vond lukt forebygges fordi systemet er en lukket enhet. Bakterielle tellinger viser at vakuumbehandlede sår hadde betydelig reduksjon av bakterier etter behandling i 4 dager.

Studier viser at intermitterende undertrykk (5min på og 2min av), er mer gunstig enn kontinuerlig undertrykk. Dette forklares med at intermitterende undertrykk resulterer i en rytmisk perfusjon av vev. Dette gir cellene en pause som de trenger ved celledeling. Ved oppstart anbefales 48 timer med kontinuerlig vakuum som gir en raskere rensende effekt.

Atmosfærisk undertykk
Det finnes to typer VAC. En nettdrevet og en batteridrevet. Ved bruk av den nettdrevne må pasienten holde seg i ro, mens den batteridrevne mindre enheten tillater pasienten å bevege seg fritt.

VAC består av et system som gir et kontrollert atmosfærisk undertrykk til sårområdet. Spesialiserte skumbandasjer (ser ut som skumgummi) blir klippet til og lagt ned tilpasset sårhulen og dekket til med tett gjennomsiktig membran som festes tett over og minst 3-5cm utenfor sårkantene. Så klippes et rundt hull i plasten ca 1-2cm over skumbandasjen og over dette hullet festes et lukket system som leverer et undertrykk.

Alt dette gjøres med aseptisk teknikk, altså under sterile forhold.

Trinnvis økning
Pasientene kan oppleve smerter når undertrykket blir satt på, så en trinnvis økning i undertrykk blir anbefalt i slike tilfeller. Bytte av bandasjer kan være smertefullt og gjøres ofte på bedøvet pasient enten i generell anestesi eller lokalbedøvelse.

Sår på et kne hvor det er lagt i en skumbandasje og slangen tilknyttet VAC sees på bilde A. Når vakuumet er slått på, blir luften sugd ut og dette gjør at såret trekkes sammen og volumet minskes. Det fjerner overflødig væske/puss som kan hindre sårtilhelingen og hjelper til å fjerne interstitsiell væske/ødem. Fjerning av ødem øker lokal blodstrøm, og bruk av negativt trykk har vist seg å fremme celledeling.

Det negative trykket gir en mekanisk deformasjon av cellene i området(settes på strekk) noe som øker blodsirkulasjonen og tilheling av vevet.

Bevarer fuktighet
Substanser som frigjøres ved skadet vev blir fjernet og hindres i mekanisk/kjemisk påvirkning av såret. Det gir også et lukket og tett miljø som bevarer fuktighet som er viktig for sårtilhelingen og som fremmer granulasjon. Noen sår gror dårlig pågrunn av dehydrering i området.

Apparatet som lever undertrykk har en oppsamlingsbeholder hvor sårsekret, bakterier og eksudat samles.

Sår som kan behandles med denne metoden:

  • Kroniske og akutte og traumatiske sår.
  • 2.gradsforbrenninger.
  • Subakutte sår
  • Trykksår/decubitus
  • Kroniske diabetes og venøse leggsår.
  • Hudtransplantasjoner

Sår som kan behandles, men med forbehold, er sår som blør og er vanskelig å hemostasere og sår hos pasienter som er under behandling med antikoagulantia

Sår som ikke kan behandles med denne metoden:

  • Nekrotisk vev med skorper.
  • Ubehandlet osteomyelitter
  • Malignitet i såret.
  • Fistler til organer eller hulrom

Noen retrospektive kliniske studier i England viser at tidsbruken til behandling av vanskelige sår med VAC er mer enn halvert sammenlignet med konvensjonelle metoder hvor man brukte saltvanns kompresser i sårene og at kostnadene ved bruk av systemet betaler seg ved redusert liggetid på sykehus.

Erfaringer fra klinikken ellers viser at ikke alle sår reagerer positivt på undertrykk med bra granulering. Behandlingen skal da avsluttes etter 1-2 uker.

Tidsbruken til behandling av vanskelige sår med VAC er mer enn halvert sammenlignet med konvensjonelle metoder

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse