fbpx Norsk sporingsteknologi i verdensklasse Hopp til hovedinnhold
Verkstedet

Norsk sporingsteknologi i verdensklasse

Ved hjelp av ultralyd blir det nå lettere for sykepleiere å finne både pasienter og utstyr. Teknologien er utviklet av en norsk bedrift.

Sonitor Technologies AS i Oslo har utviklet såkalt RTLS (Real Time Location Systems) teknologi. Systemet for sporing har et stort potensial i helse- og omsorgssektoren. Det scorer meget høyt i sammenlignende tester med andre produkter.

Mye leting
På nittitallet registrerte legen Ole B. Hovind at det var mye frustrasjon i helsetjenesten over at pasientjournaler og mobilt medisinsk utstyr ofte var vanskelig å finne når man hadde bruk for det. Mye kostbar tid ble brukt på leting. Hovind mente at det måtte gå an å utvikle en teknologi der utstyret fikk spesielle merker (tags) som kunne spores og posisjon (i rom og etasje) angis ved behov. Sonitor, som ble etablert i 1997 på grunnlag av Hovinds ideer, satset på ultralyd som teknologiplattform. Ultralyd gjør det mulig å oppnå stor nøyaktighet, akkurat som flaggermusen bruker ultralyd for å "se" og navigere med stor presisjon i mørket.

Bedre ressursutnyttelse
Sporing av utstyr kan gi betydelige besparelser. Man unngår å sløse bort tid på leting etter utstyr. Tendensen til å anskaffe mer utstyr enn nødvendig for å "gardere" at man har utstyr tilgjengelig ved behov, reduseres.

Sporing kan også gi bedre mulighet for sambruk av utstyr på tvers av avdelinger og unngå hamstring innen avdelinger. Det gir mindre død kapital i form av utstyr som utnyttes lite.

Teknologi for lokalisering av personer og utstyr er også blitt benyttet i forskningsprosjekt for å optimalisere pasientflyt, eksempelvis få til god logistikk gjennom anestesi/innledning, operasjon og oppvåkning/¬recovery.

I USA har man dokumentert langt bedre pasientflyt når pasienter er blitt utstyrt med "tags" slik at man har kunnet "følge" dem bedre gjennom behandlingsforløpet. (Dette var hovedoppslag i tidsskriftet "Advance for Nurses" i California og Northern Nevada 7. sept.)

Ikke profet i eget land
Mange private sykehus iblant annet USA har investert i den norske teknologien, men Sonitor har foreløpig ikke blitt profet i eget land. 

Hos oss er det en tendens til å fokusere mer på investeringskostnader enn å se på potensial for innsparinger over tid. I Norge kommer også piggene fort ut når teknologi foreslås brukt til sporing av personer. Hensyn til personvern, personlig integritet og etikk synes å veie tyngre opp mot mulig nytteverdi hos oss enn i mange andre land. På en workshop i London om omsorgsteknologi denne sommeren, viste Mark E. Rodgers fra Samarion Inc. i USA at de har utviklet løsninger for bl.a. å forebygge fallskader og for å spore opp demente "på vandring". Basisteknologien som ble benyttet for sporing av demente var fra norske Sonitor.

Finner personalet
Med den nøyaktighet som teknologien nå kan gi, er det også relativt enkelt å etablere system for varsling dersom en beboer ligger på gulvet etter for eksempel et fall. I USA brukes teknologien også for å spore personale. Når en pasient eller beboer trykker på knappen for å få assistanse, vil den som er nærmest, eller kanskje også kjenner personen best, primært bli tilkalt.

Hindrer smittespredning
I de siste årene med utbrudd av sykdommer som SARS, fugleinfluensa og nå svineinfluensa, er det kommet opp flere interessante ideer på hvordan sporingsteknologi kan benyttes for å forebygge eller hindre smittespredning. Teknologien kan benyttes til å overvåke at hygienerutiner som håndvask overholdes eller til å hindre nærkontakt med smittebærere, og den kan brukes til å registrere hvilke personer smittebærere kan ha vært i nærkontakt med inne på en institusjon.

Sporing av utstyr kan gi betydelige besparelser.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse