fbpx Lønnskamp er viktigst Hopp til hovedinnhold

Lønnskamp er viktigst

En ny undersøkelse viser at folk mener fagforeningene bør legge mer vekt på lønns- og arbeidsvilkår enn på medlemsfordeler og politikk.

Det går fram av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) sitt nye Arbeidslivsbarometer som ble lagt fram på YS-konferansen i Oslo 27.-28. oktober. Barometeret skal gi en statusrapport om tilstanden i norsk arbeidsliv på utvalgte områder.

 

Forhandle lønn

Et av områdene omhandler hva norske arbeidere mener fagforeningen bør prioritere. Og svaret er entydig: det er lønns- og arbeidsvilkår som er det viktigste, sammen med arbeid for gode pensjoner, og bedre arbeidsmiljø.

Tunge politiske saker, som arbeid mot sosial dumping og engasjement i viktige samfunnsspørsmål, havner mye lengre ned på lista.

- Det er en tilbakemelding til oss om at vi må ha en god begrunnelse for å engasjere oss bredt. Vi må gjøre det som en ansvarlig organisasjon, for å verne arbeidslivet, men vi må vokte oss. Vi skal ikke være et politisk parti. Det er ikke det som er vår oppgave, kommenterer leder i YS, Tore Eugen Kvalheim.

 

Sosial dumping

De som har svart på Arbeidsforskningsinstituttets undersøkelse ble bedt om å rangere ulike oppgaver. På en skala fra null til tre får "å forhandle lønn og arbeidsvilkår" hele 2,2, mens "å være talerør i viktige samfunnsspørsmål" kun scorer 0,1.

Fagbevegelsen har de siste åra brukt mye tid og ressurser på å jobbe mot sosial dumping. Men i arbeidslivsbarometeret oppnår ikke dette høyere poengsum enn 0,4.

 

Uviktige fordeler

I tillegg til å forhandle på vegne av medlemmene og jobbe for gode arbeidsvilkår, tilbyr fagforeningene en rekke ulike medlemsfordeler, som billig forsikring.

Skal man følge barometeret, er dette noe som er lite viktig for medlemmene. Gode forsikringsordninger får bare 0,2 poeng og andre medlemsfordeler så lite som 0,1 poeng.

Arbeid mot sosial dumping havner langt ned på lista.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse