fbpx Brystkreft anerkjent som yrkesskade i Danmark Hopp til hovedinnhold

Brystkreft anerkjent som yrkesskade i Danmark

Danske sykepleiere som har fått brystkreft kan få diagnosen godkjent som yrkesskade.

Det danske Arbeidstilsynet komite for yrkesskader har siden november 2007 anerkjent brystkreft blant nattarbeidere som yrkesskade.

Men for å få brystkreftdiagnosen anerkjent som arbeidskade, må sykepleierne ha jobbet natt minst 20 år.

20 års grensen skyldes at forskningen som er gjort på emnet viser økt forekomst blant de som har jobbet natt mellom 20 og 30 år.


Pass på

D er en undersøkelse gjort ved Århus universitetssykehus som har ført til at danskene har satt brystkreft på listen over yrkesskader. 

Johnni Hansen er en av forskerne bak den studien. Han er tilknyttet Anti-Cancer Association (tilsvarer Kreftforeningen).


Undersøkelsen basert på åtte studier av forholdet mellom brystkreft og nattarbeid. Gjennomsnittet av de åtte studiene viser at nattarbeid øker risikoen for å få brystkreft med 40 prosent. De klareste koblingen viser en norsk studie, som er 220 prosent større risiko for å få brystkreft etter nattarbeid. 


Hansen mener sykepleiere bør begrense sine nattevakter. Hans anbefalinger lyder: Jobb maksimalt nattarbeid i ti år og ikke mer enn to kvelder i uken.
 

Kun i Danmark

I Sverige og Norge er ikke brystkreft godkjent som yrkesskade.

Formann i Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen, sier til Vårdfacket at så vidt hun vet er det bare i Danmark at brystkreft er anerkjent somyrkesskade blant kvinner som jobber nattskift.

Christensen sier videre at arbeidsmiljøet er satt på dagsorden etter at Arbeidstilsynets komite tok av gjørelsen om å sette brystkreftdiagnosen på listen over yrkesskader.

- Penger kan ikke fjerne sykdommen, men kan brukes til andre ting, sier hun til Vårdfacket.

 

Kilde: Vårdfacket

0 Kommentarer

Annonse
Annonse