fbpx 12 000 har tatt diabetestesten Hopp til hovedinnhold

12 000 har tatt diabetestesten

Én av ti bør oppsøke lege, viser tall fra Norges Diabetesforbund.

I august lanserte Helsedirektoratet og Norges Diabetesforbund en ny diabetestest på nett. Testen er vitenskapelig basert, og utviklet for å fange opp uoppdagede type 2-diabetikere, eller personer som er i faresonen for å utvikle sykdommen. Siden lanseringen har mer enn 12 000 tatt testen. Resultatet viser at én av ti har stor eller svært stor risiko for å utvikle type 2-diabetes.

- Som forventet

- Dette er omtrent som forventet. Det er ingen hemmelighet at mange i Norge står i fare for å få type 2-diabetes, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

Han viser til en fersk undersøkelse utført ved HUNT forskningssenter, som viser at type 2-diabetes er blitt en av våre vanligste folkesykdommer.

- Tallene fra diabetestesten bekrefter funnene i denne undersøkelsen, og viser at mange som kanskje ikke selv er klar over det kan trenge en legesjekk, sier Allgot.

Positiv respons

Alle fastleger og bedriftshelsekontorer i Norge har nå fått testen tilsendt i papirversjon. Og fra 1. november blir den tilgjengelig ved alle landets apotek.

- Vi har ikke sendt ut testen til sykehusene, da dette først og fremst er en test for type 2-diabetes.

Flere allmennleger har gitt uttrykk for at de har sett frem til å få testen. Responsen fra fastleger og diabetessykepleiere har ifølge Allgot vært udelt positiv.  

Testen er utarbeidet over en tiårsperiode, og skal gi en temmelig sikker pekepinn på hvorvidt du befinner deg i faresonen eller ikke. Ved å svare på åtte spørsmål knyttet til blant annet alder, KMI (Kroppsmasse indeks), midjemål, kosthold, arv og mosjon, kan du enkelt regne ut din statistiske risiko for å utvikle type 2-diabetes i løpet av de neste ti årene.  

0 Kommentarer

Annonse
Annonse