fbpx Et av fem barn overvektig Hopp til hovedinnhold

Et av fem barn overvektig

Norske 8-9 åringer sliter med overvekt og fedme, viser en ny undersøkelse. Men ingen vet om tendensen er økende.

Om lag 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene som deltok i undersøkelsen "Barns vekst i Norge 2008" ble veid og definert som overvektige. Fire prosent av jentene, og 3.5 prosent av guttene, slet med fedme. 

Studien ble utført blant 3511 tredjeklassinger ved 127 skoler i 10 fylker. Den er gjort i regi av Folkehelseinstituttet og er en del av WHOs studier i europeiske land for å overvåke vektutviklingen hos barn.

Tyngst i nord
Gjennomsnittshøyden for jentene var 131 cm og vekten 29.1 kilo. Guttene var gjennomsnittlig 133 cm høye og 29.7 kilo.

Andelen med overvekt var størst i Nord-Norge blant jentene, mens det var flest overvektige gutter i Midt-Norge. Variasjonen mellom de ulike landsdelene er mellom 4-6 prosentpoeng, men siden studien ikke omfattet alle barn kan tilfeldige variasjoner oppstå.

Mangler data
Forskerne har data som viser at en større del av den voksne befolkningen er overvektige enn for 20-30 år siden. Men de mangler statistiske tall på utviklingen blant skolebarn fordi det ikke er blitt gjort systematisk veiing på over 10 år.  NSFs faggruppe for helsesøstrene mener det er på høy tid å gjeninnføre veiing på gitte skoletrinn.

- Helsesøstrene mener å se en utheldig utvikling med vektøkning blant barn. Men det er vanskelig å trekke konklusjoner siden vi mangler data over tid. En trend med vektøkning er veldig bekymringsfullt med tanke på folkehelsen, sier leder Astrid Grydeland Ersvik.

- Uten datagrunnlag kan vi ikke finne årsakene og iverksette gode tiltak for å begrense overvekt, konkluderer hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse