fbpx Barna klarer seg Hopp til hovedinnhold
Barn av rusavhengige:

Barna klarer seg

Barn med rusavhengige foreldre ser ut til å klare seg mye bedre enn sine foreldre. Det viser en studie utført ved Oslo universitetsykehus, Ullevål.

En av de viktigste årsakene til at de klarer seg bedre enn sine foreldre, er støtte fra andre nære personer.

Har ruset seg

Flere av barna fikk rusproblemer i oppveksten, men klarte i motsetning til deres mødre å bli kvitt avhengigheten. Barna har skaffet seg utdannelse eller jobb, og er verken trygdet eller avhengige av sosialhjelp.


Det koster

- Studien viser at det koster å bryte ut av rusmisbruk. Barna i studien mener blant annet at barnevernet kom altfor sent inn i bildet. De etterlyser også bedre samarbeid mellom de ulike hjelpetjenestene, sier Aase Sundfær, ansvarlig for studien på Ullevåls nettsider.

Nye forbilder

Barnas egne foreldre ble negative forbilder. Det var fosterforeldrene og venner som ble viktige forbilder etter at de greide å komme seg ut av sitt eget rusmisbruk.

- "Å ikke bli som foreldrene" ble viktig når barna selv sto i fare for å repetere deres liv med rusmisbruk. De fleste ble imidlertid forsinket i sin skolegang og yrkesutdannelse, sier Sundfær på Ullevåls nettsider.


Fakta:

Studien er gjort på barn som er født av kvinner med rusproblemer i svangerskapet. Ullevål har fulgt barna over en periode på 20 år. Barna ble født på Ullevål sykehus i perioden 1983 til 1984.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse