fbpx Mindre fugletesting i Norge Hopp til hovedinnhold
Tema: Pandemi

Mindre fugletesting i Norge

Testing av influensa hos villfugler har vært en nedprioritert oppgave i Norge siste året. Farlig, mener norsk forsker. Fornuftig, mener internasjonal ekspert. 

Totalt 3144 ender, gjess og måker er blitt undersøkt siden overvåkingen av fugleinfluensa startet i Norge høsten 2005. Mer enn hver tiende var infisert med lavpatogene fugleinfluensavirus. Av disse var 25 infisert med subtype H5, og bare én med H5N1, men i lavpatogen form, det vil si at den ikke var farlig for mennesker.

- Er ikke forberedt

Til tross for dette bestemte Mattilsynet at det ikke skulle brukes mer penger på overvåking i 2008. I år har Mattilsynet bestemt å teste 500 fugler. Men forsker Anna Germundsson ved Veterinærinstituttet mener det er altfor lite. Til sammenligning tester Sverige opp mot 5 000 fugler i året.

- Vi har en stor andel fugl med influensa i Norge. Nå vet vi ikke lenger så mye om hvor subtype H5 finnes og risikerer å bli tatt på senga. Det er interessant å vite hva som finnes av virus blant ville fugler for kunne være forberedt.

- Hjelp Sverige og Tyskland

Jan Slingenbergh i FNs Food and Agricultur Organization (FAO) synes det er fornuftig av norske myndigheter ikke å bruke mye penger på å teste villfugler i Norge for H5N1.

- Det er ti ganger mer fornuftig å teste fugler i Sør-Sverige og 100 ganger mer fornuftig å gjøre det i Nord-Tyskland ved det baltiske havet, sier han. Han begrunner det med at det er spesielt i de overvintrede villfuglene som for eksempel villender at de venter å se sporadiske forekomster av H5N1 i februar og mars. Men også hos dem som migrerer fra kystområdet rundt det baltiske havet. Steder observatørene venter seg forekomster er øst ved det baltiske hav, i Nord-Tyskland og i Sør-Sverige, sier Slingenbergh.

Det er ti ganger mer fornuftig å teste fugler i Sør-Sverige

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse