Legene kan miste spesialistgodkjenningen
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vil ha bedre kontroll med legespesialistene. Han vil at staten overtar alt ansvaret. Legeforeningen synes det er unødvendig.
Frem til nå har Legeforeningen, Optikerforeningen og Tannlegeforeningen godkjent egne spesialister. Nå kan det være slutt. I hvert fall dersom helseministeren får det som han vil.
- Vil lovforslget få noen konsekvens for sykepleiere som tar spesialutdanning?
- Nei. Sykepleiernes spesialutdanninger er underlagt høyskoler eller universiteter. De blir ikke spesialistgodkjent på samme måte som en gynekolog eller kirurg. Vi har imidlertid jobbet for å få en spesialistgodkjenning for anestesisykepleierne, sier seksjonsleder i NSFs rådgivningstjeneste, Berit Berg.
Anestesisykepleiere
NSF har siden 2000 prøvd å få en spesialistgodkjenning for anestesisykepleierne. Anestesisykepleiernes landsgruppe av NSF har sammen med andre grupper bidratt i dette arbeidet. Saken ligger til behandling i Helsedepartementet. NSF tror imidlertid ikke de vil få noe svar før saken om spesialistgodkjenning for leger har gått høringsrunden og er ferdig behandlet.
Så vidt Sykepleien kjenner til er NSF i utgangspunktet positiv til nasjonal styring av spesialistgodkjenninger. Ikke minst fordi det er lettere å sørge for lik standard og kvalitet.
Statens ansvar
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen synes myndighetene har for liten kontroll med utforming og organisering av spesialisthelsetjenesten. Spesielt når det gjelder legene.
I høringsnotatet står det blant annet:
"Endringer i demografi, sykdomsbilde, arbeidsfordeling mellom sykehus og nye arbeidsformer, vurderer departementet at det bør tas et sterkere grep fra helsemyndighetenes side når det gjelder godkjenning av spesialister.
Blant annet motsvarer dagens sykehusstruktur i stor grad legenes spesialiststruktur, noe som kan være problematisk sett i relasjon til påkrevde omorganiseringer og oppgave- og funksjonsforedelinger i helseforetakene."
Dobbeltrolle
Helsedepartementet mener også at Legeforeningens har en dobbelrolle. På ene siden er de faglig premissleverandør og på den andre siden fagforening.
Ingen prosess
En av de tingene Legeforeningen reagerer på, er at det ikke har vært noen prosess før høringen.
"- En time før saken ble sendt på høring av Helse- og omsorgsdepartementet, ble representanter for Legeforeningen, Tannlegeforeningen og Optikerforeningen orientert om at departementet fremmer forslag om å endre helsepersonelloven paragraf 53 slik at Helsedirektoratet ikke lenger skal ha adgang til å delegere myndighet til private yrkesorganisasjoner når det gjelder offentlig spesialistgodkjenning av helsepersonell. Ingen av organisasjonene hadde vært involvert i noen prosess i forkant", skriver Legeforeningen på egne nettsider.
Det er vanlig at høringsfrister er tre måneder. Men denne saken ønsker Hanssen å ha fort behandlet og har redusert høringsfristen til seks uker.
SAFH kan få ansvaret
I dag har Statens autorisasjonskontor (SAFH) fått delegert ansvaret for å godkjenne alle helsefaglige utdanninger. Unntakenen er videreutdanninger og spesialistutdanninger. Dersom Hanssen får det som han vil, kan lovforslaget bety at det i fremtiden vil være SAFH som også har ansvaret for å godkjenner spesialistene i helsevesenet.
Legespesialister koster
Departementet mener at det vil koste noen kroner å overta spesialistgodkjenningen til legene. Tallene de presenterer i høringsnotatet indikerer at en overføring vil koste mellom 15-25 millioner kroner per år.
0 Kommentarer