fbpx "Oppgjørets time" Hopp til hovedinnhold

"Oppgjørets time"

Sykepleiernes forhandlere er nå i full gang med lønnsoppgjøret. Unios hovedkrav er at utdanningsgruppene innenfor helse, omsorg og utdanning prioriteres.

Nå er lønnsoppgjøret for sykepleierne for alvor i gang. Etter hvert som det skjer noe, vil du finne informasjon på vårt nettsted. Ellers finner du også informasjon på følgende nettsider: 

KS                                                                                                                              

Unios møter KS som forhandlingsmotpart i kommunesektoren. Her er Helga Hjetland Unios forhandlingsleder. 
-Oppgjøret må få en større økonomisk ramme enn privat sektor. slik at lønnsnivået heves og at det kompensere for etterslepet, sier Hjetland i en pressemelding. 

Skole 

-Det er en særlig utfordring at skoleverket har hatt en mindrelønnsutvikling fire år på rad. I dette oppgjøret må mindrelønnsutviklingen i skoleverket snus, sier Hjetland. 

(foto:Utdanningsforbundet) 

Lik lønn 

Likelønnsutfordringen er størst for kvinner med inntil 4 års høyere utdanning, og lønnsgapet har økt de siste ti årene. Unio mener utdanning må lønne seg - også for kvinner i offentlig sektor.  

AFP 

Offentlige tjenestepensjonsordninger og AFP må videreføres som minst like gode ordninger som i dag. 
-Vi legger til grunn at vi skal få et godt AFP-resultat for ansatte i offentlig sektor, og vi mener at resultatet fra LO-NHO-oppgjøret gir en bra plattform for å få det til, sier Helga Hjetland.  

Dette krever Unio av KS: 

*Et stort prosentvis generelt tillegg og ytterligere heving av minstelønnssatsene. 
*god lønnsutvikling for lederne 
*større likeverd mellom partene i lokale forhandlinger 
*redusert bruk av deltid og styrket rett til heltid 
*bedre kompensasjon for ubekvem arbeidstid 
*nnføring av ny minstelønnssats etter 16 år  

Unio vil senere i oppgjøret konkretisere sine krav. 

Spekter 

For sykepleiere som jobber i sykehus, er det Spekter som representerer arbeidsgiver og møter Unio rundt forhandlingsbordet. 

Etterslep og lønnsgap  

Unio krever høyere lønnstillegg enn resultatet i privat sektor og kompensasjon for etterslep og lønnsgap mellom kvinner og menn. - Bare i siste tariffperiode har lønnsgapet økt med om lag en prosent for våre grupper, sier forhandlingsleder for Unio-Spekter Lisbeth Normann.  

Mer enn det private 

- Som kompensasjon for etterslep krever Unio vesentlig bedre lønnstillegg i helseforetak enn det foreløpige resultatet i privat sektor. I tillegg er det store forskjeller i lønnsnivå mellom kvinnedominerte grupper i helseforetak og sammenliknbare, mannsdominerte grupper i privat sektor, slik Likelønnskommisjonen har dokumentert, sier Normann. 

Regjeringen 

- Vi forventer at regjering og Storting følger opp forslaget om å løfte lønnsnivået for kvinner der lønnsgapet er størst, og dette omfatter våre medlemmer i helseforetak. Årets oppgjør må dessuten være et vendepunkt for den systematiske mindrelønnsutviklingen som rammer utdanningsgruppene i helseforetak, sier Normann. 

Øvrige krav  

Unio krever økt satsing på etter- og videreutdanning for å styrke kompetansen til de ansatte. 
Andelen som jobber deltid er stabilt svært høy i helseforetak, og Unio krever at offentlige arbeidsgivere går foran og sikrer retten til hel stilling. 
AFP skal videreføres som en like god ordning som i dag, og tjenestepensjonene skal sikres. 

Andre områder 

I tillegg til helseforetakene har Unio også medlemmer innenfor en rekke andre områder i Spekter, blant annet Lovisenberg sykehus, Norges forskningsråd, UNIFOB, studentsamskipnader og Norsk Folkemuseum. Her krever Unio lokale forhandlinger. 

Forhandlingsforløpet 

I første runde forhandler Unio og Spekter om alle områder i Spekter. For område Helse skal deretter sosiale bestemmelser forhandles mellom Unio og Spekter. 
Lønn forhandles forbundsvist for helseforetakene for Norsk Sykepleierforbund, Norsk Fysioterapeutforbund, Utdanningsforbundet og Norsk Ergoterapeutforbund. 
Øvrige Unio-forbund forhandler lokalt. 

Stille før stormen 

Etter det Sykepleien kjenner til, vil det være nokså stille rundt lønnsoppgjøret frem til resultatet av LOs uravstemninger er klar. Det skjer den 24. april. 


Hvilke forhåpninger har du til årets lønnsoppgjør? Skriv din kommentar i feltet øverst til høyre på siden. 





































































 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse