fbpx Tilbakefall hos brystkreftopererte kan halveres Hopp til hovedinnhold

Tilbakefall hos brystkreftopererte kan halveres

Risikoen for tilbakefall hos brystkreftopererte kan minskes med 63 prosent dersom de får etterbehandling utover dagens fem års tradisjonelle hormonbehandling, viser en internasjonale brystkreftstudie.

Den internasjonale brystkreftstudien Assessment of Quality of Life in MA.17, er utført av National Cancer Institute of Canada, Clinical Trials Group og uavhengige forskningsgrupper i USA og Europa. 

Oppsiktsvekkende resultater
Resultatene viser at Femar signifikant minsker risikoen for tilbakefall med 63 prosent. Risikoen for spredning (fjernmetastaser) reduseres med 61 prosent.
Studien er den første som undersøker effekten av en aromatasehemmer hos kvinner som har avsluttet fem års behandling med tamoxifen. Normalt er det ikke gitt behandling etter denne perioden, til tross for risikoen for tilbakefall. 

Om studien
Studien omfatter 5200 kvinner med tidlig hormonfølsom brystkreft. 1579 av dem var kvinner som startet behandling med aromatasehemmeren Femar ett til sju år etter avsluttet behandling med tradisjonell hormonbehandling med tamoxifen.

Risikerer tilbakefall
Hvert år får nærmere 3000 kvinner i Norge påvist brystkreft, som tar livet av 750 norske kvinner hvert år. Brystkreft er den vanligste dødsårsaken for kvinner i alderen 35-55 år.
Opp mot 30 prosent av brystkreftpasientene vil før eller siden få et tilbakefall. Av disse 30 prosentene, må åtte av ti regne med å dø av sykedommen 

Dagens behandling
I dag får kvinner med hormonfølsom brystkreft etterbehandling i fem år for å hindre tilbakefall. 5800 kvinner får behandling med tamoxifen uten tilbud om etterbehandling med aromatasehemmere.
Halvparten av tilbakefallene skjer imidlertid etter fem år.
En betydelig reduksjon i risikoen for tilbakefall vil si at mange liv kan spares.
- Kvinner må kreve behandling 

Snakk med legen
Leder i Foreningen for brystkreftopererte oppfordrer kvinner som kun er behandlet med tamoxifen om å oppsøke legen sin for å diskutere optimal behandling av sin sykdom.
- Hvis kvinner kan unngå tilbakefall er dette selvsagt svært viktig for denne pasientgruppen. Mange tror faren for tilbakefall synker med antall år etter diagnosen. Slik er det ikke. De fleste pasienter lever med redselen for tilbakefall resten av livet, sier Lise Høye, leder i Foreningen for brystkreftopererte til Helserevyen.

De fleste pasienter lever med redselen for tilbakefall resten av livet

0 Kommentarer

Annonse
Annonse