Brøt regelverket om arbeidstid for sykepleiere nesten 300 000 ganger

Sykehusene brøt loven om arbeidstid 609 951 ganger i fjor.
293 387 brudd på arbeidstiden gjaldt sykepleiere, og 125 317 brudd på arbeidstidsbestemmelsene gjaldt leger.
Stortingsrepresentant Sandra Bruflot (H) stilte spørsmål til helseminister Jan Christian Vestre (Ap) om dette i spørretimen 9. april.
Bruflot ville ha svar på hvor mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene de regionale helseforetakene hadde registrert i 2024 og frem til i dag.
Store tall, men mange vakter
Vestre skriver i svaret at regelverket rundt dette er komplekst.
– Det er forskjell på avvik fra arbeidsmiljøloven og brudd på arbeidsmiljøloven. Det er også et faktum at et enkeltavvik kan generere flere mulige brudd på flere arbeidstidsbestemmelser samtidig, skriver Vestre.
Det fører til at de absolutte tallene for brudd, og mulige brudd på arbeidstidsbestemmelsene, kan virke store.
– Holdt opp imot det totale antall vakter som gjennomføres av ansatte i spesialisthelsetjenesten, fremstår tallene likevel relativt lave, skriver Vestre. (Se oversikten over brudd i tabellen under.)
600 000 brudd på regelverket i 2024
Tallene som Vestre presenterer, viser at sykehusene i fjor registrerte 609 951 brudd på lovverket som gjelder arbeidstid. I første kvartal i år er det registrert 153 945 brudd på arbeidstidsbestemmelsene.
I 2024 registrerte sykehusene 293 387 brudd på arbeidstiden for sykepleiere, og 61 562 brudd i første kvartal i år.
125 317 av bruddene på arbeidstidsbestemmelsene gjaldt leger i 2024. For første kvartal er det registrert 38 480 brudd på legenes arbeidstidsregelverk.
Tallene kan, som Vestre påpekte, virke høye. Det er derfor viktig å ta med seg at bruddene fordeler seg på totalt 22 766 707 gjennomførte vakter i 2024. Tallene for antall vakter i 2025 er ikke opplyst.
– Vi er kritiske til at bruken av overtid øker
Forbundsleder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen, mener arbeidsgiverne må skjerpe seg.
– Det er stadig flere brudd på arbeidstidsreglene for sykepleiere. Det skjer fordi det er for få sykepleiere og for stort press. Dette går ut over både pasientsikkerheten og arbeidsmiljøet. Vi er kritiske til at bruken av overtid øker, sier Larsen.
– Sykepleierne blir syke, eller slutter
– Arbeidsmiljøloven skal beskytte ansatte. Når arbeidsgivere ikke følger reglene for arbeidstid, blir det for stor belastning på sykepleierne. Over tid fører det til sykdom, og konsekvensen er at mange slutter i jobben, sier hun.
NSF jobber for at sykepleierne skal ha trygge arbeidsvilkår og en lønn de kan leve av.
– Nå må også myndighetene ta ansvar og bidra med løsninger, sier hun.
NSF vil ha høyere lønn og bedre arbeidsvilkår
Larsen sier NSF lenge har foreslått tiltak som sikrer både pasientene, de ansatte og arbeidsgiverne.
– Det innebærer bedre ansvars- og oppgavedeling, og bedre lønns- og arbeidsvilkår på enkeltarbeidsplasser slik at det blir mer attraktivt å jobbe som sykepleier, sier hun.
Larsen mener at dersom arbeidsgiverne skal bidra til å bedre rekrutteringen til yrket og utdanningen, må det skje en mer generell heving av lønns- og arbeidsvilkår.
0 Kommentarer