fbpx Massiv søknadsmasse til sykepleie – men få plasser Hopp til hovedinnhold

Massiv søknadsmasse til sykepleie – men få plasser

bilde av studiestedsledere

Søkertallet til sykepleierutdanningene gikk opp 40 prosent. Antall studieplasser øker med knapt én prosent.

Totalt er det planlagt 5467 studieplasser for sykepleie i 2025. Flere store studiesteder har færre plasser i år enn tidligere.

Ved første opptaksrunde hos Samordna opptak har 13 900 søkt sykepleierstudiet som sitt førstevalg i år. En økning på 40 prosent mot 2024. Totalt har 25 800 personer søkt seg til studiet.

Til tross for høy etterspørsel er det bare blitt opprettet rundt 50 nye studieplasser fra 2024 til 2025 – fra 5419 til 5467. 

Økningen er på under én prosent.

Det er flere grunner til det.

NTNU: Mange søkere – ikke flere plasser

NTNU har fått 1900 førstevalgssøkere, men tilbyr bare 585 plasser: 250 i Trondheim, 150 i Gjøvik (pluss 40 fleksible), og 145 i Ålesund.

Selv om NTNU har fått nesten 600 flere søkere med sykepleie som førstevalg i år, tilbyr de færre plasser enn før.

– NTNU kommer ikke til å øke antall studieplasser i år, skriver prodekan Toril Forbord ved Fakultet for medisin og helsevitenskap i Trondheim i en e-post.

Årsaken er mangel på praksisplasser i helsetjenesten.

– Det er allerede utfordrende å skaffe nok praksisplasser innen kirurgi, sier hun.

Antallet plasser i Gjøvik er redusert fra 200 til 150, men kompenseres delvis av 40 nye plasser på et fleksibelt program. Samtidig er antall plasser i Trondheim uendret fra de to foregående årene.

Ifølge prodekan Toril Forbord skyldes den samlede nedgangen at det statlige tiltaket «Utdanningsløftet 2020», som ble innført under pandemien, ble avsluttet i 2024.

På spørsmål om NTNU har nok undervisere til å øke kapasiteten, viser Forbord til institusjonens strategiske personalplan. Flere ansatte måtte slutte høsten 2024, noe Sykepleien tidligere har omtalt.

UiT: Tømte ventelistene sist

På UiT Norges Arkitiske universitet er det også færre plasser i år enn tidligere. UiT tilbyr sykepleierutdanning ved ti studiesteder i Nord-Norge. Deltidsstudiene har gode søkertall, skriver instituttleder Laila Arnesdatter Hopstock.

– Vi har ikke vurdert å øke antall studieplasser. Vår erfaring over tid er at mye skjer i tiden fra søknad, via tilbud og ja-svar, til oppmøte på studiet. Vi ser dette også blant førsteprioritetssøkerne, og både på heltid og deltid. I forrige runde tømte vi ventelistene på så å si alle studiesteder. 

Oslomet øker antall studieplasser

Ved Oslomet har instituttleder Ingrid Ruud Knudsen en annen tilnærming:

– Vi ønsker å bidra til å utdanne flere sykepleiere, og har allerede økt kapasiteten med 60 plasser sammenliknet med i fjor.

Oslomet har nå 760 studieplasser, og 2077 søkere har studiet som sitt førstevalg.

– Vi vurderer også å utvide ytterligere, men det avhenger av tilgang på lokaler og praksisplasser, noe som ennå ikke er avklart, skriver hun i en e-post.

NSF vil ha kvalitet

Norsk Sykepleierforbunds studentleder, Kristoffer Haugen, syns ikke økt etterspørsel nødvendigvis skal besvares med økning i antall studieplasser:

– Det er bra at så mange vil studere sykepleie. Samtidig har kvaliteten og praksis blitt en flaskehals, sier Haugen. 

Han syns det er positivt at NTNU ikke bare øker antall studieplasser, men undersøker hva de har av tilgjengelige praksisplasser først.

Et annet perspektiv er at det vil være feil å bare øke studieplassene i de store byene. 

– Distriktsutdanningen må opprettholdes. Alle skal ikke måtte reise til storbyene for å bli sykepleier, mener studentlederen. 

Likevel mener han det er positivt at Oslomet øker antallet.

– Men det er viktig at de har nok ressurser og praksisplasser. Vi får signaler om at noen studenter opplever at oppfølgingen under utdanningen kunne vært bedre, sier Haugen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Solveig

Sykepleierstudent
3 weeks 5 days siden

Jeg tenker det høres uforsvarlig ut at det skal økes studieplasser en del steder for det er enormt mangel på praksisplasser på sykehusene, spesielt i storbyene. Studenter får dårligere utdanning fordi skolene ikke finner praksisplasser. Skolene er så desperate etter praksisplasser at flere studenter ender opp med dårlige praksiser. I Trondheim får flere studenter kun 2 uker kirurgisk praksis når de egentlig skal ha 8-10 uker. Det er også mange studenter som ender opp langt ute i distriktene og må enten pendle eller flytte, og noen må gjøre det i flere praksiser. Dette er en økonomisk belastning på studentene ettersom at skolene betaler tilbake etter endt prasis. Studentene sitter med dobbelt så mye utgifter de månedene og flere må låne penger for å få ting til å gå rundt. Og da er det flere som opplever at de ikke får tilstrekkelig tilbakebetalt.
Det å utdanne gode sykepleiere er vel viktigere enn å utdanne mange sykepleiere? Og kanskje en skulle gjøre arbeidsplassene gode nok til at sykepeierne som blir utdannet orker å stå i jobben sin?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse