Lagde kompetansestige – turnover halvert
På avdeling for akuttpsykiatri på Oslo universitetssykehus er turnoveren halvert og kompetanseutviklingen i akuttpsykiatrisk sykepleie satt i system.
Alvorlige avvik har gått ned, lønnen har gått opp, færre slutter og flere søker jobb som sykepleier ved akuttpsykiatrisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS).
Her jobber det rundt 130 sykepleiere og spesialsykepleiere. Avdelingen har øyeblikkelig hjelp og fem sengeposter, med totalt 44 senger.
Årlig har de rundt 1000 innleggelser.
Hvordan fikk de til det?
– Det startet med at vi fikk en henvendelse fra Norsk Sykepleierforbund (NSF) lokalt, som ville øke lønnen til sykepleierne, sier avdelingsleder Thorbjørn Sundin.
Det gikk ikke å få til som gruppe. Derfor begynte avdelingen å utvikle en funksjon- og kompetansestige som synliggjorde funksjonen til sykepleierne.
– Hovedformålet nå er å beholde, rekruttere, gi faglig utvikling og veiledning, øke kompetanseheving og skape bevisstgjøring, sier Sundin.
Stigen er deres egen idé, men er inspirert av modellen til Dreyfus & Dreyfus, som er beskrevet i boken Fra novise til ekspert av sykepleieteoretiker Patricia Benner.
Ekspertsykepleier
– Stigen består av fem nivåer, der hvert nivå beskriver kompetanse, kompetanseutvikling og funksjonen tilhørende nivået. Ekspert er høyeste nivå, forklarer assisterende avdelingsleder Silje Hagen Ranstorp.
Kompetanse- og funksjonsstigen er for spesialsykepleiere og sykepleiere. Man må ha fem års erfaring innen akuttpsykiatri for å komme til høyeste nivå og det er frivillig å delta.
Over fem år går de ansatte som ønsker det gjennom opplæring internt, i arbeidstid.
OUS Kompetanse-/funksjonsstige ble utviklet våren 2021 i et samarbeid mellom akuttpsykiatrisk avdeling ved OUS og NSF.
De siste årene, før innføring av stigen, var det stor turnover på avdelingen. Årlig sluttet hver fjerde ansatt. Høy forekomst av vold ble nevnt som en av årsakene.
Nå er turnoveren halvert.
Gir økt lønn på 50 000
Etter trinn C i stigen økes lønnen noe. Etter å ha nådd trinn E er lønnsøkningen på 50 000 i året. De har Spekters tarifflønn i bunn.
Spesialsykepleier Stian Sørslett Bakke fra Bodø er på øverste trinn:
– I den daglige driften har vi forventninger til at vi skal bidra ut fra hvor vi er i stigen, sier han.
Bakke underviser kolleger som er lenger ned i stigen. Han forteller at da han startet her for to år siden, så de på hans erfaringer og plasserte ham der han hørte hjemme i stigen.
– At de tilbød en kompetansestige var avgjørende for hvilket sykehus jeg valgte å jobbe på, sier han.
Enhetsleder Olav Andersen forteller at han fikk 17 søkere forrige gang han lyste ut ledig stilling på sengeposten.
De ansatte tar kontakt med han om de vil inn i stigen.
– Alle som ønsker det kan bli med i stigen, og de fleste ønsker det, sier han.
Spesielt fagfelt
Andersen forteller at stigen er for alle som jobber mer enn 50 prosent stilling. De behøver ikke jobbe med kompetansestigen utenfor arbeidstid.
– Kursene går regelmessig på avdelingen i egne undervisningsrom, det er klinisk arbeid som gir deg kompetanse, sier Ranstorp.
Spesialsykepleier Reidar Larsen er også på øverste trinn i stigen:
– Lønn er selvfølgelig en motivasjon. Men faglig sett er det en god måte for å vite hva arbeidsgiver ønsker man skal fordype seg i, og sette seg inn i.
Assisterende avdelingsleder Ranstorp sier at sykepleierutdanningen er veldig generell.
– Akuttpsykiatri er veldig spesielt, stigen er veldig sykepleiefaglig spesifikk og fremhever vårt fagfelt. Vi gjør det tydelig hvilke forventninger vi har til sykepleierne.
Mer kunnskap
– Er det noen spesifikke sykdomstilstander dere må gi sykepleierne mer kompetanse på?
– Ja, psykose, mani og at mange er underlagt tvunget psykisk helsevern. Der må vi utdanne folk videre, sier Olav Andersen.
Han forteller at pasientene deres er veldig syke, de kan utagere, og de jobber med voldsproblematikk. Det har vært et satsingsområde.
Avdelingsleder Thorbjørn Sundin sier at stigen har skapt en struktur og en etterspørsel etter kompetanse på spesielle områder.
– Engasjerer man seg litt i stigen, så er det ikke veldig slitsomt. Man vokser veldig mye på dette, sier Stian Sørslett Bakke.
Han forteller at det ikke er noen bindingstid i forbindelse med at man deltar i stigen.
24 eksperter
Så langt har de fått 24 sykepleiere på ekspertnivå. De som er i stigen registreres i programmet Dossier. Der er det enkelt å se med fargesystemet fra rødt, gult til grønt, hvor den enkelte befinner seg.
– Så langt er det ingen som har sagt at de ikke vil være med på stigen, forteller Ranstorp.
De ansatte kan ta en pause fra stigen, og man kan hoppe av.
Hun forteller at det ikke er for alle å være kursinstruktør i avdelingen, men man kan ha andre kvaliteter. For eksempel å være en viktig rollemodell for andre medarbeidere i akuttsituasjoner som oppstår.
Enhetsleder Olav Andersen forteller at en effekt er at sykepleierne har mer lyst til å engasjere seg i faget:
– Det diskuteres mer fag, og det har skapt mer engasjement.
Kan «dumpe»
Avdelingslederen Thorbjørn Sundin forteller at kriteriene for de ulike nivåene i stigen er objektivt målbare. Og man må utøve funksjonen til det nivået man befinner seg på, ellers kan man «dumpe».
– Vi ønsker oss de mest fagorienterte sykepleierne, og dette er en måte å tiltrekke seg dem på.
– Finnes det noen negative sider med stigen?
– Det er i perioder krevende for enhetsleder, svarer Sundin.
– Det var en tøff implementeringsprosess, med mange møter i starten for å organisere forståelsen for stigen. Det tok tid, svarer enhetsleder Olav Andersen.
Avdelingsleder Thorbjørn Sundin sier at det kan være vanskelig å få til undervisning om de har mange pasienter inne:
– Men målet mitt er at alle skal bli ekspertsykepleiere her, sier han.
– Vi tror vi lykkes med dette, vi ønsker å sette akuttpsykiatrien på kartet og å ha høy kompetanse på veldig mange områder.
Får akuttpsykiatrien på kartet
– Hva koster dette?
– Det avhenger av hvor mange som er i stigen, svarer avdelingsleder Thorbjørn Sundin.
– Har det hjulpet pasientene deres?
– Det er det aller viktigste for oss. Vi måler det i fravær av alvorlige hendelser, pasientklager, vi har lav bruk av tvang og alvorlige avvik går ned.
Innholdet i stigen har blitt forandret et par tre ganger, ifølge fag- og kvalitetsrådgiver Lars Løvhaug:
– Vi endrer litt på den nå igjen for at den skal treffe godt nok i avdelingen. Den skal være lett å forstå og bruke, og samtidig ha nok tyngde til å være det den skal være.
Løvhaug tror alle kan delta i stigen.
Et aber med stigen er at om du slutter på OUS akuttpsykiatriske avdeling får du ikke automatisk med deg lønnstillegget videre i ny jobb.
0 Kommentarer