Spesialsykepleie av sårbare pasienter i livets siste fase spares vekk
På Skedsmotun bo- og behandlingssenter tar spesialsykepleiere imot pasienter med uhelbredelige sykdommer. Nå skal stedet gjøres om til sengeplasser for pasienter som lever med demens. Kommunen må stramme inn.
Lillestrøm kommunes direktør for helse og mestring, Bjørg Torill Madsen, sier til lokalavisen Romerikes Blad [krever abonnement] at de har en stram økonomi og mangler helsepersonell.
Derfor foreslås det i budsjettet for neste år at det palliative tilbudet med seks sengeplasser for alvorlig syke pasienter i siste fase av livet på Skedsmotun bo- og behandlingssenter på Skedsmokorset gjøres om til plasser for pasienter som lever med demens.
– Mange har ikke pårørende
Nå slår de ansatte spesialsykepleierne alarm på pasientenes vegne.
– For oss betyr det at en veldig sårbar gruppe strykes fra budsjettet. Dette er også en gruppe der mange ikke har pårørende og nære som har mulighet eller kapasitet til å gå i fakkeltog, og de går ikke selv. Vi må snakke for dem, og ivareta deres interesser i en sårbar fase av livet, sier plasstillitsvalgt Are Kvaal til Romerikes Blad.
Det er snakk om seks plasser på Skedsmotun bo- og behandlingssenter. Tilbudet har eksistert i 16 år. Det drives som et interkommunalt tilbud for kommunene Lørenskog, Nittedal og Lillestrøm. Alternativet er at pasientene og pårørende er på sykehjem eller på Akershus universitetssykehus i livets siste fase.
Kommunen hevder beleggsprosent er lavere enn andre steder. Det er ikke de tillitsvalgte enig i:
– Vi har til stadighet folk på venteliste. Vi får henvisninger fra tre kommuner, og må hele tiden velge mellom de aller sykeste pasientene. Det er de som har det aller verst som får komme inn her. Vi står daglig i knallharde prioriteringer, sier Kvaal i et intervju med Romerikes Blad.
Palliativ omsorg blir bra nok
Kommuneledelsen mener pasientenes behov for palliativ omsorg blir bra nok og vil sende de med behov for spesielle behandlingsmetoder til sykehuset Ahus.
Hovedtillitsvalgt Jana Hoffmann er bekymret og frustrert på pasientenes vegne:
– Ved de andre korttidstilbudene i kommunen har man i dag ikke den samme spisskompetansen og tryggheten som man har her. Det finnes andre korttidsavdelinger som tar imot pasienter fra denne gruppen også i dag, men om denne enheten stenges, så kommer de andre avdelingene til å måtte oppbemanne for å møte denne sårbare gruppen på en god nok måte, sier hun til lokalavisen.
Det er elleve spesialsykepleiere på avdelingen i dag, ingen mister jobben, men kompetansen splittes opp og man risikerer å miste fast ansattes som kan søke arbeid andre steder sier de tillitsvalgte.
De tillitsvalgte mener selvsagt at pasienter som lever med demens er viktige å ivareta, men vil ikke at det skal gå på bekostning av andre pasienter.
1 Kommentarer
Ingrod6
,Til palliative pasienter,.dette er unik kompetanse man kanskje aldri får tak i igjen, tragisk og korttenkt av kommunen