fbpx Helsesykepleier om skolenedleggelse: – Det har gitt ringvirkninger som vi fortsatt ikke helt forstår Hopp til hovedinnhold

Helsesykepleier om skolenedleggelse: – Det har gitt ringvirkninger som vi fortsatt ikke helt forstår

En selfie helsesykepleier, Teigum.

Seks skoler og skolesteder i Innlandet skal legges ned.  – Dette påvirker ungdommenes tro på fremtiden, sier helsesykepleier i Lom, Eli Skjåk Teigum.

Det er snart to uker siden vedtaket om at seks skoler og skolesteder i Innlandet skal legges ned. En av de rammede skolene er den videregående skolen i Lom.

Ledende helsesykepleier ved helsestasjonen på Lom og Skjåk legekontor, Eli Skjåk Teigum, forteller at samfunnet og skolen fortsatt er preget av nyheten om nedleggelsene, og at de nok vil være det i tiden fremover.

– Dette påvirker ungdommenes tro på fremtiden, sier hun, og understreker viktigheten av å ivareta ungdommenes stemmer i debatten.

Ikke forberedt på ringvirkninger

– Var dere som helsestasjon godt forberedt på å håndtere situasjonen for disse ungdommene? 

– Helsestasjonen er godt utbygd slik at vi har rom for å håndtere slike kriser, men hvor mye det skulle påvirke et helt samfunn, det har vi nok ikke vært forberedt på. Det har gitt ringvirkninger som vi fortsatt ikke helt forstår, tror jeg.

Teigum er usikker på om det er lurt å uttale seg i mediene som helsesykepleier i denne saken. Hun mener det er en balansegang mellom å støtte ungdommene i mediene og ikke ta medieplassen «fra» ungdommene.

De voksnes språkbruk 

Helsesykepleier Teigum forteller at mange av ungdommene sier de blir usikre av å ikke vite hvordan fremtiden blir.

– Mange ungdommer har også mistet litt troen på demokratiet, for de er ikke blitt hørt. Barnets beste har ikke blitt ivaretatt, sier Teigum.

Når hun forteller om mistet fremtidstro, peker hun blant annet på språkbruken til de voksne. I kommunestyremøtet i Lom mandag kveld forrige uke, erklærte ordfører Kristian Frisvold «full krig» mot fylkestingspolitikerne som følge av at skolene skulle legges ned.

Fakta
Disse skolestedene legges ned:
  • Dokka i Nordre Land
  • Skarnes ved Kongsvinger
  • Skolestedet Flisa
  • Skolestedet Lom
  • Skolestedet Dombås
  • Skolestedet Sønsterud

– Man kan ikke alltid ha kontroll

De har og skal ha gruppesamtaler i klassene og skal ha flere fremover. Helsesykepleierne er oppmerksomme på å vise at de er tilgjengelige for ungdommene. 

Teigum prøver nå å snu tankemåten til ungdommene. 

– Selv om det er en vanskelig situasjon, så er det mye å lære av dette her. Det skjer ting som man ikke liker, som man ikke har kontroll over, og man kan ikke alltid ha kontroll, sier hun.

Hun forteller at helsesykepleierne og andre voksne råder ungdommene til å gjøre vanlige ting og få hverdagen tilbake, selv om nedleggelse av skoler for noen vil bety lengre reisevei og kanskje å måtte droppe fritidsaktiviteter.

Teigum opplever at ungdommene har vært de mest reflekterte og saklige i debatten.

– De er ikke spydige og ufine. De har hatt fokus på sak, ikke på person. Det er en fin gjeng ungdommer. De har stått i noe vanskelig som knytter dem sammen.

– Sterke sammen

Som innbygger er Teigum bekymret for ringvirkningene dette har på alt som skjer i et samfunn, alt fra arbeidsplasser til balanse i samfunnet med barn, unge og eldre. 

Hun ser likevel alle ressursene som finnes i samfunnet. 

– Jeg har tro på at vi kommer til å få til noe bra her. Jeg velger å si vi, for det er sammen vi er sterke. Det høres kanskje litt klisjé ut, men det er sånn det er. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse