fbpx Sykepleier og tillitsvalgt Erika sluttet. Nå tar hun et sviende oppgjør med kommunen Hopp til hovedinnhold

Sykepleier og tillitsvalgt Erika sluttet. Nå tar hun et sviende oppgjør med kommunen

Bildet viser Erika Rosenvinge i sofaen sammen med sine to barn

Erika Rosenvinge opplever at hun ble utsatt for hersketeknikker, baksnakking og mistro i kommunen hun jobbet. – Jeg kunne rett og slett ikke bo og jobbe her lenger.

I 2018 begynte Erika Rosenvinge å jobbe som sykepleier ved Nærøy bo- og behandlingssenter i Nærøysund kommune i Ytre Namdalen i Trøndelag. 

Etter ett år i jobben ble hun plasstillitsvalgt for sykepleierne, og i 2021 ble hun hovedtillitsvalgt. Vervet har engasjert henne sterkt, men så skjedde ting som gjorde at hun sa opp jobben, pakket sekken og tok med seg barn og samboer og flyttet til Trondheim kommune.

– Jeg kunne rett og slett ikke bo og jobbe her lenger, sier Rosenvinge til Sykepleien.

Namdalsavisa omtalte historien hennes først.

Forteller om dårlig samarbeid og sviktende tillit

Sykepleieren fikk en brå start på karrieren som tillitsvalgt. Ikke lenge etter at hun tiltrådte, viste NRK Brennpunkt dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører». I programmet sto to sykepleiere fra Nærøysund frem og kritiserte ledelsen for blant annet å ikke ta varsler på alvor.

– Da ble det mye uro og mange møter med både ansatte og ledere, sier Erika Rosenvinge. 

Også Sykepleien har skrevet om de to sykepleierne som til slutt sa opp jobben i Nærøysund.

Rosenvinge var i møter med ledelsen og sier hun fort merket manglende tiltro til ansatte. 

– Ansatte melder om frykt for å melde ifra, og tilliten til ledere er fraværende. Mange sykepleiere og helsefagarbeidere har sluttet eller er aktivt på jakt etter ny jobb, forteller Rosenvinge, som mener kommuneledelsen ikke lytter til tillitsvalgte.

Du kan lese kommunedirektøren svar på påstandene nederst i saken.

Kjempet for å bli tatt på alvor

For Rosenvinge har det vært viktig å opptre korrekt i rollen som tillitsvalgt. I stedet opplevde sykepleieren at ledelsen baksnakket ansatte som tok ordet på møter.

– Jeg ble stående mellom barken og veden. Det var forventninger både fra ledelsen og medlemmer nødvendigvis, men jeg er faktisk medlemmenes talerør og sier det som det er. Det har nok ikke nødvendigvis alltid falt i god jord, sier hun.

Kommunaldirektøren ble også kommunalsjef

Da Rosenvinge startet som tillitsvalgt, hadde kommunen en annen kommunalsjef for helse og velferd enn i dag. 

– Selv om vi ikke var enige i alt, opplevde jeg at hun lyttet, og vi hadde tross alt en grei dialog.

Etter at kommunalsjefen sluttet, har det vært mange utskiftninger, ifølge sykepleieren. En løsning ble at kommunaldirektøren i Nærøysund kommune, Karl-Anton Swensen, også bekledde stillingen som kommunalsjef for helse og velferd. Tillitsvalgte spurte når prosessen med å finne en ny kommunalsjef skulle starte. 

– Det jeg fikk til svar da, var at jeg måtte passe på å gjøre min jobb riktig før jeg var kritisk til jobben han gjorde, hevder Rosenvinge.

Sykepleieren sier hun fortalte kommunedirektøren at hun opplevde at han kom med stikk mot tillitsvalgte i alle møter. 

– Jeg fikk tydelig beskjed om at jeg ikke måtte ta alt så personlig, sier Rosenvinge.

Innkalt på teppet

Bildet viser Erika Rosenvinge

Hun ga også tilbakemelding til kommunalsjefen etter det hun opplevde som et ugreit møte i HTV-forum. Rosenvinge sier hun følgelig ble bedt om å møte på kommunedirektørens kontor klokken 19 om kvelden. Der ble tilbakemeldingen hennes gjennomgått, ifølge Rosenvinge.

– Jeg fikk beskjed om at han forventet takhøyde i møtene og at tillitsvalgte ikke måtte være så hårsåre.

I et leserinnlegg i lokalavisen ytret tillitsvalgte bekymring for hvordan kommunen skulle evne å beholde og rekruttere nødvendig kompetanse i en krevende tid.

– Dette innlegget brukte kommunedirektøren en time på å gjennomgå og i all hovedsak kritisere på HTV-forum. Det var aldri tegn til å innrømme noe, sier Rosenvinge.

Krevende turnussamarbeid

Turnusplanlegging har vært et spesielt krevende område, ifølge HTV-en. 

– Det har vært vanskelig å få arbeidsgiver til å forstå at en god turnus krever en god prosess. En god prosess krever god tid. Vi har prøvd så godt vi kan å inkludere medlemmene i form av medlemsmøter, men arbeidsgiver lytter ikke til de innspillene som kommer. 

Rosenvinge illustrerer med følgende eksempel: 

– I drøftinger på overordnet nivå ga jeg beskjed om at medlemmer i NSF ikke har gitt meg mandat til å signere på økt helgetimetall. Jeg fikk beskjed om å slutte med dette tullet. Jeg var jo tross alt hovedtillitsvalgt.

På spørsmål om det er helgeturnusene som er problemet, svarer Rosenvinge:

– Det er egentlig alt. Lederne våre virker ikke å kunne reglene for verken hviletid, eller at ingen ansatte ønsker å bli tvunget til å jobbe mer ubekvem arbeidstid, som ofte er helg. I så fall må det inngås en avtale mellom partene. Jeg kan forstå at turnus kan være vanskelig, men gjennom en god dialog med de tillitsvalgte kan man komme langt, sier hun.

– Kamper man blir sliten av

Rosenvinge forteller om en episode hvor ledelsen ifølge henne bestemte at det skulle innføres årsturnus for alle som jobbet turnus i kommunen.

– Det ble gjennomført et medlemsmøte for sykepleiere som jobbet på institusjon. De hadde delte meninger, og mange ble solgt av at man kunne planlegge sin egen arbeidstid i et helt år. Tillitsvalgte var skeptiske til hvordan dette skulle gjennomføres. Jeg husker vi hadde et møte hvor vi kom med forslag om oppstart det neste året – nettopp for å sikre oss tid til en god prosess. Det ble ikke akseptert, og årsturnus ble innført på tre måneder.

Rosenvinge har flere eksempler.

– Arbeidsgiver hadde lenge ønsket å innføre det de kalte nordsjøturnus. Det har vi også hatt mange møter om. Jeg forklarte at med vaktlengder over 12,5 timer må man søke NSF sentralt, og at dette ikke er noe arbeidsgiver bare kan innføre. Det er slike kamper man blir sliten av, de man tenker er helt unødvendige.

Rosenvinge sier hun har fått mye hjelp og støtte fra NSFs fylkeskontor og fra andre tillitsvalgte i Delta og Fagforbundet. 

– Jeg hadde ikke klart dette uten dem alle, sier hun.

Les kommentarer fra NSFs fylkesleder i Trøndelag lenger ned i saken.

Mer uenighet om turnus og arbeidstid

Rosenvinge anklager ledelsen for å bruke hersketeknikker.

– Vi får høre at vi er vanskelige, inkompetente og ubrukelige. På møter hvor vi for eksempel påpeker at ledelsen må følge lovverket, kan vi bli møtt med kommentarer som: «Er dere dumme? Forstår dere i det hele tatt hva vi snakker om?»

En slik episode skjedde ifølge henne under drøfting av en turnusavtale.

– Tillitsvalgte påpekte at det er tariffstridig å trekke fra årstimetallet. Dette ble vi heller ikke møtt på, og man føler da at man snakker for døve ører. Etter drøftingsmøtet ble vi tilsendt et referat. I referatet har arbeidsgiver i etterkant referert selv at de på vegne av organisasjonen beklager at tillitsvalgte ikke ser nødvendigheten av å innføre tjenestestyrt bemanningsplanlegging, sier Rosenvinge.

Og legger til:

– Etter møter har vi fått høre at medlemmer har blitt oppfordret til å melde seg ut av NSF fordi vi er så vanskelige.

På et annet møte hvor turnus ble diskutert, påpekte Rosenvinge at sykepleiere i turnus har en arbeidsuke på 35,5 timer. 

– Jeg fikk da beskjed om at det var feil. Ledelsen får deg til å tvile på at du kan eller har forstått lovverket. Det er en veldig ovenfra-og-ned-holdning som er ubehagelig å bli utsatt for av sin egen arbeidsgiver. Hva om vi heller kunne ha samarbeidet og lyttet til hverandre?

Rosenvinge sier kommunalsjefen for helse og velferd i etterkant av møtet sendte henne en e-post med lenke til en nettside hos Arbeidstilsynet. Rosenvinge sier hun ble anbefalt å lese seg opp. Sykepleierne har nemlig 36-timersuke, skrev kommunalsjefen, ifølge Rosenvinge.

– Et problem i mange år

Bildet viser Erika Rosenvinge sammen med sine to barn ute på tur

Sykepleieren sier hun har meldt ifra i foraene hun sitter i som tillitsvalgt, at ansatte ikke har tillit til ledelsen. 

– Dette har vært et problem i mange år. Jeg har også tatt det opp direkte med kommunedirektøren at min oppfatning er at tilliten er svekket opp til hans nivå, og at det er han som er årsaken til fryktkulturen.

Kommunaldirektørens reaksjon er ifølge Rosenvinge at han ikke kjenner seg igjen i tillitsvalgtes beskrivelser. 

– Han mener dette er alvorlige påstander som jeg må konkretisere. Det har jeg gjort, men han stiller seg uforstående til det og sier at han bare er tydelig.

Får støtte av fylkeskontoret

Å få til et godt samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelsen på alle nivåer i Nærøysund kommune har vært vanskelig lenge, sier Kenneth Sandmo Grip, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Trøndelag. 

– Fylkeskontoret bruker uforholdsmessig mye tid på denne kommunen. Det har vært utfordrende i mange år, sier Grip.

Fylkeskontoret har sammen med tillitsvalgte hatt flere møter med kommunen.

– De møtene vi har hatt med ledere i kommunen og resultatene av prosessene der, viser at de ikke har forstått at tillitsvalgte og arbeidsgiver er likeverdige parter som skal samarbeide for å finne løsninger, sier Grip.

Han støtter Rosenvinges beskrivelser av situasjonen og berømmer henne for å ha holdt ut så lenge som hun har gjort.

– Når hun sier at det er fryktkultur og en dyp mistillit fra de ansatte til ledelsen, så stemmer det med de tilbakemeldingene vi har fått fra andre medlemmer også, sier Grip.

Ordfører benekter uttalelse om tillitsvalgte

Rosenvinge hevder det nesten ikke er fagpersoner igjen i kommunen. Dråpen som fikk begeret til å flyte over for henne, var da hun fikk vite at hun hadde blitt kalt ubrukelig og inkompetent av ordføreren.

Sykepleien har kontaktet ordfører Amund Hellesø (Ap) og spurt om han har sagt dette.

– Jeg vil på det sterkeste benekte at jeg har kalt tillitsvalgte inkompetente og ubrukelige. For det første er dette ord jeg ikke bruker, og jeg har absolutt respekt for de tillitsvalgtes rolle, sier han.

Sa opp jobben og flyttet

Rosenvinge sier:

– Hvordan kan man ha tillit til hverandre når det er slik vi blir snakket om? Jeg ble syk av det. Jeg fratrådte vervet som tillitsvalgt umiddelbart. Verken HR eller kommunedirektøren kontaktet meg for å høre hvorfor.

Rosenvinge og samboeren kom frem til at det ble for vanskelig å bo og jobbe videre i kommunen. 

– Jeg sa opp jobben, og for 14 dager siden flyttet vi til Trondheim, sier hun.

Rosenvinge har ikke fått ny fast jobb enda, men er på jakt.

– Jeg kunne også godt tenke meg å bli tillitsvalgt igjen. Da i en kommune som har en ledelse som det går an å samarbeide om å finne gode løsninger med, sier hun.

Verv står tomt

Bildet viser Kenneth Grip, foretakstillitsvalgt for NSF på St. Olavs hospital i Trondheim

Etter at Rosenvinge fratrådte som hovedtillitsvalgt, har vervet stått tomt.

– Vi på fylkesnivået har derfor samarbeidet tettere og mer direkte med plasstillitsvalgte i kommunen. Vi forsøker å ivareta medlemmer på best mulige måte, selv om vi har manglet en HTV som kan koordinere og delta på overordnet nivå, sier fylkesleder Kenneth Sandmo Grip i NSF. 

Siste nytt er at en plasstillitsvalgte har sagt seg villig til å være HTV i kommunen. 

– Fylkesstyret skal behandle dette i neste uke. Vi håper alt skal ordne seg, og at ledelsen bruker denne muligheten til å åpne opp, reetablere reelt samarbeid og blir enige om at fremover skal det bare bli bedre, sier Grip. 

Kommunedirektøren svarer

Sykepleien har forelagt kommunaldirektør Karl-Anton Swensen påstandene fra Erika Rosenvinge. Innledningsvis svarer han at Namdalsavisa publiserte en sak med liknende påstander i forrige uke, som han også svarte ut. 

Swensen peker på at han er både kommunalsjef og kommunesjef for helse og velferd. Han avlønnes med 1,415 millioner kroner i året, fremgår det av ansettelseskontrakten.

Kjenner seg ikke igjen

Bildet viser Karl-Anton Swensen da han satt på stortinget for Kystpartiet

Kommunedirektøren skriver han ikke kjenner igjen å ha uttalt at tillitsvalgte er inkompetente og ubrukelige.

– Jeg tar således avstand fra uttalelsene. At andre har uttalt slikt, kjenner jeg heller ikke til.

Når det gjelder møteinnkalling på hans kontor klokken 19 om kvelden, svarer han følgende:

– Vi avtalte dette tidspunktet da det ikke passet på andre tidspunkter denne dagen og heller ikke resten av uken. Jeg harogså etter HTVs ønsker hatt en rekke møter med HTV, både i og utenfor arbeidstid for å gjøre avklaringer og gi informasjon. Denne fleksibiliteten og prioritering av møter med HTV har jeg fått gode tilbakemeldinger på, skriver Swensen.

Mener gjennomgang av leserinnlegg ikke var ment som kritikk

At kommunedirektøren brukte én time på å gå igjennom et leserinnlegg fra tillitsvalgte på et møte, ønsker han å nyansere.

– Dette var ikke ment som kritikk, men som grunnlag for diskusjon om hvilket samarbeid en skulle ha i partssamarbeidet. Temaet ble fulgt opp av en lengre diskusjon i HTV-forum der flere deltok. Temaet, herunder innspill, er nedfelt i aktuelt referat, svarer han.

– Det andre punktet, og som var viktig for meg å avklare i nevnte møte med NSF den 5. februar klokka 19, var uenigheten og den anstrengte dialogen mellom NSF og kommunalsjef for helse vedrørende blant annet prosessen med turnusavtale som var sagt opp av NSF.

Det innebar ifølge Swensen at det etter møtet ble gjennomført et digitalt forhandlingsmøte med NSF, der både NSFs fylkeskontor og kommunedirektøren deltok.

– Det ble i møtet enighet om at «partene er enige om at lokale turnusavtaler er gjeldende uavhengig av at overordnet avtale er oppsagt, og at lokale turnusavtaler og turnusplaner løper som avtalt ut den enkeltes avtales avtaleperiode», skriver han. 

HR-direktøren svarer

Når det gjelder påstander og uttalelser vedrørende om kommuneledelsen generelt – og uttalelser fra NSF Trøndelag om kommunen – henviser Swensen til HR-direktør Jens Reidar Husby. 

På spørsmål om ledelsen i kommunen har uttalt at om sykepleierne ikke liker seg, er det bare å slutte, svarer HR-direktøren følgende:

– Dette er uttalelser man ikke kjenner seg igjen i. Det er ingen i kommunens ledelse som ønsker å miste flinke fagpersoner. 

Påstanden om at ansatte melder om frykt for å melde ifra, og at tilliten til ledere er fraværende, svares ikke ut av HR-direktøren. Han viser til at at alle avdelinger har egne HMS-grupper med verneombud, tillitsvalgte og ledere som har månedlige møter.

– Baksnakking er uakseptabelt 

At ledelsen baksnakker ansatte som tar ordet på møter, er en annen påstand.

– Hvis så er tilfelle, er det uakseptabelt og vil ved aktuelle tilfeller følges opp, svarer Husby. 

Påstanden om at ledelsen ikke forstår reglene for hviletid, kontrer han med at kommunen utarbeider lokale turnusavtaler der hviletid ivaretas. 

Han tilbakeviser at sykepleierne har en arbeidsuke på 36 timer og skriver at kommunen opererer med 35,5-timersuke for sykepleiere.

At kommunen nesten ikke har fagpersoner igjen, kommenterer HR-direktøren med at Nærøysund kommune som andre kommuner har utfordringer med å rekruttere innen ulike fagprofesjoner. 

Når det gjelder NSF-fylkesleders uttalelser om at kommunen over år har vært krevende å jobbe med, svarer Husby følgende:

– Nærøysund kommune tilstreber i henhold til hovedavtalen å sikre best mulig samhandling og gode prosesser mellom partene. Dette med det formål å yte kvalitativt gode tjenester og et best mulig arbeidsmiljø. 

Fakta
Om Nærøysund kommune
  • Nærøysund er en kommune i Ytre Namdalen i Trøndelag fylke.
  • Nærøysund kommune oppsto etter en sammenslåing av kommunene Nærøy og Vikna 1. januar 2020.
  • Nærøysund har over 10 000 innbyggere.
  • Kommunen har to kommunesentre, Rørvik og Kolvereid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse