fbpx Sykepleierne har høyt sykefravær, men få faller fra yrket Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne har høyt sykefravær, men få faller fra yrket

Sykepleiere på vaktrom

Sykepleiere kommer dårlig ut av de fleste sykefraværsstatistikker. Unntaket er frafall fra yrket etter langtidssykefravær.

Sykepleien skrev nylig at sykefraværet i helse- og omsorgstjenesten er det høyeste på 15 år. Over 2,4 millioner dagsverk gikk tapt i siste kvartal innen helse- og sosialtjenester. Men statistikk fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) tyder på at de aller fleste kommer tilbake til jobben i helsetjenesten innen ett år. 

For helsefagarbeidere er det 15 prosent som ikke er tilbake på jobb etter ett år. 

Tallene har Stami fått fra Nav. Datagrunnlaget er lønnstakere som har vært sykmeldt i 13 uker. 

– Så er det sett på status ett år senere, og figuren viser andelen av de langtidssykmeldte som ikke er tilbake i arbeid på dette tidspunktet, forklarer overlege Hans Magne Gravseth i Stami til Sykepleien.

De fleste sykepleierne vender tilbake

Tallene viser at av sykepleierne som var sykemeldt over 13 uker, var de alle fleste tilbake i jobb ett år etter. Frafallsprosenten ut av yrket er lavere enn de alle fleste andre yrkene i statikken: 7,6 prosent. I andre enden av skalaen finner vi flygere og servitører. 67,3 prosent av flygerne er ikke i jobb ett år etter, og 28,6 prosent av servitørene er heller ikke tilbake i jobb.

Overlege Gravseth understreker at denne statistikken egentlig sier lite om sykefravær, ettersom tallene er en andel av de langtidssykmeldte – og ikke av alle ansatte.

– Tallene sier mer om sjansen for å komme tilbake i arbeid blant gruppen av langtidssykmeldte, uavhengig av om denne gruppen er stor eller liten, sier han.

Selv om sykefraværet er høyt for sykepleiere, og det er mange langtidssykmeldte, blir frafallet lavt hvis de fleste av disse kommer tilbake i jobb.

– Det kan derfor tolkes som en indikator på tilrettelegging. Det gir en indikasjon på om tilretteleggingsarbeidet som gjøres for å hindre at langtidssykmeldte personer faller ut av arbeid, fungerer, sier Gravseth. 

Graviditet kan ha betydning

På spørsmål om kjønn og graviditet kan ha noe å si for tallene sykefraværstallene for sykepleiere, svarer Gravseth følgende:

– Det kan tenkes at graviditet har noe å si, siden dette ofte kan medføre sykefravær av den varighet vi her snakker om på 13 uker, samtidig som dette er en «diagnose» som sjelden vil medføre frafall. 

Han legger til at sykepleiere er en kvinnedominert yrkesgruppe, og det kan tenkes å slå positivt ut for dem på denne statistikken. 

– Andre momenter kan være at sykepleiere finner jobben sin meningsfull, og det er en etterspurt yrkesgruppe. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse