fbpx Overtråkk, rus og glemte medisiner – dette møter sykepleiere på festival Hopp til hovedinnhold

Overtråkk, rus og glemte medisiner – dette møter sykepleiere på festival

Sykepleier og para medic på ATV

Denne helgen samles mange titalls tusen for å kose seg på Stavernfestivalen og Palmesusfestivalen. Det er mye som kan gå galt, men heldigvis står sykepleierne klare til å hjelpe. 

– Vi ser veldig mye forskjellig, for å si det sånn.

Det sier Stine Lykke Pedersen. Hun er avansert klinisk sykepleier med spesialisering i intensivsykepleie og jobber til vanlig på Drammen sykehus. 

Nå er hun på plass ved det medisinske teltet på Stavernfestivalen, som forventer å ta imot rundt 80 000 deltakere over tre dager. Forrige uke jobbet hun på festivalen Tons of Rock. 

– Det er veldig gøy. Jeg jobber på intensiv til vanlig og liker at jeg her er ute og snakker med pasientene. 

Tverrfaglig gjeng

Dette er det andre året Pedersen jobber for Medic sør på festival. Hun forteller at de har ulike team med helsepersonell på festivalen, som både oppsøker folk på festivalen og blir tilkalt hvis noe skjer.

– Har noen behov for mer hjelp, så blir de tatt med til teltet vårt. Vi har et hovedtelt der vi kan behandle liggende pasienter. I tillegg er det flere små telt rundt omkring på området som kan hjelpe med mindre ting. 

Pedersen forteller at det er rundt 50 stykker som jobber med helseberedskapen på festivalen. Det er både ansatte fra Medic sør og frivillige fra røde kors. 

– Medic-teamet består av anestesilege, paramedisinere og sykepleiere. Og så har vi sanitet, som består av folk med ulike helsefaglige bakgrunner. Det er høyt kompetansenivå, og vi får hjulpet med mye. 

Inne i medic-teltet på festival

– Givende

Pedersen forteller at de hjelper folk med alt fra overtråkk, kuttskader, angstanfall og overdrevent inntak av alkohol og andre rusmidler.

– Det er også en del folk som har kroniske sykdommer, men som gjerne vil dra på festival. Jeg synes det er fint å kunne hjelpe dem. Det er kanskje det mest givende med denne jobben. Vi møter folk som har brukt mye penger på billetter og har gledet seg. Da er det fint at vi kan hjelpe dem, så de ikke trenger å forlate festivalen hvis det skjer noe. 

Avlaster legevakten

Hun forteller at de også bidrar til å unngå at den lokale legevakten blir overbelastet når det kommer mange tusen tilreisende festivaldeltakere. 

– Vi må selvfølgelig sende noen dit, for eksempel dem med hodeskader. Men mye kan vi ordne selv, spesielt fordi teamet er så tverrfaglig. 

Henrik foran Medic Sør skilt

– Du treffer mennesker i god stemning

Henrik Stenhaug er sykepleier og utdannet ambulansearbeider, som til vanlig jobber i ambulansetjenesten. Han har jobbet i ambulansetjenesten i 26 år og på festivaler siden 2010. 

– Du treffer mye mennesker i god stemning, får med deg gode opplevelser og får muligheten til å hjelpe de som har vært litt uheldige, sier han. 

Av typiske festivalskader trekker han frem småskader som sår på tær og føtter, skrubbsår på knærne samt mer alvorlige hendelser som overdoser. 

Nå er han på jobb på Palmesus-festivalen, som forbereder seg på å ta imot rundt 20 000 publikummere hver dag de neste tre dagene. 

– Vår jobb er å være en utstrakt arm for legevakten, sier han. 

Han sier de største utfordringene med å gi helsehjelp på festival er blandingsintokser og ungdommer som ikke tør å være ærlige med hva de har tatt. 

Krevende kommunikasjon

I tillegg er det mye bråk, noe som gjør kommunikasjonen mer krevende. 

– Man blir flinkere til å bruke øynene og lese på leppene for å forstå pasienten. Senest i går måtte vi ty til papir og penn for å forstå hverandre, for det var en hendelse som skjedde rett ved scenen, forteller Stenhaug. 

Han anbefaler sykepleiere å jobbe på festival fordi man får god erfaring med akutte situasjoner. 

– Du har ikke så mange folk rundt deg og må derfor ta dine egne avgjørelser og stole på dem. Du får inn alt mulig på kort tid og uten forvarsel, sier han. 

Fakta
Sykepleiernes råd til festivaldeltagere:
  • Hvis du tar noen faste medisiner, husk å ta dem med.
  • Bruk telefonens nødfunksjon, og legg inn viktig informasjon som helsepersonell kan få bruk for.
  • Vær ærlig om inntak av rusmidler.
  • Drikk med måte.
  • Sørg for godt skotøy.
  • Husk å drikke mye vann, ikke bare alkohol.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse