fbpx Bruker KI for å oppdage demens – oppdaget tegn på sykdommen ni år før symptomene dukket opp Hopp til hovedinnhold

Bruker KI for å oppdage demens – oppdaget tegn på sykdommen ni år før symptomene dukket opp

Forskere oppdaget tegn på demens opptil ni år før symptomene dukket opp med hjelp av en ny modell utviklet med kunstig intelligens (KI).

Forskning.no publiserte nylig en sak om forskere som har funnet en ny metode for å oppdage demens tidlig.

80 prosent nøyaktighet

– Vi har lenge visst at noen funksjoner i hjernen begynner å endre seg mange år før symptomene på demens viser seg, sier Charles Marshall, professor ved Queen Mary University i London, til avisa The Guardian. 

Han har ledet en forskergruppe som har utviklet en ny metode for å forutsi demens. Forskerne har brukt funksjonelle MR-skanninger (fMRI) fra 1100 frivillige briter fra den store databasen UK Biobank. 

Av de 1100 deltakerne utviklet 81 demens i tiden etter skanningen.

Modellen de utviklet ved hjelp av kunstig intelligens, klarte å identifisere dem med 80 prosents nøyaktighet opptil ni år før diagnosen.

Spennende, men mer forskning må til

Forskerteamet mener at en enkel hjerneskanning som tar ti minutter, kan bli et effektivt verktøy for å oppdage Alzheimer tidlig. 

– Dette kan brukes sammen med en blodprøver som finner proteiner i hjernen som forårsaker Alzheimer sykdom, sier Charles Marshall til The Guardian. 

Avisa The Guardian har intervjuet den britiske demensforskeren Sebastian Walsh ved Cambridge University om studien på MR-skanning av hjernen.

Han mener at resultatene spennende, men at det er mye som må undersøkes videre før man kan slå fast at dette er en god metode for å diagnostisere Alzheimer. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse