fbpx Tvungen lønnsnemnd for Akademikerne – Unio fortsetter streiken Hopp til hovedinnhold

Tvungen lønnsnemnd for Akademikerne – Unio fortsetter streiken

Bildet viser Leder i Unio stats streikekomité, Ørjan Hjortland

3300 Unio-medlemmer er nå i streik. 169 av dem er sykepleiere.

Unio har doblet streikeuttaket fra mandag morgen. Det nye uttaket 3. juni rammer spesielt grensekontrollen på Gardermoen og Flesland, passkontorer i Bergen og Trøndelag, Meteorologisk institutt, Nasjonalbiblioteket og lærer – og sykepleierutdanningene. 

Sykepleiere som er tatt ut i streik mandag:

  • Høgskolen i Østfold (39) 
  • Høgskulen på Vestlandet, Fakultet for helse- og sosialvitskap (11) 
  • NTNU, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie (10) 
  • Kunnskapsdepartementet (1) 
  • NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap (6) 
  • Universitetet i Stavanger (11) 
  • Universitetet i Sørøst-Norge, campus Vestfold (10)

 – Med dette omfattende uttaket understreker vi hvor alvorlig situasjonen er, sier leder av Unio stats streikekomité og nestleder i Politiets Fellesforbund, Ørjan Hjortland i en pressemelding.

169 sykepleiere i streik

Unio hadde tatt ut 1600 Unio-medlemmer i staten, 81 av dem var sykepleiere. I dag ble ytterligere 1736 medlemmer tatt ut i streik, 88 av dem er sykepleiere. Til sammen streiker nå over 3300 Unio-medlemmer og 169 sykepleiere i streik.

De største uttakene i kunnskaps- og kultursektoren er imidlertid på Nasjonalbiblioteket, Høyskolen i Østfold og på NTNU.

– På universiteter og høyskolene vil det spesielt gå ut over lærer -og sykepleierutdanningene. Vi beklager at dette rammer studentene, men vi mener vi også tar kampen for dem – at de skal få gode lønnsvilkår når de er ferdig utdannet og skal inn i viktige jobber i velferdsstaten, sier Ørjan Hjortland.

Du kan se hele streikeuttaket på Unios nettside.

Hvorfor tvungen lønnsnemnd for Akademikerne?

– Hadde Akademikerne fått utvide streiken mandag, ville det fått konsekvenser for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, sier kommunikasjonsdirektør Hasse Lindmo i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ifølge NTB.

– Akademikernes streikeuttak av NSM)s ansatte ville fått konsekvenser. Det var vår jobb å synliggjøre det overfor våre departementer Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet, sier Lindmo.

Regjeringen begrunner bruken av tvungen lønnsnemnd med at med en opptrapping av streiken mandag ville ikke NSM kunne ivaretatt den nasjonale sikkerheten.

Hvorfor gikk Unio og Akademikerne i streik?

Både Unio og Akademikerne brøt med staten og gikk i streik 24. mai. Ikke direkte på grunn av kroner og øre, men for å beholde tariffavtalene de hadde med staten. En løsning på konflikten er derfor ekstra vanskelig.

Om avtalen:

  • Tidligere hadde Unio, Akademikerne, LO og YS en felles tariffavtale i staten.
  • I 2016 forhandlet Akademikerne frem en egen avtale. De ville ha mer lokal lønnsdannelse for sine medlemmer, som blant annet er leger, jurister, siviløkonomer, samfunnsvitere og psykologer. Høyre-regjeringen støttet dette.
  • I 2022 inngikk Unio en tilsvarende avtale som Akademikerne hadde.
  • I 2024 ønsker LO, YS og motparten (staten) å gå tilbake til å ha én felles tariffavtale for alle de fire hovedorganisasjonene. Det vil ikke Unio og Akademikerne. Derfor er det streik.
  • Akademikerne ble stoppet av tvungen lønnsnemnd 2. juni. Unio fortsetter å streike.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse