fbpx Nye sykefraværstall: En av fem sykemeldte sykepleiere har en psykisk lidelse Hopp til hovedinnhold

Nye sykefraværstall: En av fem sykemeldte sykepleiere har en psykisk lidelse

Nær 20 prosent av sykefraværstilfellene for sykepleiere i 4. kvartal i 2023 skyldtes psykisk lidelse. Det er det høyeste tallet på seks år.

Sykefraværsprosenten for sykepleiere lå på 9 prosent i 4. kvartal i 2023. Det er bare 0,4 prosentpoeng lavere enn under pandemien i 4. kvartal i 2021.

Kvinnelige sykepleiere hadde en sykefraværsprosent på 9,5 prosent og mannlige sykepleiere på 5,3 prosent. For de mannlige sykepleierne er dette samme sykefraværsprosent som i 4. kvartal i pandemiårene 2020 og 2021.

Før: Mest muskel- og skjelettlidelser

De sykepleierne som får en psykisk lidelse, står for nær en tredjedel av de tapte dagsverkene. Ser vi på tallene tilbake i tid, før 2020, var muskel- og skjelettlidelser årsak til flest tapte dagsverk. Tallene kan du se i grafen under.

Psykiske lidelser sto for tap av 88 654 dagsverk i fjerde kvartal. Totalt var det 305 000 tapte dagsverk i perioden.

Det var 4680 sykefraværstilfeller registrert med sykdommen psykiske lidelser. Antallet har økt med over 800 tilfeller per kvartal siden 2018.

I samme periode var det 4500 tilfeller med muskel- og skjelettlidelser, denne sykdomsgruppen går tilbake i antall.

Brattere stigning

For alle personer i Norge økte sykefraværstallene for begge kjønn, men økningen var størst for kvinner. Sykefraværet for menn var på 4,5 prosent, mens kvinners sykefravær var på 7,8 prosent i 4. kvartal 2023.

– Sykefravær grunnet psykiske lidelser har økt gradvis helt siden 2004, men etter utbruddet av koronapandemien har vi sett en brattere stigning. Siden 2020 har sykefraværsdager med psykiske lidelser økt med 32 prosent, sier Hans Christian Holte, arbeids- og velferdsdirektør i NAV i en pressemelding.

Det er diagnosen psykiske symptomer eller plager som økte mest innen diagnosegruppen psykiske lidelser siste året. 

Denne diagnosen brukes blant annet om utbrenthet. 

Diagnosene depresjonsfølelse og situasjonsbetinget psykisk ubalanse økte også betydelig, disse tallene gjelder for hele befolkningen, ikke for bare sykepleiere.

Fakta
Sju råd til ledere med ansatte som sliter psykisk
  1. Vær et medmenneske, ikke en behandler. Når du skal ta initiativ til en samtale med en ansatt som strever, er utgangspunktet at dere skal ha en hyggelig prat. Profesjonell hjelp må den ansatte få fra andre, for eksempel via helseforsikringen. Det er ikke din oppgave.
  2. Skap trygge rammer for samtalen. Fortell hvorfor du ønsker en samtale på forhånd, og gjennomfør den på en tid og et sted der dere kan være i fred og ro.
  3. Lytt før du gir råd. Det er ikke meningen at du skal ha alle svarene med en gang. Det viktigste er først å få en oversikt over utfordringer og muligheter, og invitere til åpenhet. Vær en god lytter.
  4. Hold fokus på det som er relevant for jobben. Hvis problemene er knyttet til privatlivet, er det nok å si at du forstår at det kan være en belastning.
  5. Vær tydelig på at medarbeideren er ønsket. Vær tydelig på at du gjerne vil ha medarbeideren i arbeid, og at du vil gjøre det du kan for å bistå. Vær gjerne raus med tilrettelegging i starten, så medarbeider opplever seg sett og forstått – og får tillit til deg som leder. Det skaper trygghet og gir styrke til å mestre arbeidsdagene.
  6. Planlegg tilrettelegging sammen. Spør medarbeideren hvilke arbeidsoppgaver som er overkommelige, og hvilke det er motiverende å beholde. Hvis dere planlegger tilrettelegging sammen, sikrer du at medarbeider er involvert og mest mulig motivert.
  7. Gjør så godt du kan. Mange ledere er bekymret for om de tar godt nok vare på medarbeidere som sliter. Om du gjør så godt du kan, er det sannsynligvis godt nok. Men vær åpen, og still gjerne spørsmål som «Hva skal til for at jeg skal være den beste lederen for deg fremover?» Det ligger mye god verdi i å hjelpe hverandre.

Kilde: If/Tobro Wøien

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Inger Grødem

Psyk.spl/fagkonsulent
10 months 3 weeks siden

Her står i første punkt om råd til ledere at den ansatte kan få profesjonell hjelp, f.eks via helseforsikring. Ser at kilden for rådene er If. Tenker redaksjonen i Sykepleien at helseforsikring er noe alle ansatte har, eller bør skaffe seg? E

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse