20 ansatte har sagt opp ved sengeposten det siste halve året
På medisinsk sengepost ved Hamar sykehus har 20 av 151 ansatte sagt opp det siste halvåret. – Mye av grunnen er høy arbeidsbelastning og dårlig organisering, sier foretakstillitsvalgt for NSF.
Medisinsk sengepost ved Sykehuset Innlandet på Hamar har mistet 20 av sine ansatte det siste halvåret. De fleste av dem er sykepleiere. Det kommer frem i Hamar Arbeiderblad 14. april. [Kun for abonnenter]
– Går hjem fra jobb med en vond følelse
– Man går rundt og føler at man gjør en dårlig jobb, og går hjem fra jobb med en vond følelse, sier en av dem som har sagt opp til lokalavisa. Men ingen ønsker å stå frem med navn.
De anonyme som avisen har snakket med, understreker at arbeidsmiljøet blant de ansatte er godt.
Foruten lav bemanning, nevner de høyt sykefravær, store mengder overtid og «hinkehelger» (en ekstra helg hver 24. uke utover vanlig turnus) som grunner til at de har sagt opp.
– Langvarige utfordringer
Tone Kristine Amundgaard er foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF). Hun forklarer at det har vært langvarige utfordringer ved sengeposten siden to avdelinger ble slått sammen til én stor i 2016/2017.
I tillegg peker hun på at pasientene er mer komplekse og krever mer av sykepleierne, både av kompetanse, trygghet, oppfølging og bemanning.
– Dette er utfordringer vi ser ved sengeposter landet rundt, minner hun om.
– Trist og bekymringsfullt
– Jeg synes saken er trist. Det er bekymringsfullt å miste ansatte på grunn av arbeidsbelastningen og organiseringen, fortsetter Amundgaard på telefon fra Innlandet.
– Hva er feil med organiseringen?
– Det er utfordrende å ha et så stort lederspenn med så mange ansatte. Saken er kompleks, og det er mange ting som har ført til misnøyen, men fremfor alt er det den høye arbeidsbelastningen som er grunnen til at de går, sier hun.
Men ingen vet hvor mange som har gått på grunn av arbeidsbelastningen, og hvor mange som har sagt opp av andre årsaker.
– Den høye arbeidsbelastningen gjør at de får mange arbeidsoppgaver som gir samtidighetskonflikter. Sykepleierne må hele tida stå i prioriteringer som går ut over mestringsfølelsen deres. Det er klart at det gir en belastning over tid, sier Amundgaard.
Møte i februar
I et møte den 17. februar diskuterte ledelse, tillitsvalgte og vernetjeneste situasjonen ved sengeposten. I referatet som Hamar Arbeiderblad har fått tilgang til, står det:
«Det har vært et høyt innleggelsestall de siste månedene. Kombinert med redusert intensivkapasitet har dette medført flere ustabile og uavklarte pasienter på sengeposten. Dette har medført at arbeidsbelastningen har økt i denne perioden. Det er stor frustrasjon blant medarbeidere i forhold til at de har så syke og ustabile pasienter på post.»
Der står også: «Per nå er det ikke vakanse i særlig grad. Det er imidlertid bekymring for situasjonen inn mot sommeren.»
Sykepleien har spurt divisjonsdirektør Håvard Kydland hvordan det kan stemme at det ikke er noe særlig ledige stillinger når 20 har sagt opp.
– Det var ikke særlig grad av vakanse i forståelsen ledige vakter i vaktbok/udekkede turnuslinjer per 17. februar, fordi oppsigelsene fortsatt var relativt ferske slik at oppsigelsestiden gjaldt. I tillegg hadde vi gjort reansettelser for de første oppsigelsene allerede i januar, sier Kydland og peker på at de har jobbet kontinuerlig med rekruttering.
Tiltak
Sykehuset er i gang med ulike tiltak for å bedre situasjonen ved sengeposten.
Divisjonsdirektør Kydland opplyser til Hamar Arbeiderblad at de tar tilbakemeldingene fra de ansatte på største alvor, og at de er godt i gang med nyrekruttering. Til nå har de fått 13 nye, men dette tar tid.
Avdelingen har blant annet økt stillingsbrøker til 100 prosent for ansatte som ønsket det, hatt helsefagarbeidere i midlertidig stillinger og samarbeidet med høyskolen om å bruke studenter til fastvakter og ekstravakter.
Kydland er klar på at oppsigelsene den siste tiden viser at de ikke har lyktes med de ulike tiltakene som er gjennomført de siste årene. Han nevner flere tiltak de har eller er i gang med å iverksette:
- Styrking av ledelsen.
- Bedre oppfølging av nyansatte med blant annet fadderordning er på trappene.
- Innføring av trainee-ordning hvor de første ansettelsene skjer til høsten.
- Overføring av visse oppgaver fra sykepleierne så de har bedre tid til grunnjobben sin.
- Bedre oppfølging av kommuner som sliter med å ta imot utskrivningsklare pasienter.
Savner lønn som strakstiltak
– Hvilke oppgaver skal overføres fra sykepleierne?
– Vi har et prosjekt som heter «oppgavedeling på sengepost» som ledes av Kristin Ingvaldsen. Hun tar over som felles leder av medisinsk avdeling i Hamar og Elverum. Her er det gjort mye godt arbeid der man har kartlagt alle oppgaver som postsykepleiere har i dag. Der har de ansatte selv vurderer hva slags oppgaver som kan gjøres av andre for å styrke den sykepleiefaglige delen av arbeidet. Dette skal nå implementeres på medisinsk sengepost Hamar. Vi har godt samarbeid med NSF lokalt her, sier Kydland.
– Hvilken type oppfølging skal sykehuset gi til de kommunene som sliter med å ta imot utskrivningsklare pasienter?
– Vi har intensivert direkte kontakt på forskjellige ledernivåer opp mot kommunene, og det er enkeltkommuner som dominerer. I vinter var det særlig Hamar kommune som hadde de største utfordringene, men der har situasjonen i det siste bedret seg da kommunen har funnet nye løsninger. Dette er en viktig del av det å redusere belastningen da dette oftest er ressurskrevende arbeid. Men vi har full forståelse for at situasjonen er vanskelig i kommunene også, sier Kydland.
– Hva synes du om tiltakene, foretakstillitsvalgt Amundgaard?
– Jeg støtter dem. Dette er jo et pågående arbeid som vil ta tid.
– Savner du noen strakstiltak?
– Lønn kan jo være et virkemiddel, spesielt med tanke på sommeren, som jeg er bekymret for. Men vi er i dialog!
– Et spennende fagområde
Tone Kristine Amundgaard sier hun ønsker at sykehuset kan satse skikkelig på å løfte arbeidet ved sengepostene.
– Indremedisin er et spennende sykepleiefaglig område med varierte pasientgrupper. Å satse på å forbedre arbeidsvilkårene og øke kompetansen blant de ansatte gjennom videreutdanning og fagutvikling fremover er viktig, for det er et utrolig lærerikt sted å jobbe!
0 Kommentarer