Styringsgruppe foreslår ett års utsettelse av Helseplattformen
Innføringen av det omstridte IT-systemet i to andre helseforetak ligger an til å bli utsatt.
Helseplattformen har skapt store utfordringer etter at det ble innført ved St. Olavs hospital før jul. Planen var at data- og journalsystemet til 3,8 milliarder kroner også skulle innføres ved flere sykehus i Midt-Norge til våren.
Styringsgruppen som koordinerer arbeidet med innføringen av IT-systemet Helseplattformen, foreslår at innføringen av systemet utsettes til 4. november ved sykehusene i Helse Nord-Trøndelag. Det er en utsettelse på ni måneder.
I Helse Møre og Romsdal foreslås det å utsette innføringen et helt år til 27. april 2024, melder NRK.
NSF: Klokt, men bekymret for regningen
– Jeg tenker at dette er klokt. Da får man tid til å rette feil og tilpasse løsningen best mulig, slik at de andre sykehusene unngår problemene som St. Olav har nå, sier Kenneth Sandmo Grip, Norsk Sykepleierforbunds fylkesleder i Trøndelag, til Sykepleien.
Han er likevel bekymret for kostnadene knyttet til utsettelsen.
– Det virker som om Helse Midt-Norge ikke i det hele tatt tenker at staten faktisk skal bidra til å finansiere ekstrabelastningen som Midt-Norge nå får med å realisere visjonen «en pasient – en journal». Det er oppsiktsvekkende passivt, sier Sandmo Grip.
– Dersom disse kostnadene skal tas internt i Helse Midt-Norge, så betyr det enda flere kutt ute i den pasientnære enden av sykehusene. Og der er det virkelig stramt fra før, legger han til.
Unio: – Nødvendig
Anita Solberg, konserntillitsvalgt for Unio i Helse Midt-Norge, er enig i at det er lurt å vente med å rulle ut Helseplattformen i Helse Nord-Trøndelag og Helse Møre og Romsdal.
– Det er nødvendig. Fordi vi må rette opp feilene og det som ikke fungerer i løsningen nå, så det ikke sprer seg til andre helseforetak og belastningen blir for stor på de ansatte. I tillegg handler det selvfølgelig om pasientsikkerhet, sier Anita Solberg, konserntillitsvalgt for Unio i Helse Midt-Norge.
Forslag til ny plan blir publisert på Helse Midt-Norges nettsider i løpet av ettermiddagen eller kvelden fredag 20. januar, får Sykepleien opplyst. Den endelige avgjørelsen skal tas av styret i helseforetaket 26. januar.
– Alle har et genuint ønske om å få dette til
St. Olavs hospital har slitt med feil i medisinlister, elektroniske meldinger som ikke kommer frem, og tungvinte løsninger etter at de byttet journalsystem 12. november i fjor.
– Vi har kommet ganske langt og rettet ganske mye. Det jobbes helt utrolig flott. Fra der jeg sitter, synes jeg det er et veldig godt samarbeid mellom St. Olavs` ansatte, ansatte i Helseplattformen og Hemit, sier Solberg i Unio.
Hemit har ansvaret for IKT-systemene på alle sykehusene i helseregionen.
– Alle har et genuint ønske om å få dette til. Det er dedikerte folk, sier Solberg.
Torsdag ble det klart at det blir åpnet tilsyn etter at fylkeslegen har mottatt minst 64 bekymringsmeldinger etter innføringen av systemet.
0 Kommentarer