Sykepleien gjennom 110 år
Norsk Sykepleierforbund kan feire 110 år i år. Det kan også tidsskriftet Sykepleien. Her er en liten kavalkade.
1912 – brev fra Balkankrigen
Under første Balkankrig 1912/1913 kjempet Bulgaria, Serbia, Montenegro og Hellas mot Det osmanske riket (Tyrkia). Seks norske sykepleiere – hvorav fire medlemmer av det nystartede Norsk Sykepleierskeforbund – dro til Beograd og Konstantinopel (Istanbul) for hjelpe til og pleie sårede soldater. Deres hilsener hjem ble gjengitt i Sykepleien.
1922 – jubileumsfest med lysbilder fra Glomfjord
NSFs tiårsdag ble behørig feiret landet rundt med blant annet «belivet fest», soupe og gudstjeneste. I Trondhjem sto beretninger fra utlandet og lysbilder fra Glomfjord på programmet.
1932 – «tyfus og stri’ nok og mas»
30. mai 1932 kunne Fredrikke Nilsen markere 50 år i sykepleiens tjeneste, en begivenhet «som vel aldri gjentar seg», ifølge Sykepleiens omtale. Under jubileumsfesten, bredt dekket i utgaven etter, ble det blant annet fremført en spesialskrevet sang for Nilsen til melodien «Pål sine høner»: «Inn da på ‘Smitten’ som ‘Gangkone’ dro hun. / Der var det tyfus og stri’ nok og mas. / Passet hun ikke de syke, så sto hun, / midt oppi balja. Jo det var en stas!»
(Artikkelen fortsetter nedenfor faktaboksen.)
1942 – under okkupasjonsmaktens kontroll
Fra sommeren 1941 til andre verdenskrigs slutt i 1945 var NSF, i likhet med mange andre organisasjoner, under kommissarisk ledelse og organisasjonens vedtekter ble satt til side. I denne perioden fikk blant annet et dypt rasistisk innlegg om «rase og rasehygiene» spalteplass i Sykepleien.
(Saken fortsetter nedenfor tidslinjen.)
Tidslinje: Nina E.H. Hauge (design), Ann-Kristin Bloch Helmers & Bjørn Arild Østby (tekst)
1952 – 26 godkjente skoler
I 1952 kunne NSFs formann og forstanderinne Gudrun Arentz glede seg over at medlemstallet hadde passert 7000. Til sammen var det dette året 26 offentlig godkjente grunnskoler i sykepleie.
1962 – Stortinget drøfter sykepleiermangelen
Sosialminister Olav Bruvik (Ap) erklærte i Stortinget 28. februar at hans departement var innstilt på å få i stand en undersøkelse av sykepleiernes arbeidsforhold. Sykepleiermangelen skulle tas tak i av en hurtigarbeidende komité, etter forslag fra Berte Rognerud (H).
1972 – EDB-trøbbel
Allerede for 50 år siden kunne digital omlegging by på sine utfordringer, som da NSFs medlemskartotek skulle over på EDB.
1982 – støtte til det polske folk
Krisen i Polen preget nyhetsbildet på begynnelsen av 80-tallet, og NSF var med å markere sin støtte til det polske folk, blant annet gjennom innsamling av medisiner og demonstrasjonstog. Bildet er fra en markering i Oslo 30. januar.
1992 – rekordstor PR-kampanje
Fem millioner kroner satser NSF på at reklame på kino, tv og aviser over hele landet skal nå ut med budskapet om sykepleiere som en profesjonell, men underbetalt yrkesgruppe.
2002 – telefontrøbbel på sykehus
NSF passerer 65 000 medlemmer, mens antallet mobilabonnementer passerer antallet fasttelefoner. Debatten går om hvorvidt det er trygt å bruke mobiltelefoner i nærheten av medisinsk utstyr.
2012 – helseminister Jonas Gahr Støre
Det første Jonas Gahr Støre (Ap) gjør i det offentlige rom etter å ha blitt helseminister, er å delta på NSFs fagkongress og 100-års markering. – Jeg står bak hver enkelt. Regn med meg! lover han fra scenen i Oslo Spektrum.
2022 – erfaringer fra en pandemi
I mars 2020 tok Elisabeth Aarseth Plassen imot landets første koronapasient ved Drammen Sykehus. I 2022 ser sykepleieren tilbake på de to mest hektiske årene i sin karriere.
0 Kommentarer