Sykepleiere slutter for å være sikret sommerferie
Tillitsvalgte ved Sykehuset Innlandet melder om en tøff sommer med mange huller i turnus. Ved enkelte avdelinger har sykepleiere sluttet for å være sikre på at de får ferie i år. NSFs forbundsleder er bekymret.
Oppland arbeiderblad kunne tidligere denne uken fortelle om sykepleiere som slutter i jobben ved Sykehuset Innlandet for å være sikret ferie.
Tone Kristine Amundgaard og Marthe Nicolaysen er NSFs hovedtillitsvalgte ved Sykehuset Innlandet for Hamar og Elverum. Det er her sykepleierne har sagt opp, eller sier de vurderer å gjøre det.
– Selv om det ikke er mange sykepleiere som har sagt opp for å være sikret ferie, er det en del som sier de vurderer å gjøre det, eller har vurdert det, sier Amundgaard til Sykepleien.
Sykepleiere har strukket seg langt over tid
Hovedårsaken til at sommeren i år blir ekstra tøff, er ifølge henne sammensatt.
– Allerede før pandemien ble det effektivisert med en bemanning skåret ned til et minimum. Med sykepleiermangel på grunn av ubesatte vikariater i perioder, koronapandemi og økt sykefravær, har arbeidsbelastningen på enkelte sengeposter vært svært tøff, sier hun.
Sykepleierne har strukket seg langt over lang tid.
– Å brette opp ermet for å trø til litt ekstra igjen for å så sommeren til å gå opp, er det mange som rett og slett ikke orker, sier Amundgaard.
Hun er bekymret for hvordan det skal gå i sommer.
– Å få tak i vikarer har blitt nesten umulig, så ansatte er sine egne vikarer. Det gjør at sommeren, som alltid er en tøff tid for helsevesenet, er blitt enda mer utfordrende.
I tillegg opplever hele helseforetaket at det er færre søkere på sommervikariater og ledige stillinger enn tidligere.
– Vi også har en stor bekymring i forhold til de nærmeste lederne som står med dette. Belastningen med å stå med en kabal som ikke går opp er også veldig krevende.
Kommunehelsetjenesten sliter mest
NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, forteller Sykepleien at hun og NSF får inn mange slike anekdoter fra medlemmer og tillitsvalgte rundt om i landet.
– Det er en konsekvens av sykepleiermangel, dårlig toppledelse som bruker tvang og pisk foran frivillighet og lønn, sier Larsen til Sykepleien.
Forbundslederen har fått flere meldinger fra sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre som er urolig for uforsvarlig høy arbeidsbelastning og også for pasientens sikkerhet i sommer.
– Det handler om mangel på sykepleiere, mangel på vikarer og bemanningsbyrå som leier ut sykepleiere som ikke snakker norsk eller engelsk, sier hun.
– Er du bekymret?
– Ja, helt klart.
– Er det kommunehelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten som sliter mest?
– Definitivt kommunehelsetjenesten, rurale strøk og spesialavdelinger som intensiv og føde og barsel. Men det er klart at når til og med tradisjonelt populære avdelinger som hjerte- og gastrokirurgiske avdelinger på sykehus ikke lengre får søkere nok, så har vi alvorlige problemer også i spesialisthelsetjenesten, sier Larsen.
Forberedt på en tøff sommer
Kristina Bruset er divisjonstillitsvalgt i psykisk helsevern i sykehuset innlandet. Hun forteller de er forberedt på en tøff sommer.
– Vi har problemer med å få fylt opp sommerturnusen. En av grunnene er at det er vanskelig å få tak i vikarer. Vi har likevel ikke like store problemer som de større somatiske avdelingene. Jeg har ikke hørt om at folk slutter for å være sikre på at de får ferie, men jeg har mange medlemmer som gruer seg til økt belastning i sommer, sier hun.
Helsepersonell kan få sommerjobb på dagen
På Lillehammer sykehus bekrefter NSFs hovedtillitsvalgt, Åsmund Pharo Gravdal, at sommeren blir krevende.
– Vi har huller i turnusen på alle avdelinger som har heldøgnsdrift. Jeg er sikker på at sykepleiere som har lyst på sommerjobb kan få jobb på dagen på alle avdelingene ved sykehuset, sier han.
– Har folk sluttet for å være sikret ferie?
– Vi har høy turnover, men etter det jeg vet har ingen sluttet for å få ferie. Slik jeg har forstått det, er det i Hamar og Elverum at det skjer, sier han.
Å få tak i vikarer er ekstra vanskelig i år, forteller Gravdal.
– Svenske og danske vikarer har fått høyere lønn, så det er ikke like attraktivt å komme til Norge for å jobbe lenger, sier han.
0 Kommentarer