fbpx FHI: Vi venter en betydelig økning av epidemien Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

FHI: Vi venter en betydelig økning av epidemien

Bildet viser koronavirus.

Onsdagens korona-nyheter.

FHI venter en betydelig økning av epidemien (Publisert 14:09. Oppdatert 14:22)

Koronapandemien drives nå av omikronvarianten og Folkehelseinstituttet (FHI) venter en betydelig økning i smitten den neste tiden.

Det kommer fram i siste ukesrapport fra FHI.

– Det kan ventes en betydelig epidemibølge drevet av omikronvarianten de nærmeste ukene, skriver FHI i sin oppsummering av rapporten.

Det understrekes imidlertid at varianten gir mindre alvorlig sykdom, men at belastningen på sykehusene avgjøres av balansen mellom variantens større spredningsevne og mindre sykdomsalvorlighet.

– Det kan bli en betydelig økt belastning på helsetjenesten. Kommunene og sykehusene må benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter, skriver FHI.

Analyserer risiko

Flere andre land har gjort beregninger av hvor mye mindre alvorlig sykdom omikronvarianten gir. Blant annet har Statens Serum Institut (SSI) i Danmark sagt at risikoen for å bli innlagt med omikronvarianten ser ut til å være omkring det halve sammenlignet med deltavarianten.

FHI jobber med en tilsvarende beregning i Norge, men er ennå ikke ferdig med dette arbeidet.

– Analyser om risiko for alvorlig sykdom ved smitte med omikronvarianten pågår hos FHI, og resultat vil publiseres så snart de foreligger, skriver FHI i rapporten.

Omikron dominerende

Blant 214 nye pasienter innlagt i intensivavdeling med påvist covid-19 mellom uke 49–52 er det 161 (75 prosent) som har et resultat for hvilken variant de var smittet med. Blant de 214 er det tre som har fått påvist omikron.

Omikron ble først dominerende i Norge den siste uken, og pasientene som ble innlagt før jul hadde i hovedsak delta-smitte.

Oslo åpner for vaksine-drop-in for alle mellom 18 og 44 år (Publisert 15:21)

Fra torsdag denne uken kan alle i Oslo mellom 18 og 44 år møte opp for oppfriskningsdose ved vaksinesenteret på Stovner bydel.

– Vaksinen er fremdeles veien ut av pandemien, og ved å takke ja til oppfriskningsdosen bidrar du til å beskytte deg selv og andre. Jeg er veldig glad for at vi nå kan åpne drop-in-tilbudet for enda flere, og håper det gjør at nye og gamle kommer innom og tar vaksinen. Ellers er vi i gang med timeinnkalling av alle over 18 år for oppfriskningsdose, og jobber oss fortløpende nedover i aldersgruppene, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo i en pressemelding.

Tilbudet gjelder alle innbyggere mellom 18 og 44, uavhengig av hvilken bydel de bor i.

I ukene fremover vil også tilbudet utvides til de øvrige vaksinesentrene i Oslo. Drop-in for oppfriskningsdose på de øvrige vaksinesentrene gjelder foreløpig kun dem over 65 år, risikogrupper over 18 år, gravide, utvekslingsstudenter og helsepersonell.

Kommunen anbefaler samtidig alle mellom 18 og 44 år som har fått innkalling til tredje dose, om å beholde timen sin.

Kraftig smitteøkning i Sverige (Publisert 14:10)

svensk sykepleier med flagg i bakrunnen

Sverige opplever kraftig økning i smittespredningen og har registrert 36 nye koronadødsfall det siste døgnet.

– Vi har en kraftig økning i antallet covid-19-tilfeller i landet, sier avdelingssjef Britta Björkholm i Folkhälsomyndigheten.

Pandemien har til nå krevd 15 369 liv i Sverige, noe som tilsvarer drøyt 150 per 100 000 innbyggere. Det er over seks ganger flere enn Norge, som har 24.

82 prosent av befolkningen over tolv år har nå fått to vaksinedoser i Sverige.

Immunolog tror smittebølgen er større enn det vi ser konturene av

Medisinprofessor Anne Spurkland mener utviklingen i koronasmitte er som ventet. – Jeg tror egentlig at det er lave tall, sier hun.

Overfor NRK trekker Spurkland, som arbeider ved Universitetet i Oslo, frem at det kan være mye underrapportering i smitten.

Saken ble publisert på NTB i dag kl. 8.21.

– Jeg tror bølgen er større enn det vi ser konturene av nå, sier hun.

Spurkland mener situasjonen her i landet er sammenliknbar med andre land som har hatt en voldsom smittestigning.

– Vi må nok innstille oss på at flere kommer til å bli smittet de neste ukene, sier Spurkland.

Det siste døgnet er det registrert 7921 koronasmittede i Norge, det klart høyeste på ett døgn så langt.

Helsedirektoratet: To nye innleggelser og færre på intensiven (Publisert 13:00)

Onsdag var 306 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på to pasienter fra dagen før.

87 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 65 respiratorbehandling.

Det er tre færre på respirator og åtte færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

209 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse Sør-Øst, 66 er innlagt i Helse Vest, 17 er innlagt i Helse Nord, og 14 er innlagt i Helse Midt-Norge.

Se tall i tabellen under for hvert enkelt sykehus.

66 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse Sør-Øst, 16 er innlagt hos Helse Vest, tre er innlagt hos Helse Nord, og to er innlagt hos Helse Midt-Norge.

Siden februar 2020 har 412 472 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(Saken fortsetter under tabellen)

Halvparten av danskene har fått tredje vaksinedose (Publisert 13:29)

Halvparten av Danmarks befolkning, knappe tre millioner mennesker, har nå fått tredje dose koronavaksine, opplyser helseminister Magnus Heunicke.

Helt presist har 2,96 millioner fått stikket, noe som tilsvarer 50,4 prosent av befolkningen, skriver han på Twitter.

Det var i starten av september at Danmark begynte å tilby en påfyllingsdose. I første omgang var det kun beboere på sykehjem og andre sårbare grupper som fikk tilbudet. Siden har det blitt utvidet flere ganger.

Nå tilbys tredje dose til alle over 18 år minst 4,5 måneder etter dose to.

I overkant av 1,6 millioner nordmenn har fått tredje vaksinedose. Det utgjør 30,5 prosent av befolkningen over 18 år.

Kjerkol: Vi var forberedt på stigende smittetall (Publisert 12:27)

Regjeringen har vært forberedt på økte smittetall, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Onsdag ble det satt smitterekord i Norge med 7921 koronasmittede.

Smittetrenden i landet er stigende, og onsdag ble det registrert 7921 nye smittetilfeller. Det er det høyeste smittetallet som er registrert på ett døgn hittil i pandemien.

– Dette har vi vært forberedt på etter at omikron ble oppdaget i Norge, sier Kjerkol til NTB.

Omikronvarianten er nå den dominerende virusvarianten i hele landet.

Kjerkol sier smittetallene også kan være påvirket av noe lavere testaktivitet i juleferien og massetesting før skolestart.

– Før jul satte regjeringen inn flere strenge tiltak for å begrense og forsinke smittespredningen og for å unngå at helsetjenesten overbelastes. Vi skal gjøre en ny vurdering av tiltakene i midten av januar, sier helse- og omsorgsministeren.

Smitterekord i Trondheim: 254 nye registrerte smittede (Publisert 11:17)

Det er registrert 254 nye koronasmittede personer i Trondheim det siste døgnet. Aldri før har det blitt registrert så mange nye smittede på et døgn i kommunen.

70 av de nye smittede er under 20 år. Plusser man på de under 30 stiger tallet til 150. Kun 13 av de nye smittede er 60 år eller eldre, opplyser kommunen i en pressemelding onsdag.

Det ble gjennomført 841 PCR-tester i Trondheim tirsdag.

Onsdag lå sju pasienter med covid-19 innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim, samme antall som dagen før.

To av pasientene er på intensivavdelingen, begge med respirator. Også dette er uforandrede tall

Til sammen har det vært 25 koronarelaterte dødsfall ved St. Olavs hospital. Det siste ble registrert lørdag.

Smitterekord i Israel (Publisert 11:04)

Israel har registrert det høyeste antall daglige smittetilfeller av koronaviruset siden pandemien startet, sier helsedepartementet onsdag.

I løpet av det siste døgnet er det rapportert om 11 978 nye smittetilfeller. Den forrige rekorden ble satt 2. september med 11 345 registrerte smittetilfeller.

Mandag begynte Israel å vaksinere folk med en fjerde dose. I første omgang tilbys det til personer over 60 år, til helsepersonell og til personer med svekket immunforsvar.

Statsminister Naftali Bennett har advart om at det daglige smittetallet kan øke til om lag 50 000 på grunn av omikronvarianten.

Helseministeren: Truslene mot FHI er uakseptable (Publisert 11:03)

Bildet viser Ingvild Kjerkol, helseminister

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kaller truslene som FHI og andre som håndterer koronapandemien mottar, for uakseptabelt.

Avisa Oslo kunne tirsdag melde at direktør Camilla Stoltenberg var blant flere FHI-topper som har mottatt trusler om vold og drap, og at instituttet har anmeldt flere av truslene.

Også helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo sa han hadde mottatt sin andel trusler i løpet av pandemien.

Onsdag går helseminister Kjerkol hardt ut i samme avis mot de som fremmer slike trusler.

– Jeg vil først si at det er uakseptabelt at folk får trusler, sier Kjerkol til avisen.

Hun sier hun merker et økende negativt press når det gjelder pandemisaker, og sier hun selv mottar ufine meldinger.

– Selv om jeg ikke har mottatt alvorlige trusler, vet jeg dessverre fra andres historier at det kan være bakdelen ved å delta i offentlig debatt eller å være en offentlig person. Og sånn skal det ikke være, sier Kjerkol.

WHO: Omikron kan føre til farligere varianter (Publisert 08:38)

Bilde av globus

Den raske spredningen av omikronvarianten gjør at en enda farligere variant kan dukke opp, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Antall døde og antall sykehusinnleggelser er lavere blant smittede av omikronvarianten verden rundt, noe som har gitt håp om at viruset kan være i gang med å utvikle seg til en relativt mild sesongsykdom.

Men WHOs Europa-avdeling kom med en advarsel tirsdag om at den store smitteøkningen grunnet omikronvarianten, kan gi motsatt effekt.

– Jo mer omikron spres, jo mer den overfører og jo mer den kopierer seg selv, desto mer sannsynlig er det at den kan utløse en ny variant, sier WHOs beredskapssjef Catherine Smallwood i et intervju med det franske nyhetsbyrået AFP.

– Nå har det seg slik at omikron er dødelig. Den kan forårsake dødsfall, kanskje i litt mindre grad enn deltavarianten, men hvem vet hva den neste varianten kan bringe med seg, legger hun til.

– Selv i land med sofistikerte helsevesen og god kapasitet, er det nå en reell kamp som finner sted i øyeblikket, sier Smallwood.

64 000 nye smittetilfeller i Australia (Publisert 08:35)

Koronasmitten øker i omfang i Australia. Onsdag registrerte myndighetene 64 000 nye tilfeller siste døgn, en økning fra 47 000 døgnet før.

I forbindelse med smitteøkningen, holdt statsminister Scott Morrison onsdag et nettmøte med lederne for landets delstater og territorier for å diskutere hvordan myndighetene skal svare på den stadige økningen i nye smittetilfeller, og det økende presset mot landets sykehus.

Statsministeren er blitt bedt om å gjøre hurtigtester gratis tilgjengelig, for å dempe presset mot PCR-testsentre. Flere slike sentre har måttet stenge fordi de ikke lenger har kapasitet. Folk som har blitt testet, må vente lenge før de får resultater fra overbelastede laboratorier.

Morrison gjentok imidlertid onsdag at regjeringen ikke kommer til å gi etter for press om å dele ut hurtigtester.

1771 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn – ny rekord (Publisert 08.30)

Det er registrert 1771 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 785 flere enn samme dag forrige uke, og 738 flere enn mandag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 876 smittede per dag.

Forrige smittetopp i Oslo var 14. desember 2021 med 1194 tilfeller på ett døgn.

Forrige døgn passerte Oslo over 100 000 smittetilfeller, noe som betyr at hovedstaden står bak nesten en firedel av smittetilfellene i Norge.

Episenter

Hovedstaden har dermed vært et episenter for smitten i landet.

– Slik har det vært gjennom hele pandemien. Oslo har hatt det største trykket. Det er naturlig. Det er her flest folk bor. Det er her vi bor tettest. Det er her mobiliteten er, både innenlands og utenlands, sa Oslos helsebyråd Robert Steen til NTB tirsdag.

Med omikronvarianten som den nå dominerende virusvarianten i Norge, er det ventet at smittetallene både i januar og februar vil øke både i Oslo og i resten av Norge.

Bjerke høyest

Smittetallene er høyest i Bjerke bydel. Her er det et smittetrykk på 2205 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Grorud og Søndre Nordstrand bydel med henholdsvis 2194 og 2146.

Tallene er lavest i bydelene Nordre Aker, Nordstrand og Ullern.

Til sammen er det registrert 102 442 smittetilfeller i Oslo siden mars 2020.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse