Fra sexinspirator til sykepleier
Etter å ha framsnakket sexleketøy, kåthet og glede i et par tiår, skal den selverklærte «riksonanisten» Cecilie Kjensli nå bli sykepleier.
– Min misjon har i alle år vært å ufarliggjøre sexleketøy, spre seksuell glede og fjerne unødig skam. Nå føler jeg på mange måter at oppdraget er utført.
Slik forklarer sexinspirator, forfatter, gründer og landskjent dildotester Cecilie Kjensli hvorfor hun nå, i en alder av 53 år, sikter seg inn mot en ny karriere.
Denne høsten starter hun nemlig på en treårig sykepleierutdanning etter å ha kommet inn på studiet i Fredrikstad.
– Jeg har lenge kjent på behovet for påfyll og forandring. Sykepleie fremstår som et virkelig meningsfylt yrke som vil passe meg godt.
Impulshandlingen som ble en karriere
Det er rundt tjue år siden Kjensli ble kjent som Norges første tester og anmelder av sexleketøy, da for bladet Cupido.
– En av de aller første e-postene jeg sendte, var til redaktøren med spørsmål om jeg kunne plukke ut leketøy, teste og anmelde dem i bladet. Slik som man anmeldte bøker og filmer. Jeg gjorde det på impuls, men så ble det til en karriere, forteller hun.
Kjensli steg raskt i gradene og ble etter hvert redaktør i det erotiske magasinet «for kåthet og glede». Senere etablerte hun nettbutikken Cpunktet.no og bloggen CecilieKjensli.no.
Hun har ellers vært aktiv som skribent, foredragsholder og inspirator – hele tiden med seksuell glede og lek som grunntone.
I 2016 ga hun ut boka «Sex fra ah til åh», en guidebok som kom med orgasmegaranti.
Normalisering av sexleketøy
Statusen og synligheten til sexleketøy var ganske annerledes da Kjensli startet opp, sammenliknet med i dag. Hun regnes som en sentral bidragsyter til ufarliggjøring og normalisering av den slags, ikke minst for kvinner.
– Det er grenser for hvor moro det er å gjøre det samme om og om igjen, og for meg var det nå på tide med noe nytt, sier Kjensli.
Hun forteller at sykepleiere alltid har imponert henne de gangene hun har vært i kontakt med helsevesenet.
– Legene fikser oss, men det er sykepleierne som tar vare på oss, og det er dem man møter mest.
Interessert i mennesker
Nysgjerrighet for faget og ønske om en jobb med mening er noe av det som gjorde at Kjensli bestemte seg for å søke nettopp sykepleien.
– Det bidrar også at jeg er generelt interessert i mennesker og opptatt av at folk rundt meg skal føle seg bra. Jeg kan snakke med alle om alt og har dessuten ikke lyst på en jobb der jeg sitter på ræva hele dagen.
– Hvilke forventninger har du til studiet og yrket?
– Jeg håper jeg vil få en god teoretisk og praktisk opplæring. Jeg skjønner at det er mye å lære og et krevende studie, men tenker at mange har fått det til før meg.
God stemning
– Er det erfaringer fra karrieren din frem til nå som du tenker kan være nyttig å ha med seg inn i sykepleieyrket?
– Absolutt! Jeg har jobbet tjue år med seksuell helse og er flink til å se mennesker. Det er ingenting som forundrer meg lenger, og jeg mener jeg er ganske dyktig på kommunikasjon. Jeg er også opptatt av å lage god stemning. Være vennlig og få opp et smil i ny og ne.
– Har du noen kjepphester innen seksualitet og norsk helsevesen? Hva bør for eksempel helsepersonell bli flinkere til?
– Jeg har ikke så god kjennskap til hvordan helsevesenet jobber med seksualitet foreløpig, men tendensen ser ut til å være at man skal få dette mer inn og snakke om det. Det kan jeg like.
Mas om penetrering
Kjensli tror mange synes det er vanskelig å ta opp seksualitet med pasienter, fordi oppleves som så personlig. Som noe man skal skjule.
En ting hun godt kunne tenke seg at det ble mer bevissthet om, er at sex er så mye mer enn tradisjonell penetrering. Hun forteller om samtaler hun har hatt med kvinner som har fått skader i underlivet etter strålebehandling. De har da gjerne fått utlevert en dilatator, en glasstav, for å hindre sammenvoksinger i skjeden.
– De skal liksom «åpnes igjen», noe mange nok opplever som nærmest umulig og sårt. Da tenker jeg: Kan de ikke bare la det være?
For mennenes del tror Kjensli det kan bli et liknende forventningspress om ereksjon.
– Penetrering er da ikke alt i sexlivet! Det er så mye annet deilig man kan finne på!
– Også etter fødsel er det ofte snakk om at man «snart skal ha sex igjen», men jeg tror det fort kan skape frustrasjon og forventninger som ikke nødvendigvis tar utgangspunkt i kvinnens ønsker og behov.
Ikke sexolog
Kjensli påpeker at hun uansett ønsker å bli sykepleier, ikke sexolog.
– Jeg kommer til yrket med mine erfaringer og meg selv. Så finner jeg nok etter hvert ut mer av hvilken retning jeg vil gå i og hvilke muligheter som finnes. Men kvinnehelse har jo vært noe som har engasjert meg opp gjennom årene.
Nå ser hun frem til studenttilværelsen, en god del år etter at hun studerte sosiologi, antropologi og religionshistorie ved Universitetet i Oslo.
– Jeg gleder meg til å komme i gang og bli kjent med nye mennesker – unge og gamle.
– Hvordan tror du det blir å være over femti i et ungt studentmiljø?
– Det er jo ikke sikkert jeg er eldst. Jeg kjenner flere voksne som skal begynne å studere i år. Det kan jo også hende jeg, med min noe spesielle bakgrunn, har litt å bidra med på studentfester, ler Kjensli.
0 Kommentarer