fbpx Utmattende grensependling tærer på svenske sykepleiere i Norge Hopp til hovedinnhold

Utmattende grense­pendling tærer på svenske sykepleiere i Norge

Nina Markendahl paserer grensa

Mistenkeliggjøring, usikkerhet, null sosialt liv, daglige grensekontroller og hyppige koronatester – mange sykepleiere som dagpendler fra Sverige, begynner å få nok.

I en kort periode hadde Nina Markendahl med seg et laken i bilen. Tanken var at hun kunne gjemme seg bak det i tilfelle hun måtte tisse i veikanten mens hun ventet på å komme over grensen.

– Heldigvis klarte jeg å holde meg, men på det verste brukte jeg tre–fire timer til jobb.

Det forteller intensivsykepleieren som i 25 år har dagpendlet mellom hjemmet i Strømstad og Sykehuset i Østfold.

– Siden mars i fjor har det vært ekstra kontroll ved den norske grensen. Nå er det også kontroll på grensen når vi skal tilbake. Vi må stanse og vise dokumentasjon begge veier.

Slik var det for Markendahl før sommeren: Krysser svenskegrensa karantenefritt for å komme seg på jobb

Daglig registrering

For å komme over grensen til Norge må Markendahl for tiden fremvise pass, identifikasjonskort som viser at hun er helsepersonell, dokumentasjon fra arbeidsgiver om koronatesting, samt bekreftelse på en digital, daglig registrering via entrynorway.no.

Det er krevende å holde orden på to lands restriksjoner, som stadig oppdateres og endres
Nina Markendahl, intensivsykepleier og grensependler

Etter at den gamle Svinesundsbroen ble gjenåpnet for pendlere etter kort tids avstenging, har grensepasseringene gått noenlunde glatt for Markendahl. Likevel har hun vurdert både å flytte permanent over grensen eller ta seg jobb i Sverige.

– Det er krevende å holde orden på to lands restriksjoner, som stadig oppdateres og endres. Som sykepleier på en intensivavdeling er jeg jo særlig utsatt. Det er også min mann, som jobber som ambulansepersonell i Fredrikstad.

Isolert i eget hjem

Markendahl er sliten. Hjemme i Sverige forlater hun ikke huset uten munnbind og visir. Smittevernutstyret er på også når noen av de voksne barna er på besøk. De er de eneste hun og mannen treffer utenom jobb.

– Norge vil jo ikke ha importsmitte fra Sverige, mens Sverige vil ikke ha muterte virus inn fra Norge. Den store frykten er at vi skal spre smitte.

Les også:Intensivkapasiteten er nesten sprengt: – Men de svenske vikarene kommer fortsatt

Rundt 180 medarbeidere ved Sykehuset i Østfold har bostedsadresse i Sverige. Markendahl forteller om frustrerte pendlerkolleger.

– Noen går det fint med, men andre er veldig sinte.

Nedgang i ikke-bosatte lønnstakere

Det finnes ingen sentral oversikt over hvor mange sykepleiere som dagpendler mellom Norge og Sverige. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i Norge i fjor registrert rundt 4000 lønnstakere innen helse- og omsorg som ikke var bosatt her i landet.

Totalt var det i fjerde kvartal i overkant av 79 000 lønnstakere som jobbet i Norge, men ikke var bosatt her. Rundt 12 000 av disse var svensker.

Seksjonssjef Tonje Køber i SSB forteller via byråets nettside at de så et fall i såkalt ikke-bosatte lønnstakere etter innføringen av smitteverntiltakene i mars 2020.

Oppgitt i Eidskog

Også i grensekommunen Eidskog litt lenger nord begynner pendlerne fra Sverige å bli oppgitt.

– Jeg har søkt på en jobb i Arvika nå. Du kan godt skrive det. Arbeidsgiveren min i Norge vet det.

Det forteller sykepleier og demenskoordinator Malin Olsson. Også hun har i rundt 25 år dagpendlet mellom hjemmet i Sverige og jobben i Eidskog.

Før pandemien var ikke grensen noe vi tenkte på, og jeg tror ikke myndighetene skjønner hvor tett sammenflettet livene våre har vært her
Malin Olsson, sykepleier og grensependler

Olsson har vært storfornøyd med arbeidsgiver og jobb, men som for så mange andre, har pandemiens restriksjoner og regler begynt å tære på.

– Før pandemien var ikke grensen noe vi tenkte på, og jeg tror ikke myndighetene skjønner hvor tett sammenflettet livene våre har vært her, sier hun til Sykepleien.

Mistenkeliggjøring

Hjemme i Sverige er Olsson i fritidskarantene og omgås ingen andre enn samboer og barn. I Norge kan hun ikke gjøre noe annet enn å jobbe.

Malin Olsson, sykepleier i Eidskog

– Jeg er heldig som bor i skogen og kan bruke naturen. Det betyr mye i denne tiden.

Daglig må Olsson registrere på nett at hun ønsker å passere grensen. Ukentlig blir hun testet for smitte. I perioder har hun, som svensk grensependler, kjent på stigmatisering og mistenkeliggjøring.

Jeg har jobbet her i 25 år, og så ber de kommunen vurdere om de virkelig trenger meg?
Malin Olsson, sykepleier og grensependler

– Vi har jo vent oss til mye etter hvert, men når det nå sås tvil om vi i det hele tatt skal få lov til å krysse over, så gjør det noe med en, sier Olsson.

– Jeg har jobbet her i 25 år, og så ber de kommunen vurdere om de virkelig trenger meg? Det føles så mye enklere å bare få seg en jobb hjemme i Sverige.

Les også:Svenske helsearbeidere skal koronatestes to ganger

Olsson viser til hvordan det norske justisdepartementet 5. februar ba drøyt 200 kommuner om å utrede konsekvenser av å stenge Norges grenser også for pendlere i helse- og omsorgssektoren. Reaksjonene var til dels kraftige, og enkelte kommuner advarte om dramatiske konsekvenser for tjenestetilbudet.

Nå kan det se ut til at deler av den svenske arbeidskraften langs grensen kan være i fare selv uten strengere innreisebegrensninger.

Lover å utbetale lønn

– Foreløpig har ingen av våre svenske ansatte sluttet, men flere har nevnt at de vurderer det.

Lise Coucheron Krogstad

Det forteller hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Eidskog, Lise Coucheron Krogstad, til Sykepleien.

For å berolige grensependlerne ga Eidskog mandag 15. februar beskjed om at det ikke ville få lønnsmessige konsekvenser for arbeidstakere dersom de ble nektet å passere grensen:

«Eidskog kommune vil utbetale lønn, men arbeidstakerne må påregne å måtte jobbe med anviste oppgaver så langt det lar seg gjøre hjemmefra», het det på kommunens intranett.

De får ikke gå på butikken eller gjøre noe som helst utenom jobb her i landet. Så drar de hjem til karantene, isolasjon og uvisshet om fremtiden.
Lise Coucheron Krogstad, hovedtillitsvalgt for NSF i Eidskog

– Pendlere blir stoppet både på vei inn og ut av landet og testet hver uke. En del opplever det som belastende, forteller Krogstad.

Hun sier at det til nå ikke har vært registrert noen tilfeller av importsmitte fra grensependlerne til kommunen.

– Likevel føler mange seg uthengt og nærmest trakassert, som om det verste som skjer, er at de kommer over hit for å jobbe. De får ikke gå på butikken eller gjøre noe som helst utenom jobb her i landet. Så drar de hjem til karantene, isolasjon og uvisshet om fremtiden.

Frykter langvarige konsekvenser

For tiden pendler 14 sykepleiere daglig fra Sverige til jobb i Eidskog. Totalt er rundt 160 av 650 kommuneansatte bosatt på andre siden av grensen, ifølge NRK, som også har rapportert om situasjonen i grensekommunen.

– Da det en stund var snakk om at pendlere skulle koronatestes hver tredje dag, var det litt krisestemning, men det slapp de heldigvis. Nå holder det med hver sjuende dag, sier Krogstad.

Jeg vil tro svenske sykepleiere tenker seg om to ganger før de søker jobb i Norge, når de ser hva folk har vært gjennom
Lise Coucheron Krogstad, hovedtillitsvalgt for NSF i Eidskog

Hun tror pandemien kan få langvarige konsekvenser for importen av arbeidskraft fra Sverige.

– Jeg vil tro svenske sykepleiere tenker seg om to ganger før de søker jobb i Norge, når de ser hva folk har vært gjennom. Vi er heller ikke like konkurransedyktige på lønn som før, og ser allerede at vi nesten ikke får noen svenske søkere på utlyste stillinger.

En stenging av grensen også for helse- og omsorgspersonell, slik Justisdepartementet ønsket utredet, mener Krogstad ville skapt full krise i kommunen.

– Det er jo ikke bare snakk om sykepleiere. Vi har for eksempel også mange helsefagarbeidere fra Sverige.

I tenkeboksen

I Strømstad gikk Nina Markendahl og mannen hennes i tenkeboksen da forslaget fra Justisdepartementet ble kjent.

– Vi kan ikke risikere å miste begge inntektene våre over natten og vurderte muligheten for å flytte inn hos en kollega på den norske siden av grensen, forteller intensivsykepleieren.

Vi har levd med pandemien en god stund, men nå har det vart lenge, og uroen gjør noe med deg over tid. Det tærer på.
Malin Olsson, sykepleier og grensependler

Siden de har alle barna og også egne foreldre i Sverige, vurderer de det likevel som mer aktuelt å søke seg jobb i hjemlandet.

– Jeg bruker dessuten faste medisiner, som barna mine måtte ha hentet ut og levert til meg på grensen dersom vi skulle ha flyttet over, sier hun.

– Vi har levd med pandemien en god stund, men nå har det vart lenge, og uroen gjør noe med deg over tid. Det tærer på, sier grensependler Malin Olsson i Eidskog.

Hun regner med at det vil være et strengt innreiseregime en god tid fremover.

– Det finnes ingen normalitet lenger, og du må tenke på alt mulig hele tiden. Både på jobb og hjemme. Vi er slitne nå.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse