Pårørende reagerer: Fikk ingen informasjon før tilstanden var kritisk
På telefon til døtrene skal pasienten ha uttrykt store smerter, og at det ikke var noen å fortelle om dem til.
Pasienten hadde falt og ble fraktet til sykehus i Tønsberg.
Det var Tønsbergs Blad som først skrev om denne saken, som nå er blitt en tilsynssak mot Sykehuset i Vestfold.
Spørsmålet er om pasienten fikk forsvarlig helsehjelp.
Sykepleier skulle ringe tilbake
Til NRK sier pasientens to døtre at de er fortvilet, fordi de mener moren ikke fikk den hjelpen hun trengte.
Begge er helsepersonell.
De forteller at de ikke fikk være med moren i ambulansen på grunn av koronarestriksjoner, men at de fikk beskjed om at de skulle vente i halvannen time, og så ringe sykehuset for å få informasjon om tilstanden.
Ambulansen skal ha ankommet sykehuset mellom klokken 19 og 20.
Døtrene sier de tok kontakt slik de var blitt informert om, og fikk beskjed om at sykepleier skulle ringe tilbake. Det skjedde ikke. De prøvde igjen flere ganger utover kvelden og natten, men det samme skal ha gjentatt seg.
Rundt klokken 20 ringte moren til dem, for å spørre om hva som hadde skjedd. For selv kunne hun ikke huske det.
Ved 22-tiden ringte døtrene tilbake til moren, som da skal ha klaget over voldsomt vondt i hodet. Da de ba henne si fra om dette, svarte hun at det ikke var noen der hun kunne fortelle det til. Moren sa hun lå alene.
Fremdeles ventet døtrene på at sykepleier skulle ringe dem.
Først 01.30 fikk de samtale med sykepleier.
Døtrene sier de da uttrykte bekymring for at det var alvorlig med moren. Men at sykepleier svarte at i så tilfelle ville de ha fått beskjed.
En time senere fikk pårørende telefon om at situasjonen var kritisk, og at det hastet at de kom til sykehuset. Moren hadde fått påvist alvorlig hjerneblødning, og det var ikke sikkert hun ville overleve natten.
Da de ankom sykehuset, var moren ikke lenger våken. Hun døde dagen etter.
Opplysninger fra journal
Døtrene opplyser at moren gikk på warfarin, som virker blodfortynnende, og at hun derfor hadde økt blødningsrisiko.De sier de opplyste ambulansepersonellet om at moren gikk på denne typen medisin.
I ettertid tok de kontakt med Pasient- og brukerombudet, som igjen ba Fylkesmannen vurdere om det var gitt forsvarlig helsehjelp.
Ombudet skriver at journalen indikerer at det ikke var gjort tilsyn med pasienten, verken av lege eller sykepleier, i tidsrommet 21.51 til 01.40. Det stiller også spørsmål ved om CT ble tatt raskt nok ved innkomst og da tilstanden forverret seg, og om de pårørende ble ivaretatt.
Ombudet viser også til at pårørende, som selv er helsepersonell, påpeker mangelfull oppfølging av overvåkningsverktøyet NEWS (New Early Warning Score).
Fylkesmannen i Vestfold og Telemark har nå opprettet tilsynssak mot sykehuset, men assisterende fylkeslege Freddy Normann Dahl sier han ikke har noen kommentarer utover dette.
Holder på å svare
Sykehuset i Vestfold har mottatt varsel om at det er opprettet tilsynssak og er i ferd med å utarbeide sitt svar, som vil bli oversendt Fylkesmannen.
Det opplyser fagdirektør Jon Anders Takvam.
– I perioden frem til det foreligger en avgjørelse fra Fylkesmannen, uttaler vi oss ikke i saken, sier han.
– Men vi vil vise til at Fylkesmannen skal medvirke til at våre tjenester blir drevet på en forsvarlig måte, og at svikt i tjenesteytingen forebygges.
Takvam sier at sykehuset vil ta Fylkesmannens avgjørelse til etterretning når den foreligger, og vil følge opp som vanlig i henhold til sykehusets prosedyrer når det gjelder tilsynssaker.
1 Kommentarer
unni vigdis olsen
,det er helt på sin plass at pårørende klager på mangel på informasjon om sin mor, og på oppfølging av en syk pasient. Det begynner å bli mange slike saker , og det er svært viktig at det tas på alvor