fbpx Sykepleieetikk | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Sykepleieetikk

Sykepleiere kommer ofte opp i situasjoner der etikken må styre valgene.

Kan tvillingabort forsvares etisk?

Vi har sterke moralske intuisjoner mot å ta liv, og dette gjelder også i situasjoner hvor man skal ta livet av det ene fosteret og la det andre leve, skriver professor Per Nortvedt.

Tvang i psykiatrien: Blir vi mer voktere enn pleiere?

En psykiatrisk sykepleier er bekymret for ivaretakelsen av pasientene på avdelingen der han jobber. Ufaglært personale arbeider i avdeling, og det har ført til en rekke uønskede episoder. Rådet for sykepleieetikk har sett på saken.

Når hjelperen krenker

I sine mest sårbare øyeblikk kan pasienter oppleve å få en kreftdiagnose slengt ut i en bisetning eller få kroppen sin omtalt på en nedlatende måte, skriver Per Nortvedt.

Kan sykepleiere konstatere dødsfall?

Konstatering av forventet dødsfall bør kunne gjøres av sykepleiere av respekt for den døde og for å ivareta pårørende på best mulig måte, mener Rådet for sykepleieetikk.

Pasienten drar i snoren i ett

Den gamle, sengeliggende damen holder så hardt i snoren at det ringer hele tiden. Personalet er fortvilet. Hva gjør man? 

Den frie vilje og livstestamentet

Er det unødvendig å sette opp et livstestamente? Er det riktig at leger og sykepleieres faglige og etiske skjønn er tilstrekkelig for å ivareta pasientens beste?

Les hva professor Per Nortvedt skriver om saken i siste Dilemma.