fbpx Gi oss et treningstilbud, så vi ikke blir syke Hopp til hovedinnhold

Gi oss et treningstilbud, så vi ikke blir syke

Bildet viser en som jogger i skogen

Mens politi og brannkonstabler har plikt til å trene i arbeidstiden, ligger sykepleiere helt på bunnen blant dem som får treningstilbud gjennom jobben.

Sykepleiere ligger i toppsjiktet på den minst populære listen blant alle yrkesgrupper, nemlig andel sykemeldte. Sykefraværet var på over åtte prosent i 2017. Det høye fraværet påvirker selvfølgelig arbeidsdagen vår. Høyt fravær fører til at det brukes mye tid og energi på å leie inn sykepleiere. I verste fall står vakter tomme. Dette gir dem som står i jobb langt mer å gjøre, økt tidspress og mindre tid til pasienter.

Skyldes jobben

Norsk Sykepleierforbund jobber for at sykepleiere skal få mer lønn. Men hjelper lønnsøkning når sykepleierne ikke er på jobb?

En SINTEF-rapport sier at minst 27 prosent av de sykemeldte sykepleierne på norske sykehus er sykemeldt helt eller delvis på grunn av forhold på jobben. Høy fysisk belastning er blant hovedårsakene.

Les også Sykepleiens tema om #sykepleierhelse

En annen undersøkelse viser at de med best treningstilbud på jobben er de med minst helseplager. Politi, militære og brannkonstabler har plikt til å trene i arbeidstiden. God fysisk form er en forutsetning for å jobbe i disse yrkene, derfor legger arbeidsgiver til rette for trening. Som sykepleier må jeg ofte løfte tungt og jobbe i uheldige arbeidsstillinger. God fysisk form og løfteteknikk er essensielt for å stå i en slik jobb over tid.

Likevel er sykepleiere helt på bunnen i andel som får treningstilbud gjennom jobben.

Færre sykmeldinger

En dansk studie viser at inaktive kvinner har sju flere sykedager i året sammenliknet med aktive kvinner. Inaktive menn har tre flere enn aktive menn. Kan bedre fysisk form føre til at færre sykemeldes på grunn av skjelett- og muskelskader? Kan trening hjelpe oss å dempe søvnproblemene mange av oss sliter med på grunn av turnusen vi er nødt til å gå i?

Ja, et treningstilbud kan garantert senke sykefraværet. Men det kan også bidra til at flere holder ut lenger i jobben. Én av fem sykepleiere slutter i jobben innen ti år, ifølge Norsk Sykepleierforbund. Tiltak for å beholde flere i jobben er helt nødvendig for at vi skal ha et forsvarlig helsetilbud i Norge i årene som kommer.

Økt risiko

For få sykepleiere på jobb øker blant annet risiko for infeksjon og sår, i tillegg til at pasienter får mindre hjelp til psykiske plager. Når pasientantallet er for stort i forhold til sykepleiere på jobb, er det risiko for at grunnleggende behov ikke blir dekket.

En fjerdedel av sykepleierne som jobber på sykehus ønsker å slutte på grunn av misnøye. Mistrivsel på jobb er hovedårsak.

Ifølge en SSB-undersøkelse kan trening i arbeidstiden gi overskudd og samhold. Mange sykepleiere jeg kjenner, sier de kan kjenne på tankespinn og stress etter jobb på grunn av travle dager og stort ansvar. Fysisk aktivitet bidrar til stressmestring og kan fungere som et utløp for frustrasjon.

Må legge til rette

Vi vet at dersom det er for få sykepleiere på jobb, er det større risiko for at våre foreldre og besteforeldre på sykehjem får liggesår. Vi vet at pasienter får mindre støtte dersom de er engstelige og redde før en operasjon. Vi har anslagsvis 30 000 for få sykepleiere om bare 20 år. Det minste våre arbeidsgivere burde gjøre, er å tilrettelegge slik at jobben vår ikke er grunnen til at vi blir syke.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse