fbpx Staten vant over snusprodusent Hopp til hovedinnhold

Staten vant over snusprodusent

Nærbilde av snus

Staten fikk fullt medhold i Oslo byfogd om at standardiserte tobakkspakninger på snus er et lovlig tiltak etter EØS-retten.

Swedish Match gikk i sommer til sak mot staten for å slippe å innføre standardiserte pakninger på snus. Begrunnelsen var et at tiltaket er i strid med EØS-retten.

Vant på alle punkter

Kjennelsen kom 6. november i Oslo byfogd og slo fast at Staten vant på alle punkter. Swedish Match er også dømt til å betale statens saksomkostninger i saken.

– Dette er først og fremst en seier for alle som arbeider for at barn og unge ikke skal begynne med tobakk. Jeg er svært glad, men ikke overrasket over at vi vant denne saken. Vi vet at standardiserte tobakkspakninger er et viktig tiltak for å hindre at barn og unge begynner med snus og røyk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Bortkastet design

Selv om det blir stadig færre røykere bruker en stor del av dagens unge snus.

– Den sterke økningen i snusbruk blant unge kom etter at industrien begynte med snusbokser med ny design og nye farger, sier Høie og legger til:

– Tobakksindustrien har investert milliarder i utvikling av pakkedesign, og de har nå brukt rettsapparatet for å få stoppet tiltaket. Det at tobakksindustrien kjemper så hardt, er det største beviset på at de også mener at reklamefrie tobakkspakker vil ha effekt, sier Ryel.

Fra 1. juli 2018 skal alle pakkene være standardiserte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse