Lær av de gode eksemplene
Det er mulig å kutte bruken av ufrivillig deltid. Vi kjenner til flere kommuner og sykehus som har klart det.
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen krever i sitt oppdragsdokument til helseforetakene at sykehusene i løpet av året skal redusere ufrivillig deltid med 20 prosent. Hun argumenter på samme måte som vi har gjort hele tiden; ufrivillig deltid betyr at vi ikke utnytter god sykepleiekompetanse, vi klarer ikke å rekruttere yngre og menn til yrket og deltid hindrer faglig oppdatering. Flere hele stillinger vil bidra til bedre fagmiljøer og økt pasientsikkerhet, samt forutsigbarhet både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Vi kjenner til gode eksempler på sykehus og kommuner som har klart å redusere deltiden i godt samarbeid med de ansatte. Nå må vi ta frem disse gode eksemplene, lære av dem og kopiere det som viser seg å fungere. Vi sentralt i NSF og de tillitsvalgte vil bidra for å realisere målet om flere heltidsstillinger.
I vår kamp for likelønn har vi hele tiden hevdet at ulikelønn er et resultat av verdsettingsdiskriminering. Å tilby lave stillingsbrøker er et annet utslag av denne diskrimineringen. I hvilket mannsdominert yrke vil arbeidsgiver tilby 16 prosent stilling? Jeg håper og tror at økt fokus på deltidsproblematikken også vil bidra til økt likestilling og derigjennom gjøre muligheten for likelønn bedre. Vi har sett en uheldig utvikling med bruk av mer deltidsstillinger de siste årene, noe som er stikk i strid med utviklingen i resten av arbeidslivet. Et politisk signal om redusert deltid og tilbud om hele stillinger var derfor viktig nå!
Ikke overraskende kommer arbeidsgiversiden og krever fleksibilitet og mer ugunstig arbeidstid for å kunne gjennomføre flere heltidsstillinger. Vi er innstilt på å samarbeide med arbeidsgiversiden for å finne gode løsninger for våre medlemmer og pasientene. Her vil våre tillitsvalgte i foretakene spille en sentral rolle for å finne løsninger som er akseptable både med tanke på rekruttering, arbeidsmiljø, de ansattes helse og pasientenes sikkerhet.
En av våre tillitsvalgte, Knut Jørgen Rotabakk ved St. Olavs Hospital, skriver følgende i et leserinnlegg: «Blant de drøyt 3500 sykepleierne som arbeider ved sykehuset, er under halvparten ansatt i 100 prosent stilling. De deltidsansatte blir av arbeidsgiver omtalt som arbeidskraftsreserven, og det gjelder å holde de ansatte passe sultne slik at de stiller opp og tar ekstravakter når arbeidsgiver har behov for det. Og sultne er de. I løpet av de 8 første månedene i fjor, arbeidet de om lag 1800 deltidsansatte sykepleierne ved St. Olav i snitt over 130 timer hver ut over sin kontrakt med arbeidsgiver. Dette utgjør et totalt forbruk av sykepleierne som utgjør arbeidskraftreserven tilsvarende 122 årsverk i løpet av de to første tertialene i 2010. Det er derfor betimelig at vår øverste eier og sjef, helseminister Anne-Grete Strøm- Erichsen, nå erkjenner at det er et behov for å få flere sykepleiere inn i 100 prosent stilling.»
Videre skriver Rotabakk, og der har han solid støtte fra politisk ledelse: «Vi i Norsk Sykepleierforbund kommer til å følge opp denne saken tett gjennom 2011. Og så skal vi se til at gjennomføringen av helseministerens bestilling skjer uten at dette går på bekostning av opparbeidede rettigheter i forhold til vaktbelastning og antall helgevakter.»
Da statsråden i forbindelse med lanseringen av pålegget til foretakene fikk spørsmål om det fulgte penger med for å finansiere omleggingen, svarte hun at sykehusene i år fikk større overføringer enn året før, og at det dermed burde være midler nok. Det er nok riktig at det ligger muligheter for å finansiere omleggingen blant annet ved å redusere utgifter til en stadig voksende utgift til vikarbruk. Men statsråden bør ikke være fremmed for å stille midler til rådighet dersom partene finner gode løsninger som krever at det må statlig finansiering til.
Lite tyder på at andelen ufrivillig deltid er lavere i kommuner enn helseforetak, heller tvert imot. Tilsvarende arbeid må derfor settes i gang i kommunene.
0 Kommentarer