Norsk og dansk jordmorutdanning
Jordmorutdanningen i Norge versus jordmorutdanningen i Danmark. Diskusjonen fortsetter.
I en reportasje i Sykepleien nr. 3- 2014 «Får ikke være ansvarlig på vakt» hevdes det, at danske jordmødre ikke er dyktige nok til at ivareta arbeidet på barselavdelinger i Norge.
I Innspill på sykepleien.no 13. mai svarer formand for Jordermoderforeningen i Danmark, og ønsker en debatt. Her svarer Jordmorforbundet NSF:
Jordmorutdanningen i Danmark er en direkteutdanning på bachelornivå i jordmorfag. Fordelen med utdanningen i Danmark er at den gir et raskere utdanningsløp for de som ønsker seg en ren jordmorutdanning, og den krever ikke sykepleierbakgrunn. Utdanningen i Danmark er som den danske jordmorlederen påpeker godkjent i EU, og den gir også norsk autorisasjon som jordmor ved søknad til det norske autorisasjonskontoret. Jordmorforbundet vil understreke at vi anerkjenner også den danske utdanningsmodellen for jordmødre, og vi setter stor pris på våre danske jordmorkollegaer!
Imidlertid har helsemyndighetene i Norge valgt en annen modell for jordmorutdanningen her i landet. Jordmødre er autoriserte sykepleiere med to års videreutdanning i jordmorfag. Det kreves også minst ett års relevant praksis som sykepleier før opptak på jordmorstudiet. Jordmorforbundet vil framheve at den norske utdanningsmodellen møter kompetansekravet for jordmødre i Norges helsevesen. Innføringen av Kvalitetsreformen i Norge (2003) førte til en omlegging av høyere utdanning. Dette er bakgrunnen for at høyskoler og universiteter nå har etablert et stort antall mastergrader. Utdanningsløpet i Norge er nå bachelor tre år, mastergrad to år til og PhD (doktorgrad) tre nye år. Vår utdanning som jordmødre i Norge er i dag på et mastergradsnivå.
Mastergrad i jordmorfag, ved siden av den akademiske skoleringen, gir norske jordmødre en praktisk/klinisk kunnskap som vi mener gjør at de gravide og pasientene våre kan bli ivaretatt på den absolutte beste måte. Målet med vår akademiske jordmorkunnskap er at vi skal kunne forstå den komplekse, praktiske hverdagen hvor vi møter gravide/pasientens sammensatte behov i en stadig mer krevende og hektisk hverdag på sykehusene. Dette gjelder også for svangerskap og barselomsorgen ute i kommunene. Noen av våre jordmødre som tar mastergrad, vil også fortsette med et doktorgradsløp og utvikle jordmorfaget videre, men de fleste jordmødrene vil bruke sine kunnskaper i en praktisk/klinisk hverdag.
Jordmødre med mastergrad danner også grunnlaget for å heve våre norske jordmødres kompetanse, lønn og anseelse ytterligere. Vi mener at fordelen med at vi også har utdannet oss som sykepleiere er at vi har en bredere kompetanse til å ivareta kvinnen og hennes barn etter at vår femårige jordmorutdanning er fullført. Sykepleiens utdanning danner grunnlaget for at vi som jordmødre kan ivareta kompleksiteten med syke gynekologiske pasienter, syke gravide og syke nyfødte. Det vil si at våre jordmødre er grundig utdannet i akutte og livstruende tilstander, kan gi blodoverføring, håndterer sentralt venekateter, tar EKG, mestrer alvorlig diabetessyke og hjertesyke gravide, med mere. Under vår jordmorutdanning fordyper vi oss også ytterligere i patologi.
Norge har også en helt ulik geografi enn Danmark. Mange av våre små fødeenheter er kombinasjonsavdelinger hvor det også ligger gynekologiske pasienter. Med vår sykepleiebakgrunn er vi rustet på en helt annen måte til å jobbe i disse kombinasjonsavdelingene, og ikke minst til å møte og behandle også denne gynekologiske pasientgruppen. Samtidig gir vår jordmorutdanning kompetanse på normale svangerskap, fødsel og barseltid. Jordmødrene våre er også utdannet i et kvinnehelseperspektiv der vi tar gynekologiske undersøkelser, setter inn spiraler, tar celleprøver, foreskriver p-piller og er veiledere i seksuell helse for kvinner i et livsløpsperspektiv.
I Norge tilstreber vi at det er Jordmødre, og ikke sykepleiere, som ivaretar den gravide pasienten, også ved sykdommer som ikke er direkte relatert til selve fødselen. Det faktum at størsteparten av norske jordmorstudenter har mange års praksis som sykepleiere gjør at de har fått med seg svært mye erfaring de vil dra nytte av i jordmorfaget, det være seg om de har jobbet på sykehus, i hjemmetjenesten eller psykiatri, for å nevne noe. Fra helt tidlig i svangerskapet til og med barseltiden har vi med vår utdanning og sykepleiererfaring en annen forutsetning for å kunne yte medisinsk hjelp til kvinner som må få utført sykepleieprosedyrer som ikke er direkte relatert til fødselen. Sykepleieerfaringer gjør at de fleste jordmødre i Norge også er trygge på komplisert medikamentregning, medikamentadministrasjon til nyfødte, kan akuttsituasjoner, håndtering av sondemat, behandling av alvorlige postoperative infeksjoner, psykisk syke osv.
Vår jordmorpraksis uansett hvor vi arbeider og er utdannet er avhengig av forskningsbasert kunnskap. Jordmødre må vite hvor slik kunnskap er å finne og må ut fra egne erfaringer og forskningsbasert kunnskap selv ta de rette avgjørelser. På denne måten er våre gravide og kvinner sikret dagens kunnskap og ikke gårsdagens. Jordmødre i Norge er stolt av den kompetansen vi har ervervet oss etter vår femårige jordmorutdannelse. Sett i et folkehelseperspektiv gir dette oss et svært godt grunnlag for å utøve jordmortjenesten til beste for våre kvinner, barn og familier i Norge.
Vi ønsker våre jordmorkollegaer fra Danmark en riktig god sommer og vi kommer gjerne på hospitering til Danmark!
0 Kommentarer