Det store heltidsvalget
En milepæl er nådd: partene i kommunal sektor slår fast at heltidsarbeid skal være hovedregelen i norske kommuner. Målet er å snu deltidskultur til heltidskultur!
Heltid er bra – for de ansatte, for arbeidsplassen, for pasientene og for samfunnet. Dette slår Norsk Sykepleierforbund, sammen med Fagforbundet, Delta og KS fast i en erklæring som ble presentert 12. februar i år. Etter at Fafo la fram rapporten Hvordan kan kommunene tilby flere heltidsstillinger?, inviterte KS arbeidstakerorganisasjonene til å «ta det store heltidsvalget». Og det har vi gjort!
Knappe 44 prosent av sykepleierne i kommunehelsetjenesten jobber heltid i dag, et tall som har vært stabilt i årevis. Når samtidig tall fra KLP viser at gjennomsnittlig stillingsprosent for sykepleiere ved utgangen av 2012 er på nærmere 90, forteller det oss at svært mange sykepleiere jobber atskillig mer enn avtalt tid.
Mange bruker allerede fortrinnsretten til å få utvidet sin stilling, men vi må motivere enda flere til å søke fast utvidet stilling. Mange sykepleiere jobber ufrivillig deltid. Samtidig skal vi ikke underslå at mange også jobber deltid frivillig, av forskjellige årsaker. Selv om målet nå er å organisere arbeidet rundt hele stillinger, skal selvsagt den som har behov for redusert arbeidstid – på grunn av omsorgsansvar eller helsa – få det. Den retten ligger fortsatt i arbeidsmiljøloven. Men deltidskultur avler deltid. Blir deltidsandelen betydelig, blir det vanskelig å skape heltidskulturer. Det må vi ta tak i. Vårt siste landsmøte har utvetydig slått fast at det er retten til heltid vi skal kjempe for.
Skillet mellom frivillig og ufrivillig deltid er ikke skarpt. Ikke bare jobber mange mer enn avtalt; mange såkalt frivillig deltidsarbeidende kan også tenke seg høyere stilling dersom det blir lagt til rette for det. At det er samsvar mellom oppgaver og ressurser er en viktig del av dette bildet.
Vi trenger arbeidskraft og kompetanse i kommunene, ikke minst i kommunehelsetjenesten, men vi må sørge for at arbeidskraften makter å stå i arbeidet, i full stilling og fram til pensjonsalder. Derfor er jeg særlig glad for at vi i erklæringen er enige om at en heltidskultur skal bygges på arbeidstidsordninger som ivaretar de ansattes helse, verne- og velferdsmessige behov. Turnus og nattarbeid er helsebelastende arbeidstidsordninger. Gode turnuser og begrensninger på ubekvem arbeidstid er å anse som verneutstyr. Slik må det fortsatt være. Det er ingen løsning å kreve mer ubekvemt arbeid i bytte for større stilling.
Men vi er villige til å se på løsninger, både sentralt og lokalt. NSF er villig til å diskutere ulike løsninger med arbeidsgiverne: lengre vakter, arbeid ved flere enheter og vikarpoolordninger. Forutsetningene er frivillighet, kompensasjon og faglig forsvarlighet. Vi har allerede eksempler på at man har klart å finne fram til arbeidstidsordninger som har ført til bedre arbeidsmiljø og redusert sykefravær.
En rekke kommuner deltar nå i ulike prosjekter for å redusere deltidsbruken, både gjennom regjeringens satsning mot ufrivillig deltid og programmet «Saman om ein betre kommune». Jeg oppfordrer alle våre tillitsvalgte i kommunene til å engasjere seg i arbeidet for å skape heltidskultur! De gode og hensiktsmessige løsningene må finnes lokalt. Et godt partssamarbeid, basert på likeverdighet og gjensidig respekt og forståelse, må ligge til grunn. Slik skaper vi attraktive og gode arbeidsplasser for framtida.
0 Kommentarer