Måling av jobbtilfredshet kan bedre sykepleien
Å kartlegge jobbtilfredshet blant sykepleiere kan gi et godt grunnlag for å iverksette målrettete forbedringstiltak.
Andersens artikkel beskriver i hvilken grad spørreskjemaet Jobb Satisfaction Scale (JSS) er et pålitelig verktøy for måling av jobbtilfredshet hos sykepleiere på medisinske sengeposter. Spørreskjemaet er tidligere oversatt til norsk og har i Norge blant annet vært brukt til å måle jobbtilfredshet hos leger.
Forfatterne hevder at jobbtilfredshet er en indikator for arbeidsforhold. Det er rimelig å anta at arbeidsforhold kan ha betydning for å beholde sykepleiere i stillingene sine, og videre at ubesatte stillinger påvirker helsetjenesten, pasientene og helsepersonell. Dette reduserer kvaliteten i sykepleien, øker risikoen for uheldige hendelser, gir lavere jobbtilfredshet og økte kostnader. Å kartlegge jobbtilfredshet ved hjelp av JSS kan være et viktig bidrag for mer systematisk jobbing med kvalitet i helsetjenesten.
Innenfor spesialisthelsetjenesten vil det være viktig å kartlegge sykepleieres jobbtilfredshet på avdelinger innenfor samme divisjon og sammenlikne mer spesialiserte avdelinger med generelle medisinske eller kirurgiske avdelinger. På denne måten kan man danne et grunnlag for å iverksette målrettete tiltak. Dersom skjemaet viser seg å være sensitivt nok, kan man i tillegg til bruken som forfatterne har beskrevet, kunne evaluere effekt av tiltak etter kortere eller lengre tid. I beste fall vil skjemaet kunne predikere faktorer som kan ha betydning for kvalitet i sykepleie og helsetjenesten.
Foruten bruk i spesialisthelsetjenesten, er det etter min mening også viktig å vurdere skjemaet sin egnethet innenfor primærhelsetjenesten, både blant sykepleiere og kanskje blant andre yrkesgrupper. Skjemaet er allerede tatt i bruk for å måle jobbtilfredshet hos leger. Også internasjonalt er JSS-skjemaet tatt i bruk, slik at vi i framtiden vil kunne sammenlikne oss med andre land både i og utenfor Europa.
Artikkelen er relevant for alle som tar sikte på å sette i gang kvalitetsforbedringsstudier eller forskningsstudier som tar utgangspunkt i den kliniske hverdag der sykepleierens jobbtilfredshet ønskes belyst.
PS: I tillegg kunne det vært greit å vise JSS-skjemaet i en tabell eller figur, det er jo bare seks spørsmål.
0 Kommentarer