Frykter innbyggernes forventningspress
Ordførere og rådmenn frykter forventninger om velferdstjenester vil bli større enn det kommunene er i stand til å levere. De mener Stortinget må prioritere strengere hva det offentlige skal levere.
Det går fram av Agenda 2013 sin ferske undersøkelse blant landets ordførere og rådmenn. På spørsmål om hva de oppfatter som de største utfordringene svare over halvparten (53 prosent) av kommunetoppene at ”Omfanget av fremtidens behov og innbyggernes forventninger øker raskere enn det er mulig å levere”. Mange er også bekymret for trang kommuneøkonomi (44 prosent) og mangel på kvalifiserte fagfolk (40 prosent).
Mer enn lovpålagte krav
– Det er en utfordring at på svært mange områder opplever kommunene et press for å gjøre mye mer enn det som følger av lovpålagte krav. Det kan skyldes både lokale initiativ, men også at ulike statlige veiledere og retningslinjer innenfor enkelte områder skaper forventninger som er godt over det kommunene er pålagt. Summen av alt dette er ofte svært krevende å passe inn i kommunenes økonomi, og samtidig skulle skaffe tilstrekkelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommunenes interesseorganisasjon (KS) til Ukeavisen Ledelse.
Teknologi og prioriteringer
Ordførere og rådmenn er noenlunde samstemte i hvilke utfordringer som er størst og hvilke grep som bør tas:
Pleie og omsorg er den sektoren hvor utfordringene blir sett på som størst, tett fulgt av psykiatri og barnevern. Disse områdene blir trukket fram av hver tredje kommunetopp.
Velferdsteknolog og effektivisering ses på som løsningen på problemene (53 prosent). Videre blir nevnt mer frie midler til kommunene (47 prosent), strengere politiske prioriteringer (37 prosent) og økt innslag av frivillige (27 prosent).
Mangel på fagfolk
Direktør Kåre Hagen ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) er enig i vurderingene som kommer fram i undersøkelsen.
– Pleie- og omsorgsutgiftene vil vokse kraftig om en 10-15 års tid. Samtidig må kommunene bruke denne tiden til å utvikle nye måter å organisere og produsere velferdstjenester på. Men denne teknologien kommer ikke som en reddende engel i morgen, den må utvikles og prøves ut over lengre tid før det kan bli et viktig element i produksjon av mer effektive tjenester.
Kåre Hagen mener mangelen på kvalifiserte fagfolk vil bli en vel så stor utfordring for kommunene framover.
0 Kommentarer