Tilbake til sykehjemmet
Tove-Lise Torve (49) var på Stortinget fra 2009 til 2013, som Arbeiderpartiets representant fra Møre og Romsdal. Nå er hun 1. vara. Tidligere var hun ordfører i Sunndal. Nå er hun tilbake på golvet hos demenspasientene.
Lyttet til hjertet
– Hvordan var det ikke å bli gjenvalgt til Stortinget?
– I utgangspunktet nedtur, selvsagt. Men meningsmålingene viste at mandatet mitt var utsatt. Så jeg var forberedt.
– Da måtte du omskolere deg?
– Heldigvis ikke, jeg var skolert fra før. Men jeg brukte litt tid på å finne ut hva jeg ville gjøre framover. Jeg blir jo 50, ikke sant. Jeg måtte lytte til hva hjertet sa.
– Hva sa hjertet?
– At jeg skulle gå tilbake til røttene mine: Sykepleie på golvet. Jeg ville ha pasient- og pårørende kontakt.
Ville ha full stilling
– Så du søkte jobb?
– Jeg ville selvsagt ha full stilling. Jeg har jobbet både på sykehjem, sykehus og i hjemmesykepleie. Nå ville jeg i demensomsorgen, den er jo aktuell. Så jeg søkte den nyeste demensavdelingen i Sunndal.
– Og fikk jobb?
– Ja, på Sunndal Helsetun. Jeg begynte 2. januar.
– Lest mye fag?
– Jeg er trygg på den grunnleggende sykepleien. Den ligger i hjernebarken. Men jeg var spent på to ting: For det første alle de nye medikamentene. Jeg har ikke praktisert siden 2003, og det har kommet mange synonympreparater siden da. Dette bruker jeg tid på å lære.
– Og det andre?
– Demensbehandlingen og demensomsorgen.
– Fant du noe nytt?
– Jeg fant ut at nettsiden til nasjonalforeningen er veldig god og har brukt den mye til å repetere og oppdatere meg.
Ville ikke pendle mer
– Hvilken respons har du fått på valget?
– Bare hyggelig. Mange sier de respekterer valget. Jeg hadde jo andre muligheter: næringsliv, styreverv, administrasjon. To ting var viktigst: Jeg ønsket ikke å pendle mer, og jeg ville lytte til hjertet.
– Hvordan går det i jobben?
– Jeg stortrives, går med et stort glis om munnen. Jeg er glad for å ha full jobb. Her er bare tre andre sykepleiere, og de er på deltid. Her er dyktige hjelpepleiere med lang erfaring. Kjekt å ha pasientkontakt.
– Hva er forskjellen på sykehjem og storting?
– Her føler jeg ro og balanse, og jeg har mer direktekontakt og oversikt. På Stortinget var det heseblesende. Mer upersonlig. Mange tidsfrister.
Gikk mot strømmen og startet på sykehjem
– Hva synes du om at bare 7 prosent av nyutdannede sykepleiere vil jobbe på sykehjem?
– Jeg blir lei meg. Jeg gjorde nettopp det, begynte i yrket på sykehjem i Stavanger. Har aldri angra. Der fikk jeg helhetlig sykepleie inn med teskje. Jeg ble trygg.
– Kan du forstå dem?
– Ikke egentlig. Kanskje de har feil forestilling om hva sykehjem er. Det kan ha med praksisen de har hatt å gjøre. På sykehus er det mer prosedyrer, men ikke så helhetlig sykepleie.
– Eldreomsorg viktigst
– Du er fortsatt politiker?
– Jeg er første vara på Stortinget. Jeg har allerede vært inne. Ellers er jeg aktiv i partiet hjemme og på sosiale medier.
– Hva er hjertesaken?
– Eldreomsorg. Både politisk og faglig. Det er også viktig å framsnakke sykepleieryrket.
– Du har tre sønner. Noen som har valgt som deg?
– Eldstemann blir politi. De to neste vet ikke ennå.
– Hva er viktig for å bedre eldreomsorgen?
– Å rekruttere nok sykepleiere og andre faglærte. Det er den aller, aller viktigste oppgaven for kommune-Norge. Det vil bli en tøff kamp om arbeidskraften.
Er sammen med pasientene
– Hva er viktig i demensomsorgen?
– Hos oss legger vi vekt på at det er rolig stemning. Alle er ute i avdelingen sammen med pasientene, vi er kun på vaktrommet under rapport. Og vi har et dagsenter der vi tidlig blir kjent med framtidige pasienter.
– Lettere å gi gode tilbud i små kommuner?
– Det handler mest om hvordan man organiserer den enkelte avdeling, ikke om størrelsen på kommunen.
– Ellers?
– Jeg anbefaler alle nyutdannede å starte i sykehjem. Det er blitt flere medisinsktekniske prosedyrer, som intravenøs antibiotikabehandling og bruk av smertepumper. Det er også tett samarbeid med tilsynslege. Det skjer mye interessant i kommunene for tiden.
0 Kommentarer