Oppgjørets time
Var årets resultat i Kommune-Norge verdt en streik?
Fagforbundets mektige sjef, Jan Davidsen, uttalte i flere media at streiken var unødvendig. Men i NSF er de ikke like negative. De mener årets oppgjør er et skritt i riktig retning.
Bakgrunn
- For det første, sier nestleder i NSF Solveig Kopperstad Braseth.
- Unio hadde ingen skisse eller økonomisk ramme på bordet da vi gikk ut i streik.
- Hva skjedde?
- Midt under forhandlingene legger regjeringen frem sitt reviderte nasjonalbudsjett. I budsjettet står det at de forventer at lønnsoppgjøret er innenfor en ramme på 3,75 prosent. Tidligere hadde det stått 4 prosent. I tillegg var industrien ferdigforhandlet med et resultat som lå langt over 3,75, sier Kopperstad Braseth.
Umulig
![]() Det var på dette tidspunktet det ble umulig å forhandle. - Regjeringen må ta ansvar når de bryter så tydelig med prinsippene for et lønnsoppgjør. Det er vanlig at industrien og privat sektor setter standarden og at vi andre kommer med krav for å kunne følge utviklingen, sier hun. - Men var resultatet verdt en streik? - Ja.
Det betyr ikke at NSF er fornøyd. Kravene er ikke innfridd, og Kopperstad Braseth understreker at Unio sine grupper ikke har fått den lønna de fortjener under dette oppgjøret. Men hun mener de med årets resultat, beveger seg i riktig retning. Og ett av områdene NSF er fornøyd med, er utdanningsprofilen på oppgjøret. - Utdanningsgruppene får mer i justeringene. Lokalt vil det også være mye penger å forhandle om i år. (De lokale forhandlingene foregår i oktober/november). I tillegg har vi fått en egen forhandlingsrett lokalt som er viktig, sier hun. Egen forhandlingsrett I tariffavtalens paragraf 4, har Unio fått inn et nytt punkt. Hvor det står følgende: "Partene lokalt kan uavhengig av øvrige forhandlingsbestemmelser forhandle om endret lønn når en arbeidstaker har gjennomført relevant etter- og videreutdanning. Kommer partene ikke til enighet ved forhandlingene vedtas arbeidsgivers siste tilbud."
- Det er også positivt at KS ønsker det samme som oss. Vi skal nå sammen med KS, Fagforbundet og andre organisasjoner, finne alternative løsninger til hvordan vi kan få bukt med deltidsproblematikken, sier hun. Når det gjelder spørsmål om Unios omdømme etter denne streiken og den fremdeles pågående streiken i Staten, sier hun følgende: - Under streiken ble det gjort en undersøkelse. Den viste at sju av ti, støttet oss. Vi opplevde at folk flest støttet oss selv om de var rammet av streiken. En streik er ett sterkt virkemiddel. Men når Staten i den grad bryter spillereglene, må vi bare peke tilbake på dem, sier Kopperstad Batseth og legger til. - På den positive siden er samholdet blant Unio-forbundene blitt styrket. Vi har stått sammen om felles sak, sier hun.
|
0 Kommentarer