fbpx Svineinfluensa del 1 Hopp til hovedinnhold

Svineinfluensa del 1

Pressekonferanse om svineinfluensaen i går: Helsemyndighetene forsøkte å berolige landets innbyggere. Samtidig kunne de ikke underslå alvoret i situasjonen. En vanskelig balansegang.


Svineinfluensaen som har oppstått i Mexico har gjort at Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppgradert pandemivarselet fra nivå tre til nivå fire. Det vil si at smitte er bekreftet ikke bare fra dyr til menneske, men også fra menneske til menneske. Nivå fem blir det når smitte har skjedd fra menneske til menneske i minst to land i en WHO-region. Men først ved nivå seks har vi en pandemi, det vil si en verdensomspennende epidemi. Nivå seks kjennetegnes ved smitte fra menneske til menneske i minst ett land i tillegg til landene under nivå fem.
Foreløpig er det mellom åtte og ti mistenkte tilfeller av svineinfluensa i Norge, men noen av dem er allerede avkreftet.



Ikke høy dødelighet

Overlege ved Folkehelsa, Bjørn Gunnar Iversen og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen alternerte på å berolige pressen på dagens pressekonferanse:
- Foreløpige signaler tyder på at dette ikke er blant de mest alvorlige pandemier vi står overfor, sa Larsen.
Han henviste til den lave dødeligheten blant de bekreftede tilfellene. Ennå er ingen utenfor Mexico døde av influensaen.
Iversen uttalte til NRK at det ikke er mye vits i å gå med munnbind, slik vi ser at befolkningen i Mexico City gjør.
- Vi anbefaler ikke bruk av munnbind fordi det krever opplæring først. Bruker man det feil, utgjør det en større risiko enn å gå uten, sa han.



Legemidler til noen

I pressemeldingen som ble delt ut, står det at det er bestilt flere typer legemidler i tillegg til lageret på 1,4 millioner kurer med Tamiflu. Men avisene forteller om leger som skriver ut resepter på Tamiflu til folk uten at de har influensa.
Da ECDC (European Centre for Disease Control) inspiserte Norges pandemiberedskap høsten 2007, var en av konklusjonene at det slett ikke var sikkert at alle som behøver medisin ved en eventuell pandemi vil få det i Norge.
Sykepleien har fått vite at det blant annet er bestilt 20 000 kurer Relenza og at 200 000 kurer er ytterligere ønsket fra myndighetenes side. Men det er usikkert disse kan leveres. Dette ønsket vi å få bekreftet av Larsen, og ringte først Helsedirektoratet hvor vi ble anmodet om å komme på pressekonferansen for å få svar. Der ventet vi i en halv time på tur, før det ble bestemt at vi ikke fikk snakke med Larsen likevel. Men vi ble lovet svar i løpet av dagen, og ble bedt om å sende en e-post. Den er sendt.


Ny beredskap på lokalnivå?

ECDC slaktet også Norges manglende beredskap på lokalnivå. Da Sykepleien sist skrev om dette i januar i år, fikk vi vite at Pandemikomiteen i Norge reviderte landets pandemiplan og at den nye versjonen skulle komme i begynnelsen av året. Den har ennå ikke kommet.
Sykepleien ønsket også å spørre helsedirektøren om hvilke forbedringer som ligger i den nye pandemiplanen og hvilke endringer som er de viktigste for landets sykepleiere i kommunehelsetjenesten.
Vi venter fremdeles spent på svar. Følg med!


 























Vi anbefaler ikke bruk av munnbind

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse