fbpx Kraftig kutt i sykefraværet Hopp til hovedinnhold

Kraftig kutt i sykefraværet

Det er fullt mulig å holde gravide mye lenger i arbeid med tilrettelegging. Det er jordmora, ledelsen og de gravide på Sykehuset Innlandet HF et bevis på.

Teamet bak "Prosjekt for gravide arbeidstakere" har fått KLPs arbeidsmiljøpris ( bildet) for innsatsen.

Målet da prosjektet startet 1. juni 2007 var å øke næværsfaktoren på jobb blant gravide arbeidstakere. I klartekst betyr dette å kutte sykefraværet. Det klarte de enda bedre enn forventet.

Tidlig sykmeldt
Ifølge statistikken blir 7 prosent av de kvinnelige ansatte under 40 år gravide. På sykehuset Innlandets avdeling på Tynset utgjør dette 10-14 gravide hvert år. Da prosjektleder Nina Kjellesvig Dalløken begynte å regne, så hun hvor stort omfanget av sykefraværet egentlig var.

- I snitt ble kvinnene helt eller delvis sykmeldt fra 19 uke, som jo er tidlig i svangerskapet. Sykefraværet her på Tynset utgjorde flere årsverk, forteller Dalløken.

Ville oppnå 3 uker
Da jordmor Bjørg Randmæl sa ja til å delta i dette prosjektet hadde hun et håp om å få de gravide til å klare å bli i jobben tre uker til i snitt. Resultatet ble hele 11 uker.

- Jeg var positivt innstilt og trodde vi ville oppnå gode resultater. Tre uker er kjempebra. At det skulle bli 11 uker i snitt hadde jeg ikke trodd. Dette viser hvor viktig det er å bli møtt på en god måte. Når gravide blir møtt med "å huff" mister de motivasjonen til å stå i jobben.

Å fremme en god dialog mellom den gravide, lederen og jordmora ble et viktig verktøy for å lykkes.

- Vi hadde jevnlige trekantssamtaler. Her ble personlige behov og ønsker for tilrettelegging drøftet. Alle parter ble ansvarliggjort, forteller Dalløken. 

- Gravid, ikke syk
Jordmora mener tilgjengelighet og holdninger er svært avgjørende.

- Det er viktig å ha noen å snakke med når du har behov for det. Å føle at du som arbeidstaker blir møtt, hørt og sett. Å være gravid er ingen sykdom. De plagene mange får er en naturlig konsekvens av tilstanden. En faglig forklaring på hvorfor kroppen reagerer slik den gjør under et svangerskap er på sin plass istedenfor sykeliggjøring, sier Bjørg Randmæl. 

Hun jobbet selv som sykepleier på et sykehjem før hun ble jordmor. 

Ledelsens positive fokus på graviditet smittet etter hvert over på kollegene. 

- Prosjektet økte forståelsen ute i avdelingene. Ingen fikk vonde skråblikk fordi de ikke kunne løfte eller gjøre andre arbeidsoppgaver under graviditeten, mener Dalløken. 

Kan spare mange millioner
Jordmor Bjørg Randmæl har tidligere jobbet på Ullevål universitetssykehus. Nå tenker hun på de store besparelsene et slikt prosjekt kan føre til på større arbeidsplasser..
 
- Store helseforetak med mange tusen ansatte kan spare millionbeløp gjennom et tilsvarende prosjekt. Gevinsten ved å ansette en jordmor vil mangedoble seg, mener hun.

Sykehuset Innlandet HF har skjønt potensialet. En fast jordmorstilling på 10 prosent er nå opprettet for å arbeide direkte med oppfølging av de gravide ved Tynset. 

Har du erfaringer som gravid arbeidstaker? Skriv din kommentar i spalten til høyre.
 




































0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse