fbpx Legestudent gjorde feil – sykepleier opplevde å få skylden Hopp til hovedinnhold

Legestudent gjorde feil – sykepleier opplevde å få skylden

bilde av råkhaugen sykehjem

En svensk legestudent ga intravenøs smertestillende som skulle vært gitt oralt. En sykepleier i Molde opplevde å få skylden for feilen.

TIPS OSS  Er legestudenter ansatt som sykepleiere på din arbeidsplass i sommer? Send oss en e-post.

MOLDE (Sykepleien.no): I fjor sørget 76 svenske legestudenter for pleie og omsorg på sykehjemmene i Molde. I år skjer det igjen: 86 studenter er ansatt for sommersesongen.

Ikke alle ser frem til det.

– Jeg kjenner at jeg gruer meg til sommeren, sier en sykepleier i Molde. 

Hun ønsker å være anonym. Med mange års erfaring i yrket beskriver hun de svenske legestudentene som generelt flinke og engasjerte, men:

– De gjorde grove feil.

Sykepleien har sett én avviksmelding som bekrefter et konkret tilfelle.

Ga mikstur intravenøst

Ifølge avviksmeldingen fra i fjor sommer ga en legestudent 2,5 milligram flytende Oxynorm intravenøst via venekateter. Legemiddelet skulle vært gitt oralt.

I meldingen viser legestudenten til at det var sykepleieren på ansvarsvakt som hadde ansvaret.

Legestudenten er ikke identifisert, og det har derfor ikke vært mulig for Sykepleien å innhente kommentar.

Enhetsleder ved Råkhaugen omsorgssenter, Oddbjørn Tomren, forteller at den aktuelle sykepleieren ikke lenger jobber der, men understreker at det ikke har sammenheng med hendelsen.

– Denne saken har mange sider, skriver Tomren.

Han opplyser at pasienten ble observert etter hendelsen, og at det ikke fikk konsekvenser. Pårørende ble informert i etterkant.

Vakthavende sykepleiers versjon

Også den vakthavende sykepleieren skrev en avviksmelding. Der beskrives en travel vakt, med mange parallelle oppgaver. Pasienten det gjelder, var utskrevet fra sykehus samme dag:

«Undertegnede ble satt til å ta vare på pasienten. Undertegnede var sulten, tørst … samtidig som det kom inn telefoner fra andre avdelinger. Det ble en svært hektisk vakt.»

Vakthavende skriver at da vakten startet klokken 15.00, ble pasienten overlevert av en tidligvakt med skiltet «legestudent». På spørsmål om medisinen skulle gis intravenøst, svarte studenten at det fantes flytende Oxynorm på medisinrommet, og at det kunne gis i venekateter. Ifølge sykepleieren fant denne samtalen sted ved 18-19-tiden. 

Sykepleien har snakket med sykepleieren, som er lei seg for feilen, men glad det gikk bra.

Kommunen: – Har gode rutiner

Tanja Thalén, kommunalsjef for helse og omsorg i Molde, sier legestudentene får opplæring:

– Legestudentene må gjennomføre e-læringskurs før oppstart, i tillegg til at de har opplæringsvakter når de starter. 

Hun forklarer at studentene får ulike roller, avhengig av hvor langt de har kommet i utdanningen:

  • Studenter på andre semester jobber som pleieassistenter.
  • Studenter fra andre til sjette semester kan gjøre helsefagarbeideroppgaver etter vurdering og opplæring.
  • Studenter over sjette semester kan utføre enkelte sykepleieroppgaver, avhengig av erfaring og referanser.

– Legestudentenes kvalifikasjoner vurderes alltid individuelt, skriver hun i en e-post.

Om det aktuelle avviket sier hun:

– Hendelsen fikk heldigvis ingen varige konsekvenser for pasienten. Vi jobber kontinuerlig med å sikre at vi har systemer som i størst mulig grad hindrer feil og avvik. Hendelsen er tema i opplæringen for å unngå at det skjer igjen, svarer Thalén.

Dette er det eneste kjente avviket i 2024 hvor en student var direkte involvert, ifølge kommunen.

Statsforvalteren vurderer oppfølging

Statsforvalteren har ikke blitt kontaktet om hendelsen og har heller ikke mottatt melding gjennom avvikssystemet.

– Saken ser heller ikke ut til å ha blitt meldt til tilsynsmyndighetene, skriver Karin Müller Mikaelsen, fylkeslege hos Statsforvalteren i Møre og Romsdal.

Fylkeslegen minner om at det er visse kriterier som avgjør om saker skal meldes inn.

Hun understreker at det finnes klare kriterier for hva som skal meldes inn, og at de nå vurderer om og hvordan de vil følge opp informasjonen fra Sykepleien.

Planlegger for flere studenter

Den anonyme sykepleieren forteller at ledelsen ved Råkhaugen hadde en oppsummering etter sommeren i fjor:

– De var kjempefornøyd og sa de skulle ansette legestudenter neste år også, sier hun.

I år er 86 svenske legestudenter i arbeid på kommunens sykehjem. De søker jobbene selv – uten bruk av vikarbyrå.

Lønn og ansvar

Kommunalsjefen opplyser at legestudenter som har fullført sjette semester, hadde en årslønn på 533 000 kroner i 2024. De går også nattevakter.

– De har ikke ansvar alene, med unntak av enkelte erfarne studenter som har hatt vakter med støtte fra bakvakt. Det er alltid en sykepleier med hovedansvar tilgjengelig, og studentene jobber vanligvis sammen med kjente pleiere, sier Thalén. 

Legestudentene regnes som helsepersonell under helsepersonelloven, ifølge avdelingsdirektør Cathrine Lien Jensen i Helsedirektoratet.

– Personell i helse- og omsorgstjenesten og apotek som yter helsehjelp, regnes som helsepersonell selv om de ikke har autorisasjon eller lisens. Personell uten lisens eller autorisasjon kan derimot ikke ansettes i yrke med regulert tittel, skriver Jensen i en e-post.

Mer enn sykepleierlønn til legestudentene som er ferievikar

Årets legestudenter har en årslønn på 563 500 kroner, ifølge ansettelsesavtalen Sykepleien har fått innsyn i. 

Ifølge Vegard Røen, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Molde kommune, får en nyutdannet sykepleier tilbud om 545 800 kroner i året. Det tilsvarer åtte års ansenitet.

Jensen i Helsedirektoratet skriver at kravet til forsvarlighet i tjenestelovgivningen pålegger virksomheten en plikt til organisering og etablering av rutiner og prosedyrer som sikrer forsvarlige helsetjenester. 

I det ligger også korrekte ansettelser. 

I Helsedirektoratets nasjonale veileder for ansettelse av helsepersonell er det krav til ansettelser som arbeidsgiver må følge. 

Kan benyttes til sykepleieoppgaver

– Legestudenter uten lisens eller autorisasjon, samt studenter med lisens, kan benyttes til oppgaver som tradisjonelt utføres av sykepleiere. Det er tittelen som er beskyttet, ikke nødvendigvis arbeidsoppgavene. Arbeidsgiver kan delegere oppgaver til annet personell når det vurderes forsvarlig, skriver Jensen.

NSF-lederen: – Et alvorlig problem

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund reagerer:

– Arbeidsgivere skal ikke ansette medisinstudenter i stillinger «med ansvar for sykepleieroppgaver». Det kan både svekke hele konseptet med autorisasjonsordningen, men også kvaliteten i behandlingene og befolkningens tillit til helsetjenestene, sier Larsen.

Hun påpeker at det er et faktum at lege og sykepleier er to ulike profesjoner.

– Sykepleiere og leger har ulike oppgaver, ulikt ansvar og ulik kompetanse. Profesjonene skal komplementere og utfylle hverandre i pasientbehandlingen. Medisinstudenter vil dermed aldri ha likt kompetansegrunnlag som en ferdigutdannet og autorisert sykepleier, sier Larsen.

Det er en økende mangel på sykepleiere i Norge, og kommunene sliter med å få tak i kvalifisert helsepersonell. Konsekvensene blir tydelige i områder som eldreomsorgen, mener Larsen.

– Hele en av fem sykepleiervakter tas allerede av personell uten sykepleierkompetanse. Dette er et alvorlig problem og en fare for pasientsikkerheten, sier forbundslederen.


Sykepleien har kontaktet Helsetilsynet for å finne ut hvor mange varsler som er registrert på legestudenter og andre ferievikarer. Svaret er at slike tall ikke føres.

Oppdatert med endrede lønnstall for sykepleiere klokken 13.30 den 25. juni: Tidligere stod det at en sykepleier med to års ansiennitet tjener rundt 525 000. Dette er korrigert til minimum tilbud om grunnlønn for nyutdannet sykepleier er i dag 545 800 kroner, som tilsvarer 8 års ansenitet.

8 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anonym

Pårørende og sykepleier
3 weeks siden

Dersom medisinstudenter skal lønnes som sykepleiere burde de ha samme kompetanse. Dette får de ikke ved å starte på medisinstudiet. Har selv erfart at en medisinstudent ikke kunne å måle blodsukker av min far, det fikk han opplæring på av meg. Når han litt senere på dag skulle inn på pasientrommet med mat, satte han matbrettet fra seg på sykehusgulvet for å ta på seg smittefrakk. Trist at medisin/legetitler fortsatt henger så høyt i det norske samfunnet at ledere sammenligner denne kompetansen med sykepleierkompetansen. Rett og slett trist, men aller mest skummelt.

Trond Jacob Teigen

psykiatrisk sykepleier
3 weeks siden

Dette er klare eksempler på hvordan både sykepleiere og helsefagarbeidere blir vurdert. Det er ikke sagt noe kalrt om hva de lærer som helsefagarbeidere kan, og så får de mye kunnskap om sykepleie etter flere semester studie i medisin. Tydligvis er det å gi medikament iv. en av oppgavene de er kvalifisert for. Detter er helt kalrt ansvar som arbeidsgiver har. Det er en helt klar nedvurdering av utdanningen, både til helsefagarbeidere og sykepleiere.

Håper neste gang leder har har bilen på verksted synes at det er greit at det er en som liker å skru som arbeider med bilen. Det er vel ikke så farlig om vedkommende har fagbrev eller ikke.

Det må gjøres helt kalrt hvor ansvaret ligger og sykepleier må godta det. Sykepleieoppgaver skal utføres av sykepleier.

Håper det blir en god sommer

Kristoffer Soldal Lillemoen

Sykepleier
3 weeks siden

Leger, og da også selvfølgelig medisinstudenter, er fullstendig inkompetente når det kommer til sykepleie. Å la medisinstudenter jobbe som sykepleiere er skivebom uten like og kan på mange måter sammenlignes med sykepleiere som jobber som leger eller farmasøyter. Ja, det er overlappende kunnskap og fagkompetanse, men ikke nok til å være kvalifisert til å jobbe på tvers av fagfelt i annet felt. Kanskje med kurs og opplæring over noen måneder kunne medisinstudenter kanskje fungere som sykepleiere, men bare kanskje.

Sigurd

Sykepleier
2 weeks 6 days siden

I artikkelen kommer det utydelig frem hvem som ga medisinen...

Og her ligger det også følgefeil i form av feil ordinasjon. Har legen ordinert i.v. væske til å gis peroralt hos en pasient med venekateter? Da trygler du om avvik.
Da må man gi mikstur eller knuste tabletter.
Men verst er vel at det fremstår at en det en legestudent ga et a-preparat ved muntlig instruks (?) fra vakthavende sykepleier som fikk muntlig beskjed (?) av en student på dagvakt. Hva slags rutiner er det de opererer med?

Elisabeth Knutsen

Sykepleier
2 weeks 4 days siden

Jeg reagerte på det samme, hvordan kan en artikkel i Sykepleien utelate å kommentere på hva som egentlig var ordinert og at det tilsynelatende ble gitt et A preparat uten dobbeltkontroll.

Janne

Sykepleier
2 weeks 3 days siden

Nei var det ikke omvendt?
Ble gitt i I.V når det skulle vært gitt per os, var en mikstur. Det er jo farlig. Legestudent ga, men sykepleier hadde ansvaret…. Kommer ikke klart fram om sykepleier ga beskjed eller om legestudent gjorde dette på eget initiativ… hadde lege forordnet dette???

Marit Rike

Praksisveileder og pedagog. Pensjonist.
2 weeks 6 days siden

Gjennom grunnutdanning kvalifiseres man til et yrke gjennom fag- og rammeplanens innhold, mål og utdanningsforløp. Slik også for sykepleiere og leger. Legeyrket og sykepleieyrket har forskjellige grunnutdanninger og kvalifiserer for to forskjellige funksjoner på vakt i helsevesenet. Dette er kjent men er likevel verd å minne om når kompetansen skal settes sammen på den enkelte vakt slik at samarbeidet hos personalet kan fungere og pasienten kan være trygg.

Jenny

Sykepleier
2 weeks 3 days siden

Har opplevd flere ganger at leger har skyldt på sykepleier, til og med i forbindelse med et forskningsprosjekt. Så det fins ikke bare « engler» i hvite klær….

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger

Ledige stillinger

Kjøp annonse

Quiz

Annonse
Annonse