fbpx Mennesker som oppsøker helsevesenet, skal være trygge på at de blir møtt med verdighet og respekt Hopp til hovedinnhold

Mennesker som oppsøker helsevesenet, skal være trygge på at de blir møtt med verdighet og respekt

Rollesammenblanding og grenseoverskridende handlinger av helsepersonell krever oppmerksomhet.

I fagartikkel publisert i Sykepleien 11.12.2023 skriver Pål Kristian Molin og Lisbeth Normann i Helsetilsynet godt om private og seksuelle relasjoner mellom sykepleiere og pasienter eller brukere. 

Molin og Normann belyser risikoområder der sykepleiere ikke klarer å skille mellom det å ha en profesjonell relasjon og det å ha en privat relasjon til pasient eller bruker. De trekker frem det å innlede en seksuell relasjon til pasient/bruker (selv om det foreligger et samtykke) som et eksempel på sammenblanding av roller. 

NSFs yrkesetiske retningslinjer

Molin og Normann viser til sosiale medier som et digitalt treffpunkt for å knytte kontakt og fremhever Norsk Sykepleierforbunds (NSF) punkt 2.9 i yrkesetiske retningslinjer for sykepleiere som sier at sykepleiere skal utvise digital dømmekraft. 

Samtidig etterlyser forfatterne en eksplisitt omtale av seksuelle relasjoner i retningslinjene. Det er Rådet for sykepleieetikk som står for revisjonen av NSFs yrkesetiske retningslinjer, og de revideres jevnlig. 

Punktet om å respektere pasientens integritet har hatt ulike varianter. I 2001 under punkt 2.8: «Sykepleieren unngår relasjoner som kan føre til utnyttelse av pasienten». Da Rådet for sykepleieetikk reviderte retningslinjene i 2019 ble dette punktet forandret til: «Sykepleieren respekterer pasientens integritet og utnytter ikke pasientens sårbarhet.» 

Skal revidere retningslinjene

Det er mange måter man kan utnytte mennesker på i en sårbar situasjon; seksuelt og økonomisk for å nevne noe. Innad i rådet ble behovet for en mer detaljert beskrivelse vurdert, men vi landet på at punktet ville dekke seksuell relasjon/utnyttelse av pasienten eller brukeren. I den siste versjonen av yrkesetiske retningslinjer 2023 er dette punktet (1.5) derfor ikke endret.

Det er ingen tvil om at rollesammenblanding og grenseoverskridende handlinger av helsepersonell krever oppmerksomhet. Mennesker som oppsøker helsevesenet, skal være trygge på at de blir møtt med verdighet og respekt. 

I Legeforeningens etiske regler for leger heter det i § 7: «En lege må ikke utnytte en pasient verken seksuelt, økonomisk, religiøst eller på annen måte. En pasients samtykke fritar ikke legen for ansvar. En lege må ikke innlede et seksuelt forhold til en person han/hun er lege for». Tydeligere kan det vel ikke sies. 

Rådet for sykepleieetikk 2023–2027 kommer til å revidere retningslinjene i løpet av perioden, og vi tar med oss innspillet fra Molin og Normann. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse