fbpx Å jobbe med personer med demens åpnet øynene mine Hopp til hovedinnhold

Å jobbe med personer med demens åpnet øynene mine

Eldre mann som ser på bilder og smiler
BIDRA TIL DE GODE ØYEBLIKKENE: For å få flere omsorgsfulle pleiere på eldrehjem trenger vi omsorgsfulle politikere. Foto: Mostphotos

Det jeg prøver å lære meg, er hvordan vi kan glede noen som kanskje kommer til å glemme at de har vært glade, skriver Anna Johansen Edøy (17).

Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for forfatterens egne synspunkter og holdninger. Innlegg sendes til meninger@sykepleien.no. Les også veiledningen.

Se for deg at du nettopp har våknet opp fra koma. Du er i et helt fremmed rom. Du er 50 år eldre enn da du sovnet.

Det viser seg derimot at du aldri har ligget i koma. På disse 50 årene har du vært våken og til stede hver eneste dag. På disse 50 årene har du hatt en jobbkarriere, giftet deg og fått barn og barnebarn. På disse 50 årene har du levd livet ditt. Men du husker ingenting.

Ved siden deg sitter en dame du aldri har sett før. Hun er et trygt ansikt, men du klarer ikke å sette fingeren på hvor du har henne fra. Damen sier hun er datteren din. Tenk deg uroen og panikken du kjenner på.

Vi kan også snu situasjonen. Se for deg at du sitter i et rom. Ved siden av deg sitter moren din. Hun spør hvem du er. Sakte, men sikkert mister du henne rett foran øynene dine, og det er ingenting du kan gjøre med det.

Når du ikke er her, vet du at hun spør etter deg og savner deg. Men når du er her, husker hun ikke hvem du er. Fordi moren din har demens.

En sommer blant glemte minner

I sommer jobbet jeg på et omsorgssenter for personer med demens. Dette er personer som har levd lange, interessante og lærerike liv, og jeg har stor respekt for hver og en av dem.

Her snakker vi for eksempel om personer som har lært seg fem språk, for så bare å glemme alt. Kanskje har de til og med glemt norsk? Det kan være verdens beste far som har glemt at han har barn. Nå trenger de alle hjelp til de mest grunnleggende ting.

Det er som teller

Demens er ingen enkel sykdom å forstå seg på, og selv kan jeg veldig lite om den. Men det jeg prøver å lære meg, er hvordan vi kan glede noen som kanskje kommer til å glemme at de har vært glade.

Har de mange gode øyeblikk, blir det en god dag.

For personer med demens er det nåtiden som betyr noe. Akkurat dette sekundet. De har små øyeblikk som former dagen. Har de mange gode øyeblikk, blir det en god dag.

Gi dem gode øyeblikk

Det finnes mange måter å glede dem på.

Å snakke om barndommen, siden dette er noe de ofte husker, og det får dem til å føle trygghet.

Å ta deg tid til å se dem inn i øynene og smile kommer du også langt med. Bare det å sitte ved siden av dem og gi dem en hånd å holde i kan gi mye glede! Det er viktig for meg å kunne bidra til at hverdagen deres blir god, for det er hverdager det er flest av.

Flere på jobb

Men hvordan skal vi som jobber i helsevesenet, rekke å mate, stelle og ikke minst glede disse pasientene i hverdagen? Jeg kunne ønske vi var flere på jobb. I bunn og grunn handler alt dette om penger og politikk, slik som alt annet. I Norge har vi jo nok av penger, vi må bare prioritere pengebruken.

Hva ville du valgt? Veiprosjekter som Møreaksen eller at dine demensrammede foreldre får flere gode dager? Gratis mat på skolen eller at du blir tatt godt hånd om dersom du blir rammet av demens?

En dag er det oss

Ifølge Folkehelseinstituttet er det i underkant av 100 000 personer med demens i Norge i dag. Om 80 år vil tallet kunne være firedoblet, ifølge beregninger. Om du er like gammel som meg, betyr det at du da vil være 97 år gammel. Da er du, dine søsken og den du gifter deg med, i den mest utsatte alderen.

Heldigvis er det ikke vi som i dag opplever å våkne opp fra koma hver morgen. Det skal vi være takknemlig for, men vi må gjøre noe nå mens vi fortsatt kan. Det kan bety å forske mer på sykdommen eller å gi pasienter med demens den omsorgen de trenger.

For å få til dette trenger vi omsorgsfulle mennesker i regjeringen og kommunestyrene.

Vi trenger flere omsorgsfulle pleiere på eldrehjem, og for å få til dette trenger vi omsorgsfulle mennesker i regjeringen og kommunestyrene.

Innspillet ble først publisert i Aftenposten 13. september.

Les også:

Demens forkorter livet kraftig for yngre pasienter

Bildet viser en eldre mann og en yngre mann som sitter mot hverandre og holder hverandres hender.
TIDLIG: Tidlig demens kan kutte opp mot to tiår av livet. Foto: Gabby Baldrocco / Mostphotos

Levealderen reduseres også hos folk som får demens før de blir 65, viser en ny studie. 

Enkelte som får påvist demens i ung alder, kan få livet forkortet med over 25 år skriver NRK.

Studien som omtales, er tidligere gjort kjent på nettsidene til den nasjonale kompetansetjenesten  Aldring og helse.

– En demensdiagnose i alderen 50–64 år kan innebære at levealderen kuttes med så mye som to tiår, sier forsker Bjørn Heine Strand fra Aldring og helse. 

– De som får demens ved 60 år, kan forvente å leve i 7 år, og kan tape så mye som 18 leveår i forhold til andre i sin aldersgruppe. Til sammenlikning kan de som får demens når de er 80, forvente å leve i 5 år. Forskjellen er ikke så stor når man tar aldersforskjellen i betraktning, sier Strand til nettstedet. 

Om lag 3–5 prosent av alle med demens får demens før de fyller 65 år, og Alzheimers sykdom er den vanligste formen.

Åpen kommunikasjon 

Seniorforsker Per Kristian Haugen presiserer at yngre med demens kan leve lenger og med bedre livskvalitet dersom man finner gode behandlingsmuligheter for dem.

Samtidig er han opptatt av måten man kommuniserer om diagnosen. 

– Du må tørre å være åpen og direkte, men samtidig så må du være skånsom, når du møter den du skal kommunisere diagnosen demens til. Og det er svært viktig å få frem at livet fortsatt skal leves, sier han til Aldring og helse.

Andre utfordringer 

Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen, sier til NRK at yngre mennesker med demens møter andre utfordringer og har andre behov enn eldre.

– Yngre kan stå i jobb når de blir syke, ha omsorgsansvar og store økonomiske forpliktelse, så situasjonen er ofte mer komplisert. Derfor er det viktig å få et tilbud som er tilpasset alderen, ikke bare sykdommen, sier Gerhardsen til NRK.

Undersøkelsen fra Aldring og helse er foretatt fra 2009 til 2017 og inkluderte 4906 pasienter som var mellom 50–90 år ved diagnosetidspunktet. 672 av dem var yngre enn 65 år.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.