fbpx Ikke kast forurensende medisiner i vasken Hopp til hovedinnhold

Ikke kast forurensende medisiner i vasken

Ampuller og sprøyte
MÅ BEHANDLES RIKTIG: Flytende legemidler bør kastes i oppsamlingsbeholdere, skriver kronikkforfatteren. Foto: Mostphotos

Injeksjonsvæsken du heller i vasken, forurenser havet, skriver fagutviklingssykepleier Kjersti Singstad.

Jeg er blitt veldig inspirert av programserien «Planet plast» på NRK til å tenke på miljøet rundt oss. Denne morsomme og uhøytidelige, men samtidig alvorlige, serien fikk øynene mine opp for hvor mye rask, mikroplast og søppel vi mennesker omgir oss med. Jeg vedder på at mange av naboene får litt dårlig samvittighet når de sier «ja takk» til plastpose i butikken. Til og med begrepet «Fem om dagen» blir nå brukt om søppelplukking.

Når vi er på jobb, tenker vi sjelden på mikroplast.

Tenk på miljøet

Vi sykepleiere er veldig dyktige på å bruke hansker når vi injiserer og vi er forsiktige når vi knekker hodet av glassampullen, men er det noe vi absolutt ikke bør gjøre er det å kaste restene av ampullen ut i vasken!

Dersom kun én sykepleier per sykehus i Norge (omtrent 50 sykehus) kaster 0,5 ml injeksjonsvæske i vasken per vakt hvert døgn blir det en del. Det virker lite, men ut ifra det hypotetiske eksemplet vil det da bli 27 375 ml, altså mer enn 27 liter, medisin ut i havet per år. Og det kun fra kassasjon, om man ikke har en oppsamlingsbeholder for flytende legemidler selvfølgelig. Da er det «bare» medisinene vi mennesker skiller ut som havner i havet.

Oppsummert er det livsviktig at alle rutiner og opplæring tilknyttet legemiddelhåndtering når ut til hver enkelt sykepleier og ansatt, også kassasjon av flytende legemidler.

Planet plast

Norsk dokumentarserie fra 2018. Ifølge NRK.no handler serien om at programleder Line Elvsåshagen vil redde hvalene, fiskene og fuglene som dør av plasten i havet. Finnes det noe vi kan gjøre, eller er det allerede for sent? Kommer havet vårt til å oversvømmes av plast? Det er noen av problemstillingene som blir tatt opp i Planet plast.