fbpx Folkehelsa, hva da? Hopp til hovedinnhold

Folkehelsa, hva da?

Folkehelse er begrep de fleste har hørt og noe mange har en oppfatning av. Men hva er det egentlig, og hvem sitt ansvar er det? spør sykepleierstudent.

Folkehelse er alt. Det er omgivelsene rundt deg, luften du puster og veien du går på. Folkehelse er hvordan du ser på deg selv og andre, om du er frisk eller syk og valgene du selv tar. Det hjelper ikke om du er i topp form fysisk, dersom du ikke føler deg verdsatt. Det hjelper ikke om du er flink til å sykle til jobben dersom du er redd for å gjøre det på grunn av trafikken. Alt henger sammen, og fellesnevneren her er valg og holdninger.

Men hvem sitt ansvar er det egentlig? Er det staten, deg og meg eller er det alle?

Aldri bra nok

Vi leser hver dag om hvor viktig det er å være sunn, trene og å se bra ut. Og ja, det er bra å ikke spise for mye sukker og fett, og ja det er bra å bevege seg. Men samtidig leser vi om at flere og flere sliter med psykiske problemer som angst og depresjon. Er det en sammenheng? Jeg tror det. Jeg mener at dette kroppshysteriet har blitt så stort at det blir for mye for mange. Når man ikke klarer å innfri forventningene fra samfunnet så møter man veggen. Og det er ikke rart spør du meg, selvfølgelig blir man deppa når man jobber og jobber og det aldri er bra nok. Og hvorfor har det blitt slik? Jo, det er våre holdninger til kropp, effektiviseringen i samfunnet og det stadig økende forventningskravet som er grunnen.

Vårt felles ansvar

Jeg mener at hver og en av oss har et ansvar for vår egen og andres folkehelse. Det kan vi kun klare ved å endre våre holdninger. Vi kan bestemme oss for å inkludere istedenfor å ekskludere. Vi kan bestemme oss for at det er kult å være grei med hverandre. Vi kan selv bestemme oss for å ta vare på kroppen vår, ved for eksempel å sykle eller gå når man kan det. Vi kan selv ta valg som er bedre for miljøet ved å kjøre kollektivt, kildesortere og kaste mindre mat. Det er kun deg og meg som kan ta disse valgene. Men for at vi skal kunne det må forholdene legges til rette, og det er et ansvar som ligger lokalt og nasjonalt.

Det å sette folkehelse på dagsorden er en ting. Men å implementere folkehelse i hver sak som kommer opp politisk er noe helt annet. Jeg mener at alle politikere bør tenke at hvert vedtak som vedtas har en konsekvens for folkehelsa, enten negativ og positiv. Denne tankegangen bør komme like automatisk som økonomi gjør i dag. Det er faktisk politikernes ansvar å legge til rette for at man kan sykle til jobb dersom man vil det. Det er politikernes ansvar å gjøre det mulig å ta bussen. Og det er politikernes ansvar å sørge for trygge veier, gode tjenester, og et godt miljø der vi bor.

Tenke utenfor boksen

Alle sier at de er opptatt av folkehelse, men gjør vi noe med det, og gjør vi nok? Jeg mener at vi må bli flinkere til å tenke utenfor boksen. Det holder ikke å tenke reparasjon, når resultater går ned er det allerede for sent. Vi må handle før ulykka er ute. Derfor utfordrer jeg meg selv og andre til å tenke på folkehelsa, til å tenke føre var og til å tenke utenfor boksen. Jeg vil også utfordre alle dere andre, ta ansvar for egen folkehelse, tenk over holdningene dine. Det er kun du som bestemmer over dine valg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse