Kjærlighet og grenser
Gjerstad kommune ønsker å forebygge alkohol-, narkotika- og tobakksbruk blant tenåringer. Derfor tilbyr de programmet Kjærlighet og Grensen til elever på 7. trinn.
Kjærlighet & Grenser (K & G) er et systematisert og kunnskapsbasert program som forebygger alkohol-, narkotika- og tobakksbruk blant tenåringer. Programmet bygger direkte på forskning om risiko- og beskyttelsesfaktorer. K & G styrker sosial kompetanse, bedrer samarbeidet skole–hjem og bygger gode foreldrenettverk. Kjærlighet & Grenser har vært i bruk i Norge siden 2004 og det er Kompetansesenter rus – region sør som står ansvarlig for programmet.
Praktisk gjennomføring
Målgruppen for Kjærlighet & Grenser er familier med barn i 10–14 års alder. Det tilbys samlinger ukentlig i 8 uker i skoletiden for ungdommene, og på kveldstid for foreldrene. To samlinger er familiekvelder. De ukentlige samlingene bygger rundt sentrale tema som blant annet positiv fremtidstro, kommunikasjon og familierelasjoner, venner og vennepress, den digitale verden, følelser og stressmestring samt alkohol, narkotika og tobakk. Det er utviklet undervisningsmateriell til alle samlinger. Det veksles mellom film, diskusjoner og ulike aktiviteter.
Tverrfaglig samarbeid
I Gjerstad kommune koordineres og ledes programmet av helsesøster i skolehelsetjenesten med god hjelp fra ulike samarbeidspartnere. Nasjonale retningslinjer oppfordrer til at skolehelsetjenesten bør ta initiativ til å samarbeide med skolen om planer og tiltak for å forebygge bruk av tobakk, alkohol og rusmidler blant alle barn og ungdom. Gjennom K & G har vi funnet en arena for tverrfaglig samarbeid rundt dette temaet.
Gjennom programmet knyttes et tettere samarbeid mellom skolehelsetjeneste og skole. Lærer har en aktiv rolle i gjennomføring i klassene sammen med helsesøster, samt er med og leder familiekveldene. I tillegg til helsesøster er det alltid en representant fra en annen tjeneste med. Det varierer noe fra år til år hvem dette er, men til nå har vi hatt med; MOT, psykisk helsetjeneste, helsestasjon, barnevernstjeneste, PP-tjeneste, ruskonsulent (NAV) og politi. Foreldre og elever får et ansikt på og informasjon om ulike hjelpetjenester i kommunen samt utvidet fagkunnskap om ulike temaer. Ved familiekvelder deltar flest mulig tjenester sammen. Evalueringer viser at dette er en suksessfaktor i gjennomføringen av programmet for både elever og foreldre.
For ledere av programmet gir gjennomføringen nyttig samarbeidskompetanse og man blir bedre kjent på tvers av tjenester og enheter. Det gir energi å gjøre noe sammen og det gjør terskelen for å samarbeide i andre sammenhenger lavere.
Muligheter innen forebygging
Ungdata-undersøkelsen er et nyttig verktøy for å identifisere problemområder og utfordringer i kommunen. De lokale resultatene av undersøkelsen gir ungdommene i lokalmiljøet en stemme, og gir viktig informasjon om hvilke tema som bør vektlegges i diskusjonene i K & G. Aktuelle resultater av Ungdata-undersøkelsen presenteres for foreldre og elever og brukes aktivt inn i programmet. På den måten blir Kjærlighet & Grenser et viktig målrettet verktøy i forebygging i kommunen.
I evalueringen gir foreldre og elever i Gjerstad tilbakemelding om at de i stor grad eller svært stor grad er fornøyd med programmet:
«Kjærlighet og Grenser har vært med på å gi gode samtaler hjemme rundt temaer og “hjemmelekser”. God synergi ved å ha både samtale med ungene og foreldrene.»
«Vi er svært fornøyde og tror dette er noe som kan samle foreldregruppa før ungdommene begynner på ungdomsskolen, slik at vi kan enes om hva vi ønsker og forventer av hverandre og ungdommene.»
«Merker at barnet har forandret seg i positiv retning som følge av Kjærlighet og Grenser.»
«Veldig nyttig for meg og familien. Lært masse og veldig gøy!»
«Det viktigste jeg har lært er å ikke drikke alkohol og å si nei hvis BFF-en din tvinger deg til å gjøre noe du ikke vil – vennepress.»
Oppspark til MOT i ungdomsskolen
Gjerstad er et lokalsamfunn med MOT, og ungdommene møter programmet MOT allerede på 7. trinn, i samme periode som Kjærlighet & Grenser gjennomføres. På den måten knyttes programmene sammen. K & G gir oppspark til fortsatt diskusjoner og arbeid rundt viktige tema for ungdom i MOT-øktene på ungdomsskolen. Samtidig kan man gjennom MOT forsterke og forlenge effekten av forebyggingsprogrammet Kjærlighet & Grenser.
Forankring er viktig
Forebygging tar tid og for å få resultater er det viktig å holde på over flere år. I tillegg finnes det mange forebyggingsprogrammer å velge mellom. Kjærlighet og Grenser har bred støtte tverrenhetlig i kommunen, og det er politisk vedtatt at vi skal holde på med programmet. Dette er i dag forankret i kommunens delplaner for oppvekst/utdanning og helse/omsorg i tillegg til ruspolitisk handlingsplan og skolens eget planverk. Dette har vært en lang prosess, men gir oss forutsigbarhet i videre planlegging, noe som er en forutsetning for å lykkes.
Saken har stått på trykk i Tidsskrift for helsesøstre og rus 1/2017. Her finner du en oversikt over alle faggruppebladene.
0 Kommentarer