fbpx – Manuelt helsekort for asylsøkere er uegnet Hopp til hovedinnhold

– Manuelt helsekort for asylsøkere er uegnet

Bildet viser Bente Moe.

– Manuelt helsekort var lite egnet for behovene et slikt kort skulle dekke, skriver Bente Moe i Helsedirektoratet.

Vi takker Olivia Obtinario for hennes engasjement for et bedre system for helseinformasjon for asylsøkere, beskrevet i artikkelen Laget helsekort for asylsøkere.

Ikke anbefalt

Først og fremst er det viktig for Helsedirektoratet å presisere at direktoratet ikke har innvendinger mot Obtinarios arbeid for et manuelt helsekort og planen om å gjennomføre en pilotundersøkelse. Utredningsarbeidet har av ulike hensyn ikke anbefalt akkurat dette som en av de kortsiktige løsningene som en vil jobbe videre med. Anbefalingene er gitt i samråd med kommuner og asylmottak.

Flere utfordringer

Helsedirektoratet har, i forbindelse med den store økningen i asylankomster høsten 2015, igangsatt et arbeid for å utrede utfordringer og mulige løsninger knyttet til system for helseinformasjon for asylsøkere. Utredningsarbeidet pekte ut «manuelt helsekort» som et mulig kortsiktig tiltak, blant flere andre mulige løsninger. I samarbeid med kommuner og asylmottak, ble det gjort vurderinger som viste at det kan oppstå flere utfordringer med et manuelt helsekort. Dette gjorde at en valgte å ikke etablere denne mulige løsningen.

Utfordringer som språk, mangel på kunnskap om norsk helsevesen, asylsøker som eneste ansvarlige for å bringe helsekortet og informasjonen videre, risiko for at helseopplysninger kan komme på avveie, manuell jobb med utfylling hos helsepersonell med mer, gjorde at man i samråd med ankomstkommuner anså at løsningen var lite egnet for behovene et slikt kort skulle dekke.

Anbefaler andre løsninger

Utredningen har anbefalt andre løsninger som vil gi bedre forutsigbarhet, både for helsetjenesten så vel som for den aktuelle pasienten eller asylsøkeren. I første omgang er det nå etablert systemer som sikrer at asylsøkerne får tildelt et D-nummer, som en felles identifikator, ved ankomst. D-nummeret er et midlertidig personnummer som gjør at asylsøkere kan registreres med samme identitet i alle helseregistre og som vil lette samhandlingen. Fra desember i fjor har alle som har kommet til ankomstsenteret i Råde fått tildelt D-nummer.

Det arbeides med å tildele D-nummer også til asylsøkerne som kommer via Tøyen og eventuelt andre ankomstssentre, dersom de opprettes. Det er også laget en løsning for å slå opp i folkeregisteret og finne D-nummer ved å søke på DUF-nummer, som er UDIs identifikasjonsnummer. Denne løsningen er ikke lansert ennå fordi den henger sammen med løsningen for tildeling av D-nummer.

Automatisk tildeling av D-nummer

Parallelt med dette arbeides det med en løsning for automatisk tildeling av D-nummer til alle asylsøkere ved ankomst, i modernisert folkeregister. Dette er forventet implementert våren 2017. Fra dette tidspunktet vil alle asylsøkere få D-nummer ved ankomst. Som en del av denne løsningen har Helsedirektoratet dialog med UDI om at D-nummeret skal vises på asylsøkerbeviset. I tillegg har vi fått på plass en opplysningstjeneste for at helsepersonell skal få tilgang til adresseinformasjon for asylsøkere, for oppfølging av lovpålagt tuberkulosekontroll.

For en mer detaljert beskrivelse av problemstillingene, viser vi til utredningsrapporten System for helseinformasjon for asylsøkere som ligger på www.helsedirektoratet.no, under temasiden Asylsøkere, flyktninger og innvandrere

I samarbeid med kommuner og asylmottak, ble det gjort vurderinger som viste at det kan oppstå flere utfordringer med et manuelt helsekort.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse