fbpx Lenge leve lydboken! Hopp til hovedinnhold

Lenge leve lydboken!

Illustrasjonen viser bøker med høretelefoner på seg.

Å høre gir en annen opplevelse av boken enn å lese den.

Bøker kan være mer enn tekst. Bøker kan også være lyd.

En lydbok kan gi nye perspektiver på teksten og en annerledes opplevelse av boken. I en periode i mitt liv fartet jeg mye mellom ulike sykehus på Vest- og Sørlandet. Venting i fergekøer var en plage helt til jeg oppdaget at cd-spilleren kunne gjøre bilens kupé til en scene, der jeg i løpet av en uke fikk med meg en rekke litterære høydepunkt.

Særlig vil jeg fremheve de Hamsunske romanene som ble formidlet til meg på en vakker måte. Den syngende dialekten til den nordlandske skuespilleren som leste teksten, og hvert kapittel rammet inn av skjønn mollstemt pianomusikk, løftet Hamsuns ord frem for meg på uforglemmelig vis.

Jeg husker spesielt en våt og sur høsttur Bergen–Nordfjordeid tur–retur, der jeg gledet meg over Pan den ene veien og Victoria den andre. Våt asfalt og piskende vindusviskere klarte ikke å fjerne opplevelsen av skjønnhet og fordoms tiders romantiske og dramatiske kjærlighet.

Dette har blitt et varig og uforglemmelig minne, formidlet gjennom ny teknologi, som har skapt ny kunst av det som allerede lå gjemt i Hamsuns gamle tekster. Nå er snart også cd-ene å regne som gammel teknologi, men jeg tar fortsatt frem lydbøker og nyter den skjønnhet som kan ligge i en opplest tekst. Lenge leve lydboken!

Denne kommentaren stod først på trykk i Sykepleien 4/2014.

En lydbok kan gi nye perspektiver på teksten og en annerledes opplevelse av boken.
Karl-Henrik Nygaard

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse